• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Пътят на Тигъра
/
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител

• 1
  • ...
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
16 Ян 2015 21:18
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #100329
Не ме е грижа за "ветеранските ви фенски нагласи", драги форумни одумвачи. И аз съм чел/играл "Пътят на тигъра" през 90-те, както и не по-малко от стотина други книги-игри. Може да се каже, че години наред не съм спирал да се вълнувам от книгите игри.
Не ме е грижа и за (не)разбиранията ви за добър превод. Не защото се изказвате като фенове, а аз като професионалист (не страдам от трипщина), а защото нямате и половин смислен довод на своя страна - за нито една дума от книгата, още по-малко пък за цялостния подход в превода. Несръчните ви спекулации около (рядко наистина по) темата са пълна досада и загуба на време. "На нас така ни се иска, на нас така ни се вижда правилно" не означава нищо за мен. Не съм си поставял за цел да угаждам на предразсъдъците ви, нито пък на лошия ви вкус.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

16 Ян 2015 21:37
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1309
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #100331
[offtopic]

Zort писа: писа:

П.С.Никса страхотно инфо, дай допълнителни линкове в темата за Орб, моля! :grin: :dance:

Това знание не е достъпно за всеки и не съществува на линкове ;-)[/offtopic]

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

16 Ян 2015 21:52
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #100333
ВГ много пъти хората ще ти кажат кой е довода, но ти пак няма да го разбереш. Аз ще го спомена от свое име нищо, че и други читатели споделят същото мнение - старите имена, свикнал съм с тях. Когато се получи заглавие, където нещата са променени... Тогава се получава манджа с грозде.
Продукта освен това ако не се лъжа беше обявен, че се прави за фенове. Когато един продукт се прави за фенове, то тогава вътре имената НЕ ТРЯБВА да бъдат променени, за да бъде наистина за феновете на поредицата.

[offtopic]

nixata писа: писа:
[offtopic]

Zort писа: писа:

П.С.Никса страхотно инфо, дай допълнителни линкове в темата за Орб, моля! :grin: :dance:

Това знание не е достъпно за всеки и не съществува на линкове ;-)

За това съществува като информация в ролевата игра[/offtopic]

Избери своето приключение

16 Ян 2015 22:00
Zort's Avatar
Zort
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 235
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #100334
VG, мислех си, че е само един, който макар и с малко чужда помощ се е отлепил от земята и стъпва по облаците на този форум, но явно съм грешал. Щом не ти дреме за нашето мнение и ние сме просто форумни одумвачи, какво да ти кажа? Освен, че е настина жалко това което си написал. Тезата ми за тежестта на мнението на ветераните беше, че ако и с тях не се съобразявате, то за кого по дяволите издавате тази книга преди всичко? Само за кефа си? Ние може и да имаме своите предразсъдъци и първи аз ги подчертах, но твоето отношение към възприемането им е крайно антагонистично. Граничи с презрение. Само не забравяй едно - това, че ти си дал твоята трактовка на текста, не го превръща автоматично в най-добрата интерпретация. Когато аз разговарям с хора, които не разбират от дадена тема и имам повече познания, им посочвам причините поради които даден подход е бил възприет в практиката. Не забелязах подобен стремеж у теб в нито един момент от вдигането на темата, което прави и по-нататъшните разисквания по нея безполезни. Ти ще си все така убеден в превъзходството на свършеното и все така няма да ти дреме. Но какво ли разбираме ние, проявяващите толкова лош вкус, дето не сме възхитени от резултата на възвишените ви дела...

Никса..., е бива ли сега такива апокрифщини?! Не тъй, йе срам! :-)

"Intellect is invisible to the man who has none".

16 Ян 2015 23:22
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 509
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #100336
Zort с това свое мнение, че само един на този форум стъпва по облаците, може би малко ще обърка хора, които смятат, че са повече от един "летящите". Zort, не се дръж като мухльо или като интригант. Когато казваш нещо, кажи го открито и ясно. Дано не смяташ, че подхвърлянето на обиди без да се споменават имена запазва добрата форумна атмосфера.

Добре е да се прави разлика между "съжалявам" и "извинявам се", понеже думите не са синоними. А човек, който не знае коя от двете думи в какви случаи е правилно да се употребява, най-добре да не прекалява с раздаването на съвети за значение и употреба на думи.

Zort, който очевидно смята Любо Николов за отличен преводач, може би не е наясно с факта, че тъкмо в превода на Любо Николов на "Властелина" фамилията, позната на българските читатели като Торбинс, се превръща в Бегинс (само дето трябва да е Баг-инс, понеже Бег-инс навежда на мисълта за съвсем друго нещо). В много други държави, например във Франция и в Германия, Baggins се превежда по смисъл, запазвайки връзката с "bag".
Да не говорим за последователността на преводите, в които Oakenshield е Дъбощит, докато Baggins си е Бегинс.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

17 Ян 2015 00:43
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #100338
Зорт, споко, ВГ не отговаряше на теб лично, а на тоновете насъбрали се нападки от неслучайни хора, с които за нещастие части от последното ти мнение бяха съвпаднали. Извинявам се от мое и негово име, уверявам те, че уважаваме поравно всеки нормален читател и фен. :-)

Ето кратък отговор иначе на това, което те вълнува по случая:

1. И аз отначало си представях двете книги точно като допълнение на серията на Еквус. Явно действително старите фенове така разсъждават.
2. Дори направих всичко каквото можех, за да могат да са еднакви (говорихме надълго с Галина), но се оказа, че ще е твърде сложно, оскъпяващо или излишно - форматът, илюстрациите, скапаната вестникарска хартия и т н
3. Към този момент вече я имаше и реалната възможност (така изглеждаше) за пускане на нова серия от повече от една-две книги, така че почнахме да мислим за ново оформление, което да е стойностно и консистентно главно само със себе си (а не толкова със старата част от серия на Еквус).
4. Абсолютно същата логика важи и за превода.

5. Не казвай, че няма илюстрации - има цели 8, и то подбраните най-добри от оригиналното издание. Вярно че са малки - но по-добре малко и малки - отколкото нещо аматьорско, уверявам те.
6. Картата на задната корица е чудесно направена и смятам че е най-добрата дотук (както бях казал още тогава), благодарение на Джордж. Жалко ще е ако толкова труд остане за една книга само.

Това е, най-общо. Има и още нещо важно, което надявам се ще приемеш и ще се замислиш над него. Разправям го още от края на 2011та. Нашите книги действително НЕ са за една малка групичка, а за възможно най-широката прослойка читатели. Така че точно публиката определя продукта, разбира се - но въпросът е коя е тя.

Към тесните фенове в случая даже имаше отправено честно предложение за частична инициатива/преордър. Това беше шансът да имат глас и конкретни лични претенции за вида издание. Тази възможност беше проиграна с лека ръка - така че сега никой на никого не е длъжен и виновен, не мислиш ли? :-)

Всичко хубаво - и ти обещавам, че занапред нищо от всички чакащи издаване книги при нас няма да те разочарова. :-) Ако не дай си боже се случи - заповядай обратно и кажи, ще вземем всички мерки.

17 Ян 2015 00:59
Zort's Avatar
Zort
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #100339

Mindcrime писа: писа:
Zort с това свое мнение, че само един на този форум стъпва по облаците, може би малко ще обърка хора, които смятат, че са повече от един "летящите". Zort, не се дръж като мухльо или като интригант. Когато казваш нещо, кажи го открито и ясно. Дано не смяташ, че подхвърлянето на обиди без да се споменават имена запазва добрата форумна атмосфера.

Добре е да се прави разлика между "съжалявам" и "извинявам се", понеже думите не са синоними. А човек, който не знае коя от двете думи в какви случаи е правилно да се употребява, най-добре да не прекалява с раздаването на съвети за значение и употреба на думи.

Zort, който очевидно смята Любо Николов за отличен преводач, може би не е наясно с факта, че тъкмо в превода на Любо Николов на "Властелина" фамилията, позната на българските читатели като Торбинс, се превръща в Бегинс (само дето трябва да е Баг-инс, понеже Бег-инс навежда на мисълта за съвсем друго нещо). В много други държави, например във Франция и в Германия, Baggins се превежда по смисъл, запазвайки връзката с "bag".
Да не говорим за последователността на преводите, в които Oakenshield е Дъбощит, докато Baggins си е Бегинс.

Намери се кой, да се загрижи за добрата форумна атмосфера! :grin: Човекът, който влачи хейтърски списък след опашката си! Тука ли дойде да рониш крокодилски сълзи? :lol: Освен това съм винаги открит и ясен. Явно други са тези у които неспазването на правилата на форума създават чувство за комфорт и усещане, че им е позволено всичко. Защото ако те се спазваха стриктно, ти щеше да си първият който да го осъзнае. Очевидно лично си се засегнал от поста ми макар да не си назован по никакъв начин. Ако си се разпознал в него - не мога да ти помогна. А ако не си - също. Но гузен негонен бяга, казват. Именно ти си този който не знае значението на думите "съжалявам" и "извинявам се", а още по-малко може да става дума за искреното им използване. Мухльо и интригант можем да наречем тоя, дето лежейки на стара слава и на доброто отношение на хората, се опитва да ги манипулира. Аз интриги не правя. Когато трябваше съм уведомил "когото трябва" и не тук мястото да се обяснявам. Именно липсата на взето отношение по проблема тогава, води до подобни включвания... Нямам съзнанието, че съм прекалил с нещо, просто изказах едно позакъсняло мнение провокирано от отношението на VG, което може да се обобщи и с: "Това е положението! Като не ви харесва, разкарайте се!"
Остави аз дали смятам, Любо Николов за отличен преводач - по-важното е, че съюзът на преводачите в България го смята за такъв и го е награждавал за неговите постижения.
И накрая - благодаря ти за разясненията относно Торбинс-Бегинс, но сведенията ти са доста стари. Или ако си послужим с твоята лексика от близкото минало, казваш ми неща от типа на "Нощем слънцето не грее" и "Небето и синьо". Естествено, че ми е известен подходът при превода на Властелина и Хобитът, използван от Любо Николов. Вече обясних обаче защо очакванията ни към превода на ПНТ бяха други, а както стана ясно и от други коментари, моето мнение съвсем не е изолирано. Не вярвам, че темата искрено те интересува, но ти благодаря, че се отби да си побъбрим!

17 Ян 2015 01:25
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #100340
Толкиновският привкус в книгата не е моя лична приумица. Поредицата е замислена тъкмо като приключения на нинджа в Средната земя. Самият Джейми Томсън го заявява съвсем ясно.

17 Ян 2015 01:35
Zort's Avatar
Zort
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #100341

Ейдриън Уейн писа: писа:
Зорт, споко, ВГ не отговаряше на теб лично, а на тоновете насъбрали се нападки от неслучайни хора, с които за нещастие части от последното ти мнение бяха съвпаднали. Извинявам се от мое и негово име, уверявам те, че уважаваме поравно всеки нормален читател и фен. :-)

Ето кратък отговор иначе на това, което те вълнува по случая:

1. И аз отначало си представях двете книги точно като допълнение на серията на Еквус. Явно действително старите фенове така разсъждават.
2. Дори направих всичко каквото можех, за да могат да са еднакви (говорихме надълго с Галина), но се оказа, че ще е твърде сложно, оскъпяващо или излишно - форматът, илюстрациите, скапаната вестникарска хартия и т н
3. Към този момент вече я имаше и реалната възможност (така изглеждаше) за пускане на нова серия от повече от една-две книги, така че почнахме да мислим за ново оформление, което да е стойностно и консистентно главно само със себе си (а не толкова със старата част от серия на Еквус).
4. Абсолютно същата логика важи и за превода.

5. Не казвай, че няма илюстрации - има цели 8, и то подбраните най-добри от оригиналното издание. Вярно че са малки - но по-добре малко и малки - отколкото нещо аматьорско, уверявам те.
6. Картата на задната корица е чудесно направена и смятам че е най-добрата дотук (както бях казал още тогава), благодарение на Джордж. Жалко ще е ако толкова труд остане за една книга само.

Това е, най-общо. Има и още нещо важно, което надявам се ще приемеш и ще се замислиш над него. Разправям го още от края на 2011та. Нашите книги действително НЕ са за една малка групичка, а за възможно най-широката прослойка читатели. Така че точно публиката определя продукта, разбира се - но въпросът е коя е тя.

Към тесните фенове в случая даже имаше отправено честно предложение за частична инициатива/преордър. Това беше шансът да имат глас и конкретни лични претенции за вида издание. Тази възможност беше проиграна с лека ръка - така че сега никой на никого не е длъжен и виновен, не мислиш ли? :-)

Всичко хубаво, и ти обещавам, че занапред нищо от всички чакащи издаване книги при нас няма да те разочарова. :-) Ако недай си боже се случи - заповядай обратно и кажи, ще вземем всички мерки.

Уейн, благодаря ти за адекватния отговор. Лично аз приемам извиненията и заявявам, че оценявам това което ВСИЧКИ правите за книгите-игри. Другото е бла-бла и напразни разправии. Когато ги има де! :wink: Ще направя някои кратки бележки обаче:
1.Относно илюстрациите - имах предвид, че ги няма вътре в книгата между епизодите за да подсилват ефекта от действието. Пък и съгласи се, че там им е мястото! Така сложени в началото нямат връзка с конкретните ситуации. Смятам, че самите вие сте оценили това като грешка.
2.Ако книгата е предназначена за най-широката публика, съжалявам, но тя именно нея не би могла да я впечатли с това оформление. Тук имам предвид заглавната страница, по-добре беше да се възприеме корицата от оригиналното заглавие на Avenger-а. Настоящото решение - някаква тъмна забулена фигура на фон от бамбукови клонки..., някакси стои несвързано със сюжета и определено не гали окото. А което не гали окото и не продава добре. За картата на Джордж, нищо лошо няма да кажа, там само дето имената на градовете са по-различни, но това е въпрос на превод.
3.Нека не обвиняваме старите фенове, че като не са се включили в инициативата навреме (по една или друга причина) с това са изгубили напълно правото си на претенции, а пази Боже и да отговарят за качеството на изданието, което си е Ваша работа и отговорност. Тук незадоволителният краен резултат не бива да бъде приписван на ветераните, щото видите ли те не се били включили. Да - може би ако имаше инициатива и се бяха включили повече хора щеше да има повече идеи, повече пари за реализацията и т.н. Но не се е случило! Важно е да се отчетат и причините за това.
Вярвам, че сте си извадили поука от грешките и следващото издание (Ха дано види бял свят!) ще бъде много по-добро. Ползата от подобни дискусии е всяка следваща КИ да е по-добра. Иначе сме обречени на посредственост, а тя няма да привлече нови читатели и по-лошото - ще отблъсне и старите.
Успех! :-)

П.С. VG, ето такова пояснение, като последното, очаквах да чуя и относно превода и щях да те разбера, а то отклонения разни! :flag:

17 Ян 2015 01:44
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #100342
За 2ра книга в момента са налични всички опции, вкл. да е подобна на старите издания, така че да видим какво ще стане. Желанието е налице.

За илюстрациите (а и корицата) - ти май се върна със закъснение на форума или си пропуснал преди, та да поясня очевидното: разбира се, че ако имахме възможност да им закупим легално правата, щяхме да ги използваме тях. Но Джейми специално за това не можеше да ни помогне, макар да искаше, защото по неговите думи художникът бил толкова възрастен навремето, че сега сигурно бил починал вече (що остава да има връзка с него). :/ А иди търси нали издатели от 80те, наследници и т н за правата. Та тъй като нямаше как да се закупят правата, очевидно - измислих как да се включат илюстрациите поне донякъде, така че да не ги нарушават. Не че на някого освен мен му пука за тези неща - но на мен МИ пука, и си държа на принципите. Винаги.

Това разбира се не означава, че смятам, че сегашната корица е лоша с нещо (както явно ти продължаваш да смяташ). Просто е различна - но е напълно валидна опция - и то ТОЧНО за най-широката публика. На която за шаренки детински нинджи-пинджи ама изобщо не й пука. Но ти явно си много далеч от такова мислене, та да не задълбаваме подтемата.

Ето нещо интересно за финал. Когато пуснем следващата ни издадена книга с твърди корици, най-вероятно ще пуснем заедно с нея и 50тина бройки от ПнТ също с твърди корици. Корицата на това хардкавър под-издание на ПнТ1 ще е съвсем нова - и с НИНДЖИ. :-) Да видим тогава.

Ако поначало смятах да пусна само една книга, това с нинджите щеше да е корицата и на основното издание - но както писах в горния пост, бяхме подготвили комплект проекто-корици за много заглавия, не едно - и трябваше да се връзват перфектно една с друга. Това е.

Модерирано: Потребители са определили сменената дума като крайно нецензурна.

17 Ян 2015 01:50
Zort's Avatar
Zort
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #100343
Хубаво де, нормално е да не знам много неща, не съм в кухнята дето се вика. И все пак дори едни илюстрации от типа на тези направени от Станкев, вътре в самото издание щяха да свършат по-добра работа от нищото което се мъдри там. Ако въпросът не е нетактичен - Станкев потърсихте ли го за евентуалното оформление?

17 Ян 2015 02:01
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #100344
Да, разбира се, г-жа Галина Станкева, с която говорихме толкова, му е и жена, освен и издател. :-)

Да, на Станкев щеше да е чудесно, ако бяха, аз съм му фен. Но не стана в крайна сметка.

(Погледни на предната страница, добавих някои неща към поста.)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: snake_fang

17 Ян 2015 02:14
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #100345
Казаното от мен за превода на Любо Николов не е някаква новост, но и не е като да съм го представил за собствено откритие. Просто привеждах примери за това, че Zort обвинява vg за решения, които имат точен аналог с решения, вземани от Любо Николов при превода на Властелина.

Не ме интересува какво смята Съюза на преводачите за Любомир Николов, не е важно и какво мисля аз за преводаческите му способности, а какво е мнението на Zort за него. Защото използвам пример за преводачески решения не на обективно доказал се като отличен преводач, а на преводач, когото Zort възприема като доказано добър.

Неслучайно съм сложил Zort в списъка на хора, с които общуването е загуба на време. Ако не го смятах за посредствен досадник, щях да попитам управата на форума дали не смятат за нормално да ми се извини. Склонността към интригантство е характерна за много от хората с ниско качество, така че за нея не го обвинявам - качествените промени изискват време, ако изобщо са възможни за даден индивид.

Между другото, ако на илюстратора на "аматьорското издание" му е било платено за илюстрациите, и особено ако е получавал пари и за други свои илюстрации, не би могъл да бъде определен за илюстратор-аматьор. Неправилно е, а е добре да се понаучи този български тълковен речник. Има си хубави, точни думи, които могат да бъдат използвани. Например, в случая с превода на Любо Николов на фамилията Baggins, колкото и да смятам неговото решение за ужасно, не би било правилно да го определя като аматьорско. Може да е некомпетентно, може да е небрежно или повърхностно, но не и аматьорско. Между другото, в цивилизованите държави тази дума обикновено не се натоварва с негативно значение. Може би защото значението ѝ е било изковано от хора, които не са имали комплекси по отношение на парите и за които е било по-важно кой каква страст вкарва в труда си, а не какви пари получава за него (макар често да съм бил определян за алчен и меркантилен, все пак след качеството на резултата, който е безспорно най-важния показател за оценка, поставям страстта, а не хонорара). Но мизерниците трудно схващат тази гледна точка.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

17 Ян 2015 11:48
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 66
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #100352

Mindcrime писа: писа:
Zort, който очевидно смята Любо Николов за отличен преводач, може би не е наясно с факта, че тъкмо в превода на Любо Николов на "Властелина" фамилията, позната на българските читатели като Торбинс, се превръща в Бегинс.

[offtopic]Ъм, обратното е, само да кажа :). В първия превод на Хобит от 70-те се използва фамилията Бегинс (която и до сега си стои във всички издания на книгата), а в превода си на "Властелина" Любо Николов я превръща в Торбинс.[/offtopic]

17 Ян 2015 12:05
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #100353
Извинявам се за неточните си постове.
Засрамвам се.
Благодаря на Анардил.

Исках да кажа, че да преведеш Хонорик като име, започващо с "Чест" е точно това, което Любо Николов е направил, превръщайки Бегинс в Торбинс, което му е навлякло сума ти упреци. И след като веднъж съм написал точно обратното, мозъкът ми безкритично е приел това за истина... тежко е и наистина е срамно.

Hater
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ninja_senso

• 1
  • ...
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Пътят на Тигъра
/
Time to create page: 0.084 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (509 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • 20 Юни 2025 09:30
    • Пълен списък книги-игри - Нова Вълна (209 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Вилорп
    • 17 Юни 2025 15:20
    • Дигитализирани заглавия (36 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от ringlas
    • 16 Юни 2025 21:47

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност