• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Конкурс по свят на Блонд - АНКЕТА

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
20 Сеп 2012 09:22
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 27
Topic Author
Конкурс по свят на Блонд - АНКЕТА #61612
Понеже някой спомена в предната тема - та да ви попитам: искате ли конкурс по сетинг на Блонд? Говорим за чистия Блонд, без Уейн. Неща като:

Синът на Пустинята
Хроники на Орм

Валенсиански хроники (знам, знам Олтарът е на Уейн и Блонд уж, няма нужда от заяждане...)
Пустинен Огън
Белегаст
Дракон в мазето
Вълшебната арфа

Предложенията ми за жури са част от управата на сайта - без автори :rolleyes:

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

20 Сеп 2012 09:34
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 127
Конкурс по свят на Блонд - АНКЕТА #61614
Няколко забележки:

Синът на пустинята си история за ориента с някоя и друга магийка и човек-плъх, трудно ми е да го приема като свят, измислен специално от Блонд.

Модифицираната средновековна Европа от Хрониките пък също не е особено оригинален сетинг (Вирош, вещерите и един демон не стигат). Възможно е да се пише по темата, но самите описания на Блонд в случая не са особено стегнати.

Орм и Пустинен огън са добре описани, но може доста да се спори доколко са Шадоурън и Момичето танк. Определено стават да се дигне някоя второстепенна историйка в тях.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

20 Сеп 2012 11:26
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Конкурс по свят на Блонд - АНКЕТА #61625
Е, то по тая логика от конкурса за Любо трябва да се махне Конан и трилогията за Реката, че са Конански, книгите за Дик Ченси че приличат на Индиана Джоунс, плюс Каджанга защото по думите на Любо е рип-офф на френска фантастика, от на Майкъл махнете Дивия запад и Шангри че приличат на Винету и филми с Джеки Чан, Оракула че напомня Сандокан и Карибски Пирати, както и Сърцето, защото напомня екшън с Чък Норис/Стивън Сегал/Чарлз Бронсън, плюс Викингите, че са нещо като Тринадесетия воин... Оригиналният сетинг в литературата и респективно киното е нещо толкова рядко срещано, че на практика почти го няма.

Не мисля, че е толкова важно да е оригинален сетинга - важно е повече желанието на хората на участват, пишейки в този сетинг :angel:

20 Сеп 2012 11:28
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Конкурс по свят на Блонд - АНКЕТА #61626
А аз мисля, че си "поБранимирил" моята логика. :mrgreen:

20 Сеп 2012 11:39
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Конкурс по свят на Блонд - АНКЕТА #61628
Бранко е абсолютно прав по логиката на пешката всеки,който пише по тема напомняща средновековието е плагиат.Кой е оригинала тогава историческите книги?Оригинални неща няма дефакто защото всеки може да каже абее тва ми напомня на едикое си друго произведение.Относно въпроса на анкетата гласувах за не защото много ми харесва феновете да пишат/поред мен съответно развалят/ по светове създадени от любими писатели,а защото вече имаме прецедент.Тоест щом се е стигнало до писане в светове на Колин нищо не пречи да се пише в такива на Блонд.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

20 Сеп 2012 11:43
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 831
Конкурс по свят на Блонд - АНКЕТА #61629
Аз гласувах с НЕ, понеже смятам, че сетингите на тандема Блонд/Уейн са по-добри от самостоятелните на Блонд.
Пурпурният змей
Последният убиец
Шоу на смъртта
Ас1
Магията на мрака
Патрул за ада
Сонора

knigi-igri.bg/shop/

20 Сеп 2012 12:01
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Конкурс по свят на Блонд - АНКЕТА #61630
Не разбирам за какво спорим.

Не твърдя, че не трябва да се пише по "Синът на пустинята" и "Валенс" защото са рип-оф истории, а защото са слабо или размито описани версии на различни моменти от съществували общества в историята.

Обратното, нямам проблем ако Орм и Пустинен огън са рип-оф, защото са добре разработени сами по себе си.

"Логиката" за Златния Оракул, книгите за викингите, "Дивият Запад" на ММ е напълно вярна, защото те не са "сетинг", доколкото също стъпват на моменти от човешката исторя - за да се получи "намигване" към автора, героят на такъв разказ трябва да се срещне със Суперагента например, или нещо такова.
При добро желание естествено, може да се напише "рандъм" уестърн и да му се лепне етикет "По Дивия Запад от ММ", но ако не се вкарат някакви герои или събития от конкретната книга, то ще си остане просто уестърн. А ако героя във фен-фика срещне Олд Шетърхенд, към кого ще е намигването - към Карл Май, или към ММ?

За "Реката" ни най-малко не съм съгласен - "конански" са само илюстрациите на Пепи Станимиров от първата книга.

20 Сеп 2012 12:40
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2045
Конкурс по свят на Блонд - АНКЕТА #61632
Не е ли важното (както Кирил опита да обясни), че е важното произведенията от разказите в конкурса да напомнят за творчеството на съответните автори, а вече е без значение дали са rip-off, дали са "светове", "сетинги", "моменти от човешката история" и т.н.

Според мен ако участниците успеят да обвържат нещата със съответните книги-игри, целта е постигната.

20 Сеп 2012 12:45
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 8
Конкурс по свят на Блонд - АНКЕТА #61633

kiril_ps писа: писа:
Аз гласувах с НЕ, понеже смятам, че сетингите на тандема Блонд/Уейн са по-добри от самостоятелните на Блонд.
Пурпурният змей
Последният убиец
Шоу на смъртта
Ас1
Магията на мрака
Патрул за ада
Сонора

Еми давайте и за Уейн и Блонд. И без това вече има предложения за почти всички автори. Лека по-лека ще стане за абсолютно всички, стига да има кой да пише. Книгите на Блонд ми харесват повече от тези на тандема, но като се замисля може и да си прав, книгите на Блонд са по-добри като игра, не толкова като история. Може би освен тези за Белегаст, те са си супер като история.

20 Сеп 2012 12:52
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 831
Конкурс по свят на Блонд - АНКЕТА #61634
Stalk,
проблемът не е колко хора ще гласуват против, а колко сумарно против и за ще има. Това гледам аз повече. Ако има 90 потребителя против конкурса на Блонд или ММ (или обратното) и само примерно 40 които искат, ще се зарадвам. Защо? Защото ще е очевидно, че много хора се интересуват, дори и да не желаят конкретното предложение, но при няма и 30 човека гласували...."тука говорим за различни измерения" ;)

knigi-igri.bg/shop/

20 Сеп 2012 12:56
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Конкурс по свят на Блонд - АНКЕТА #61635

Ал Торо писа: писа:
Не е ли важното (както Кирил опита да обясни), че е важното произведенията от разказите в конкурса да напомнят за творчеството на съответните автори, а вече е без значение дали са rip-off, дали са "светове", "сетинги", "моменти от човешката история" и т.н.

Според мен ако участниците успеят да обвържат нещата със съответните книги-игри, целта е постигната.

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
Не разбирам за какво спорим.

Не твърдя, че не трябва да се пише по "Синът на пустинята" и "Валенс" защото са рип-оф истории, а защото са слабо или размито описани версии на различни моменти от съществували общества в историята.

Обратното, нямам проблем ако Орм и Пустинен огън са рип-оф, защото са добре разработени сами по себе си.

"Логиката" за Златния Оракул, книгите за викингите, "Дивият Запад" на ММ е напълно вярна, защото те не са "сетинг", доколкото също стъпват на моменти от човешката исторя - за да се получи "намигване" към автора, героят на такъв разказ трябва да се срещне със Суперагента например, или нещо такова.
При добро желание естествено, може да се напише "рандъм" уестърн и да му се лепне етикет "По Дивия Запад от ММ", но ако не се вкарат някакви герои или събития от конкретната книга, то ще си остане просто уестърн. А ако героя във фен-фика срещне Олд Шетърхенд, към кого ще е намигването - към Карл Май, или към ММ?

Удивително е колко често мога да пействам един и същ текст, докато някой успее да го прочете целия. :mrgreen:

20 Сеп 2012 13:05
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Конкурс по свят на Блонд - АНКЕТА #61636

Това си е лично твое мнение. Ако ги считаш за исторически книги, може би си прав. А те не са такива - те са си фентъзи. И аз мисля, че немалко от обявените книги за писане в конкурсите и анкетите дотук (визирам тези на Любо и ММ) не са достатъчно добре описани - така и тъна в недоумение защо трябва да се пише за Пробивът и Пъклената Кула, примерно, но хората си ги харесват и може да напишат нещо по тях, лошо няма.

А ако героя във фен-фика срещне Олд Шетърхенд, към кого ще е намигването - към Карл Май, или към ММ?

Е, хайде малко по-сериозно: ако напишеш фенфик по "Гримоар"/"Последната врата" и споменеш Ктхулу/елфи и джуджета, към кого е намигването - към Любчо или към Лъвкрафт/Толкин? Естествено, че към първоизточника-създател.

20 Сеп 2012 13:15
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Конкурс по свят на Блонд - АНКЕТА #61637

Branimer писа: писа:

Това си е лично твое мнение. Ако ги считаш за исторически книги, може би си прав. А те не са такива - те са си фентъзи.
О, не твърдя, че не са. Просто разликата между света описан в "Олтарът на тъгата" и например Гелодския Лес във "Вкусът на кръвта" ме оставя с доста различни впечатления за тази... "вселена".

Основната сюжетна линия на Валенс очевидно е правена да се развива в свят подобен на европейското средновековие. Според мен ще е много трудно за един фен да наподоби "точно тази паралелна вселена", а не да създаде още една история базирана на първообраза. Така напълно става "намигането" да е към "първообраза" - т.е. "учебника по история". :mrgreen:
Е, картата със странните имена на градове и империи може би ще помогне. :mrgreen:

(Не бе, не съм против, просто виждам пречки за доброто изпълнение.)

20 Сеп 2012 13:40
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2045
Конкурс по свят на Блонд - АНКЕТА #61638

kiril_ps писа: писа:
Stalk,
проблемът не е колко хора ще гласуват против, а колко сумарно против и за ще има.
Всъщност, само колко "за". Няма значение колко са "против", какво значи "против"? "Няма да пиша или няма да чета". В този ред на мисли имаш 6 милиарда против така или иначе... Въпросът е, че ако няма 10 човека, които ще седнат да пишат по конкурса, не виждам какъв конкурс е това въобще и ако има 2-3 човека, желаещи да пишат, нужни ли са им конкурси да ги побутват и да им дават теми?

20 Сеп 2012 13:44
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Конкурс по свят на Блонд - АНКЕТА #61639
Въпросът е до голяма степен е ще има ли кой да пише. Да не се получи като за Колин конкурса.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Time to create page: 0.072 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• КИ Мемета (87 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Efix7
    • Today 16:28
    • Най-готината корица в жанра (76 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Общи приказки
    • от Efix7
    • Today 15:19
    • Топ 5 на Стратегическите книги-игри (7 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Стратове
    • от Efix7
    • Today 09:59

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg