• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Конкурси
/
Да изберем тема за конкурс номер осем!

• 1
  • ...
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
07 Мар 2013 17:00
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Да изберем тема за конкурс номер осем! #69172
1. За каква многобройност говориш? Число? И защо смяташ, че мненията и оценките на журиращите ще се подчиняват на някакво гаусово разпределение? Не виждам никаква аналогия.
2. Творенията на хората в този форум никога няма да стават за нещо повече от разпространение сред тия 20 души тук, освен ако журито не се помъчи да е малко по-експертно и - както казах с думи много прости, - да си надмогва първосигналната фенщина.

Книгите-игри са средство за забавление. Е, и? То е краен резултат от фактори като литературна издържаност, интересна игра и така нататък. На мен проблеми в тия две сфери, примерно, ми убиват забавлението. Има компоненти, чието добро изпълнение гарантира повече забавление в една книга-игра и по-малко объркване и досада. Оценяването според тях дава ясна представа кое произведение има най-голям шанс да се хареса.

Занаятчийски основи на писането

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

07 Мар 2013 17:44
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 500
Да изберем тема за конкурс номер осем! #69183

Trip писа: писа:
1. За каква многобройност говориш? Число? И защо смяташ, че мненията и оценките на журиращите ще се подчиняват на някакво гаусово разпределение? Не виждам никаква аналогия.
2. Творенията на хората в този форум никога няма да стават за нещо повече от разпространение сред тия 20 души тук, освен ако журито не се помъчи да е малко по-експертно и - както казах с думи много прости, - да си надмогва първосигналната фенщина.

Книгите-игри са средство за забавление. Е, и? То е краен резултат от фактори като литературна издържаност, интересна игра и така нататък. На мен проблеми в тия две сфери, примерно, ми убиват забавлението. Има компоненти, чието добро изпълнение гарантира повече забавление в една книга-игра и по-малко объркване и досада. Оценяването според тях дава ясна представа кое произведение има най-голям шанс да се хареса.
Ама недей да се сърдиш, де!
Каква многобройност, какво точно число - ами точно толкова, колкото е броя на тия дето ще го прочетат и ще вземат отношение. Оценката ще бъде точна и ще отхвърли всичко, което не допада на точно тази група. Няколко експерта пак ще направят същото, ама само за тяхната малобройна експертна група, като от позицията на "авторитети" ще опитат да наложат личното си мнение.

Творенията на този форум и този конкурс - виж заглавието на тази тема - са само чиста "фенщина" и е по-добре да останат такива. Ако някой си е поставил по-високи цели сам ще потърси подходящ "кръжок", учител и реализация.

Фактори като литературна издържаност, интересна игра и т.н. Ок! Ами дай ясни критерии за добро изпълнение, които да се приемат от всички. Докато ги дефинираш може да решиш проблема: Чалга или Рок музика.
Сам го казваш: "Оценяването според тях дава ясна представа кое произведение има най-голям шанс да се хареса." Аз предлагам направо да се види "кое най-много се харесва" на тези, за които е написано.

07 Мар 2013 17:54
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Да изберем тема за конкурс номер осем! #69185
Ами, нямам какво да отговоря на това, че произведенията в тези конкурси ги пишат 20 души за самите себе си. За мен това е мъртвородена стратегия и с нея този форум ще умре по естествен път за година-две, когато повечето хора ще са си начесали крастата. Липсата на цели, различни от "само за кеф", винаги води до това - аксиома е.
Георги, друг кръжок/източник на познание по писане на книги-игри освен този форум няма. Не знам кой какво и къде ще си търси според теб при това положение.
Също така - за "експертите" не важи логиката "Ще се харесва само на тях". Експертите затова са такива или се стараят да са такива, за да могат да направят преценка кое ще се хареса на най-много хора освен тях. И то на най-много хора с някакви елементарни претенции за граматика, писане и игра. Аналогията с чалгата и рока няма да я коментирам, защото просто е лишена от логика :)

07 Мар 2013 18:13
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 238
Да изберем тема за конкурс номер осем! #69188
Абе за експертите не е точно така хубаво е да ги има,но да има експертна намеса преди публикуването.Що се отнася за оценяването,колко е меродавна оценката им може да съдите по някои странности при оскарите да речем.Там някои филми дет се награждават няма никакъв интерес от страна на публиката към тях.Обратно някои наградени със златна малинка са тотални хитове.Така че ...

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

07 Мар 2013 18:26
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1003
Да изберем тема за конкурс номер осем! #69189
Тук се споменават някакви експерти? С извинение, аз такива на този форум не виждам много:
1. ММ - доказан успешен автор. Надали ще се занимава с форумни игри.
2. Кевин Слейтър - няма време
3. Колин - не съм го виждал по форума от месеци
4. Уейн - по-добре не, заради многото хейт по негов адрес.
5. Върджил - къде е?
....изпускам ли някой?
Само Джордж, а той иска да е участник :)
Всякакви други "експерти" в този форум за мен са под въпрос по отношение на компетентност в областта КИ.

kiril-ps.itch.io/

07 Мар 2013 18:55
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Да изберем тема за конкурс номер осем! #69193
kiril_ps и psicho едновременно засягат въпроса за хитовост и популярност (на първия това му е явно основният критерий за "експертност" - което не е вярно, за протокола, - а вторият това намеква с аналогията с Оскарите) . Същевременно Джордж, че и не само той и не само тук, говори, че е важно хората тук да си се кефим, пък ко ще 15 човека да сме. Само аз ли виждам рязко противоречие?

07 Мар 2013 19:07
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Да изберем тема за конкурс номер осем! #69196

kiril_ps и psicho едновременно засягат въпроса за хитовост и популярност (на първия това му е явно основният критерий за "експертност" - което не е вярно, за протокола, - а вторият това намеква с аналогията с Оскарите) . Същевременно Джордж, че и не само той и не само тук, говори, че е важно хората тук да си се кефим, пък ко ще 15 човека да сме. Само аз ли виждам рязко противоречие?
"глас народен, глас божи" - кво да се прай, харесвам демокрацията :) , който иска може да гледа фигурно пързаляне, там има журита.

kiril-ps.itch.io/

07 Мар 2013 19:11
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Да изберем тема за конкурс номер осем! #69198
Oпитвам се да кажа, че не го вкарваш в контекст. Какъв глас народен, когато "народът" е нищожна шепа хора? И какъв е смисълът да ми говориш за автори от Старата вълна, които продали намсиколко хиляди книги? Какво общо има това с настоящата ситуация въобще?

07 Мар 2013 19:16
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Да изберем тема за конкурс номер осем! #69199

Oпитвам се да кажа, че не го вкарваш в контекст. Какъв глас народен, когато "народът" е нищожна шепа хора? И какъв е смисълът да ми говориш за автори от Старата вълна, които продали намсиколко хиляди книги? Какво общо има това с настоящата ситуация въобще?
Нищо не разбрах от горепосочените въпроси и за какво ми ги задаваш? Остави.

kiril-ps.itch.io/

07 Мар 2013 19:23
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Да изберем тема за конкурс номер осем! #69203
Говориш ми за някакъв народ и глас божи, при положение, че в тия конкурси пишат 10 души и същите 10 + още 5 евентуално четат и коментират. Говориш ми за експертно жури от успешни автори на стари КИ, които ще правят... какво? Ще оценяват произведенията според това колко са продаваеми? И после?

07 Мар 2013 19:26
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Да изберем тема за конкурс номер осем! #69204

Говориш ми за някакъв народ и глас божи, при положение, че в тия конкурси пишат 10 души и същите 10 + още 5 евентуално четат и коментират. Говориш ми за експертно жури от успешни автори на стари КИ, които ще правят... какво? Ще оценяват произведенията според това колко са продаваеми? И после?
Няма експерти в този форум, за това говоря. Името ММ като жури, сигурен съм, веднага ще надигне интереса, а и нивото. Но е малко вероятно да стане.
Ти може да разбираш от литература, но от правене на избори в КИ?

kiril-ps.itch.io/

07 Мар 2013 19:29
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Да изберем тема за конкурс номер осем! #69206
Аз пък говоря за това, че не съм съгласен с разбирането ти за "експерт".
Експерт не е равно на продавал се автор - продажбите на старите КИ имаха много малко общо с качеството им. Експерт е човек, който може да даде добре аргументирано и подробно мнение за даден аспект от една КИ, което да е по-добре премислено и по-добре изразено от това на останалите. Това е - нищо повече. И нищо по-малко. А то никак не е малко.

За правенето на избори в КИ никой не ме е пробвал, а и аз не съм пробвал да си разпиша мнението. Ако обаче го направя, ще го отречеш ли, само защото не съм продавал се автор на КИ?

07 Мар 2013 19:34
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 576
Да изберем тема за конкурс номер осем! #69207
Що се вживявате чак толкова? Направили сте си едно малко общество от хора, които обичат не просто да потребяват, а да са по-активни, правите си конкурси и се забавлявате.
Ако ви е забавно да изберете няколко о вас за жури, добре.
Ако решите, че всеки пише и всеки оценява, пак добре.
Просто не бива да забравяте, че целта е да се забавлявате. Вие!
Ако решите да натоварите тези забавления и с изискването да се харесват на нови посетители, ще сбъркате. Не само че тази задача е несъвместима с вашето забавление, но и според мен категорично ви липсва потенциал да я изпълните (дори да приемем, че ще решите здравата да се потрудите).

Ако бях собственик или ръководител на форума и ако имах за цел неговото разрастване, нямаше да ми е приятно, че една чудесна активност, на която мястото й е в лично творчество, изведнъж се озовава като централна за форума. Но пък не съм видял някой с власт да се посвети сериозно на такава кауза, така че вероятно не е кой знае какъв проблем. Да, ако не промените нещо, може скоро да си отмре цялото нещо, понеже ще ви писне. Но вероятно ще има разни събития, който да ви крепят известно време: нещо от Торо, нещо от мен, защо не и от някой друг... Но да, нямате особена перспектива за разрастване, както го подкарахте. Нови книги-игри просто ще ви дадат още малко живот, но не и да ви дадат шанс да преживеете възраждане.

Trip е прекалено ерудиран и очевидно осъзнава безплодността на всеки спор със свое участие. В един или друг момент се озовава в позиция, в която често се озоваваше Юри/Анардил. И би трябвало отдавна да е разбрал, че Джордж не се предава.

Наблюдавал съм разни дискусии в този форум и мога да твърдя, че няма нито един пример на конструктивен спор, в който да се роди истина. Няма и достатъчно компетентни хора, които в един и същ момент да се фокусират върху един и същ проблем и в диалог помежду си да стигнат до напредък, да не говорим за решителен пробив.

Напълно подкрепям Trip в това, че авторите на книги-игри не са кой знае какви експерти. Ако мислите, че можете да защитите обратната теза, посочете ми смислено изложение на някой автор от някоя вълна, в което той се захваща с някой проблем и успява да го анализира, да изложи своите възгледи и да стигне до някакво решение (а защо не и решения).

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

07 Мар 2013 19:41
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Да изберем тема за конкурс номер осем! #69208

Аз пък говоря за това, че не съм съгласен с разбирането ти за "експерт".
Експерт не е равно на продавал се автор - продажбите на старите КИ имаха много малко общо с качеството им. Експерт е човек, който може да даде добре аргументирано и подробно мнение за даден аспект от една КИ, което да е по-добре премислено и по-добре изразено от това на останалите. Това е - нищо повече. И нищо по-малко. А то никак не е малко.

За правенето на избори в КИ никой не ме е пробвал, а и аз не съм пробвал да си разпиша мнението. Ако обаче го направя, ще го отречеш ли, само защото не съм продавал се автор на КИ?
Кажи ми сега къде съм писал продавал се автор?

kiril-ps.itch.io/

07 Мар 2013 19:44
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Да изберем тема за конкурс номер осем! #69209
Майкъл: Относно Джордж - не съм спорил/говорил достатъчно с него, за да знам какъв е в диалог и има ли смисъл от такъв с него :)
Относно разрастването на форума - смятам, че целенасочена дейност върху текстове/игрови дизайни на мотивираните да пишат е едно от най-смислените и централни неща, които може да се случат на този форум. Смятам, че ниво, по-високо от това на не твърде грамотни фенфикове, е задължителна предпоставка за по-нататъшен градеж. Но както казваш, винаги го има моментът, че на хората тук това до момента може напълно да им стига и затова да липсва синхронизиран опит нещата да се избутат нагоре.

Кирил: Изреди именно такива. Успешни автори. Успешен автор значи продавал се автор. Грешно ли ти тълкувам избора на "експерти". Ако не си ги избирал според продаваемост, според какво си ги избирал? И наистина, къде е логиката, че авторите на КИ ще са непременно добри критици на КИ? (Особено в литературен план.)

• 1
  • ...
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Конкурси
/
Time to create page: 0.083 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

496 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Мочила (6 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от pycku
    • Yesterday 20:17
    • Форумна среща в София 06.06.26 (5 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Златаров
    • 06 Юни 2026 17:33
    • Пролетен панаир на книгата 2026 (5 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от BERSERK
    • 03 Юни 2026 07:52

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност