• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Електронна и печатна форма на книгите

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 6
09 Юли 2014 22:32
systemshock's Avatar
systemshock
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 44
Topic Author
Електронна и печатна форма на книгите #92044
Темата възникна в чата. Всичко тръгна от обсъждането на това дали има смисъл книгите-игри да се пускат в електронна форма.

Идеята на темата е в нея да се получи дискусия за особеностите, предимствата и недостатъците на различните форми и има ли смисъл те да се използват, да се обменя опит и т.н.

Моето мнение ще го напиша в отделен пост, но тук искам само да уточня нещо, за да върви дискусията:
  • Фо̀рмата може да бъде например електронна или печатна.[/*:m]
  • Електронната фо̀рма може да бъде в различни форма̀ти (epub, mobi, ...) и на различни носители (флашка, диск, в мрежата и т.н.)[/*:m]
  • Също и печатната - например джобен формат, голям формат и т.н.[/*:m][/list:u]

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

09 Юли 2014 22:56
systemshock's Avatar
systemshock
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Topic Author
Електронна и печатна форма на книгите #92047
Цялата дискусия тръгна от това дали има смисъл новите книги-игри да излязат в електронен вид.

Аз ще започна от там, че не е правилно двете форми да се противопоставят, защото това са просто различни проявления на едно и също нещо. Доскоро книгите (в голямата си част) бяха приковани към един конкретен носител (хартията). Това определя и редица техни особености и влияе на начина, по който ги възприемаме и консумираме. Добър пример е понятието за страница, което няма особен смисъл в електронната форма, а е наследено от печатната.

Днес обаче има много нови възможности и книгите лека-полека започнаха да се освобождават. Например бих могъл да издам книга в печатен вид, но мога също така и да я публикувам в Интернет, да я издам като електронна книга, да я оформя като приложение за мобилен телефон (само някой да е казал "апликация" в темата :mrgreen: ) и т.н.

Новите форми дават нови възможности. Например Глуховски е използвал възможностите на мрежата, като е пускал откъси от бъдещата си книга (Метро 2033) на своя сайт и се е допитвал до читателите за това как да развие действието. Така читателите участват в създаването на книгата и се чувстват и емоционално обвързани с нея. Друга интересна възможност е добавянето на интерактивни елементи в книгата - например анимации, игри, логически задачи, препратки към външни материали качени онлайн и т.н.

Основният минус, който често се изтъква за електронната форма е, че усещането не е същото като при печатното издание. Тук обаче човек трябва да има предвид няколко неща:

1. Усещането е субективно нещо. Ние сме развили едно особено топло чувство към печатната книга, но то не е универсално. За сравнение, помислете за хората, които са живели преди развитието на съвременните книги. Грамотните сред тях може и да са имали подобно усещане спрямо папируса да речем, но днес надали някой ще се трогне при мисълта, че може да седне на дивана с папирус в ръка. Респективно следващите поколения може и да нямат това топло чувство, а да го изпитват спрямо електронния си четец или някое друго устройство или система.

2. Електронната форма не изключва печатната - спокойно една книга може да се публикува и в двете, като за всяко издание извлича най-доброто от съответната форма.

3. Факт е, че все повече книги се продават и консумират в електронен вид. Амазон например продава повече електронни копия, отколкото печатни. В страни като Русия, това съотношение е още по-драстично, в полза на електронните книги.

09 Юли 2014 23:00
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Електронна и печатна форма на книгите #92048
Футноут от Пешката

Книгите игри са изключително неудачен жанр за наличните електронни четци. Евентуално ПДФ с линкове за таблет, но нищо по-малко.

Електронен вариант за нормална книга е най-добрия вариант.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

09 Юли 2014 23:11
Wukong
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Електронна и печатна форма на книгите #92049
Мда аз ако не държа с по два пръста последния епизод не ми е истинска играта а освен това прелиствам многократно по-бързо реалните книги за разлика от електроните - една от основните причини да не чета дигитализираните сериозно.

09 Юли 2014 23:54
systemshock's Avatar
systemshock
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Topic Author
Електронна и печатна форма на книгите #92055
Само да кажа, че от поне година-две e-ink четците излизат с touch screen и там вече няма такъв проблем (например kindle paperwhite). За таблетите и телефоните има приложения за електронните книги, някои от които са много удобни и си имат Forward/Back, така че все едно имате виртуален "пръст", с който да пазите откъде сте минали :-)

10 Юли 2014 10:58
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 261
Електронна и печатна форма на книгите #92117
Темата е много интересна и едва ли някой може да даде еднозначни отговори на въпросите, които тя поражда.

[u:2tk8dwgp]1. Дали електронната версия на книгата помага за продажбите на хартиеното издание?[/u:2tk8dwgp]

Ако съдя само от себе си – да. Много от книгите, които са ми били давани от приятели (същото е като да я прочетеш свободно в интернет) след това съм си ги купувал, за да ги имам в библиотеката.

Същото важи и за комиксите, при които пиратството е огромен проблем. Няколко часа след излизането им вече са качени в торент тракерите с перфектно качество. Аз обаче ползвам сканираните единствено като референция и за да преценя дали да си купя съответното издание.

Трудно ми е да преценя дали аз съм изключение или по-скоро един от многото. За комиксите със сигурност съм изключение, но за книгите си мисля, че по-голямата част от хората разсъждават като мен. Съдейки поне от приятелите ми, с които съм говорил по въпроса. Не е за пренебрегване и момента със закупуването на книга за подарък. Със сигурност няма да изпратиш на рожденика пиратско копие по електронната поща... А книгите за щастие все още са най-честият подарък, на който хората се спират.

[u:2tk8dwgp]2. Кои книги са подходящи за промотиране чрез безплатно електронно издание?[/u:2tk8dwgp]

Естествено първото, което ми хрумва е СТОЙНОСТНИТЕ. Ясно е, че в това понятие всеки влага различен смисъл. Дори само отчитайки факта, че книгите на Иво Сиромахов са едни от най-продаваните, а той използва точно този метод за промотиране на написаното.
Ясно е обаче, че ако читателят има възможност да се запознае със съдържанието на книгата и не му хареса, то електронното издание ще попречи сериозно при продажбата на хартиеното. Точно обратното обаче се случва ако на читателят му допадне написаното. Типичен пример е „Кривата на щастието“, за която наскоро писах в отделна тема. Всичките статии от сборника са достъпни за свободно четене в интернет и въпреки това вече се подготвя трети тираж, тъй като интересът към книгата е огромен.

Трудно ми е да преценя дали книгите-игри са подходящи за промотиране чрез безплатни електронни копия. Факт е, че при „Таласъмчето“ тази стратегия работи изключително добре, но не мисля, че от това може да се направи генерален извод. Според мен детска книжка с картинки е почти невъзможно да бъде четена от монитор. Излагал съм подробно мнението ми в темата за въпроси към Николай Райков и не ми се иска да се повтарям тук, а и без това този пост стана много дълъг.

Сигурен съм, че за „Котарака“ на Торо пускането на безплатното електронно издание е добър ход. Минали са 3 години от издаването му и прочитането на безплатната книжка може единствено да стимулира интерес и да помогне за продажбите на новата му книга (а и на „Нарциса“).

За „Асасините 1“ на Уейн считам, че е задължително да ги предостави за свободно сваляне. Щом тиражът е изчерпан е просто безумно да публикува втора книга от серията без да даде тази възможност. Дори и да не беше изчерпан нещата написани за „Котарака“ са абсолютно валидни и при него.

За изцяло нова книга си мисля, че докато някой не пробва, няма как да разберем дали безплатните електронни издания пречат или помагат на продажбите. Дори и в този случай обаче еднозначен отговор е невъзможно да бъде даден. Много зависи от това дали изданието е качествено (включвам литература, оформление и геймплей). Изключително важна е и рекламата, както и усилията по промотирането му.

[u:2tk8dwgp]3. Склонни ли са читателите да плащат за електронни книги? [/u:2tk8dwgp]

Наблюденията ми от хората около мен показват, че все по-често предпочитат да четат електронните издания. Kindle Paperwhite е изключително добър четец, който е лек, компактен и щадящ очите. Страшно удобен е и за текстове на английски благодарение на вградения речник. iPad пък е доста добър вариант за четене на сканирани комикси.

И тук идва един специфичен момент. След като имат възможност да си свалят и книгите и комиксите безплатно, колко от хората биха си ги закупили? Моите впечатления са, че броят им не е голям. Водил съм много дискусии по въпроса. Всички осъзнават, че трудът на творците трябва да бъде възнаграден, но някакси приемат, че е по-добре другите да платят, а не те самите.

10 Юли 2014 11:11
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 82
Електронна и печатна форма на книгите #92120
Съгласен напълно с Рос.

Интересно, даже си мислех, че при комиксите е много по-малък проблемът, защото е много по-хубаво да ги имаш на хартия от обикновена книга.

Асасините 1 ще я има достъпна и занапред, разбира се, след изчерпването й - въпреки че за разлика от колегите в книгоиздаването не правя допечатки. Ще се види как точно, в конкретния случай.

10 Юли 2014 11:57
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1106
Електронна и печатна форма на книгите #92126
За по-обемни книги истината е в електронния четец. В моя случай изчетох наличните читанката от серията с Герой и определено имах желание да си закупя и останалите на дигитален носител, издателя обаче не предлага такава опция та си взех хартиените издания което са доста неудобно за четене като се има в предвид, че са 1000+ страници. Звездните асове ги изчетох от Тано след което си купих книжката и за мен.
Основния проблем с електроните книги на български, е че просто не се предлагат нови заглавия. Издателствата странят от тях като снежни човеци от доменна пещ.

Колкото за нашия интерактивен жанр - четците все още не са достатъчно добре развити за да го поемат. Хиперлинковете във форматите различни от pdf работят рядко или не работят. ПДФ пък е ужасен формат за електронна книга тъй като всячески се мъчи да запази формата на документа и четенето става мъка. Документ с формат А4 е истинско безумие да се чете не нещо под 7-8 инча диагонал.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

10 Юли 2014 12:27
systemshock's Avatar
systemshock
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Topic Author
Електронна и печатна форма на книгите #92131
Когато става дума за четците, имайте предвид, че нещата много бързо се променят и до няколко години картината ще изглежда по съвсем различен начин. Пак мога да дам пример с Kindle Paperwhite, но и останалите големи производители на практика вече нямат e-ink четец без touch screen. Отделно при таблетите и телефоните този проблем въобще не стои.

Относно формата, тук въпросът се свежда до това да се избере подходящ. Аз също съм съгласен, че pdf не е най-добрият вариант, освен ако не се цели електронното копие да е идентично с печатната книга, в който случай няма по-добър формат, който да запази оригиналното подреждане на страниците. Именно тази особеност на PDF обаче го прави крайно неудобен, когато съдържанието трябва да се пренареди, за да пасне на различен размер екран (т.нар. reflow).

Към момента вече има достатъчно добри формати, в които да се съхрани една електронна книга и препратките не са проблем. Към поста прилагам две книги като пример. И двете са правени сравнително набързо и не са оптимизирани кой-знае колко (нито като дизайн, нито технически). Това може да се промени с влагане на съответните усилия.

Edit: Ако някой иска да ги тества на Kindle, може лесно да си ги конвертира с Calibre или пишете и ще кача и MOBI версия.

Този пост съдържа прикачени файлове.
Моля, влезте в системата, за да ги достъпите.

10 Юли 2014 14:19
Cliff_Burton's Avatar
Cliff_Burton
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 22
Електронна и печатна форма на книгите #92140
Според мен има място и за електронни и за печатни книги и не виждам особен смисъл в противопостяването им. Аз лично последните години бях намалил купуването на печатни книги за сметка на електронните. Макар, че откак останах без киндъл пак пазарувам печатни :-)

Сега обаче ще вкарам малко рошави размисли за цените и разпространението. Личното ми мнение е, че ако една електронна книга е добра, то само би спечелила от безплатното си разпространение. Доста книги, които съм прочел в читанката след това съм си купил и на хартия (а за случаите, когато говорим за старо издание понякога ми е било доста трудно да ги намеря). Всъщност говорейки за стари издания, които не се намират на пазара не виждам и причина да ги няма в електронен вид. Има разбира се и книги, които съм започвал и зарязвал, както и такива, които съм прочитал и не съм купувал след това. Но пък това се случва и когато заемеш книга от библиотеката или от приятел.

Що се отнася до слабите книги, те вероятно биха загубили ако се появят за безплатно разпространение. Аз не бих си купил нещо, което съм прочел и не ми е харесало. Но също така не бих си купил втора книга от автор, с който съм се прецакал веднъж (или хайде два пъти...). От друга страна на автор, който ме е разочаровал веднъж бих му дал втори шанс, ако след това пусне нещата си за свободно четене.

Наблюденията ми от Човешката Библиотека са, че средната цена, която хората плащат за книгите клони към цената, която е определена като препоръчителна (разбирайте цена, която е сложена ако някой се колебае колко да плати). Разбира се, че има хора, които четат и не плащат нищо, но има и такива, които при препоръчителна цена от 2-3 лева дават неколкократно повече. Така или иначе, една от мисиите на Човешката Библиотека е да изгражда съзнателни читатели :-)

И накрая - в света има толкова много написани неща (и се пишат още и още...), че човек цял живот само да чете не може да изчете всичко. Затова напоследък внимавам за каква книга ще отделя време за четене, а още повече внимавам кого бих подкрепил финансово.

Разбира се дали да пусне една книга за безплатно разпространение е избор, който автора прави. С удоволствие бих платил и цена за електронна книга, ако тя е разумна и книгата си струва (и особено ако знам, че по-голямата част от тази сума ще отиде за автора). Та в този ред на мисли в Амазон съм виждал някакви безумни цени на електронни книги, които гонят твърдите корици. Ами в тези случаи ще си пиратствам без никакви угризения на съвестта :-)

PEACE & LOVE

14 Юли 2014 21:05
Cliff_Burton's Avatar
Cliff_Burton
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 22
Електронна и печатна форма на книгите #92553
Днес с Бранко си поговорихме малко и стигнахме до цената на е-книгата. Аз смятам, че разумна цена за е-книга би била не повече от 1/3 на книжното тяло. Интересува ме и тук какво мислите по въпроса.

Така както аз ги виждам нещата в момента се движим в един порочен кръг - книгите са на сравнително високи цени, тиражите падат, цените се вдигат още повече, тиражите падат още повече и т.н...

Съответно издателите вместо да дадат шанс на електронните книги (включително и с ниски цени) повтарят като някаква мантра как в България не се купуват е-книги. 10 е-книги продадени по 2 лева носят повече пари (да не говорим за другите плюсове за автор и издател) от една е-книга за 10 лева, нали?

PEACE & LOVE

14 Юли 2014 21:37
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 818
Електронна и печатна форма на книгите #92555
Купих си Пустинния скорпион (е-книга) за 9,50, който е над 200 страници (в хартиен вариант е близо 13лв.). Преди две седмици си купих Дневната война на П. Брет за около 13 лв. (е-книга), но той е над 700 страници(хартиеният вариант е 24 лв!).

knigi-igri.bg/shop/

15 Юли 2014 10:00
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 27
Електронна и печатна форма на книгите #92579

kiril_ps писа: писа:
Купих си Пустинния скорпион (е-книга) за 9,50, който е над 200 страници (в хартиен вариант е близо 13лв.)

Ако трябва да съм буквоядец, страниците са 272, а на хартия е 11,90 лв :wink: Иначе за протокола, да дам и аз един пример по темата. Един приятел, работещ доскоро в голямо издателство се сблъска със следния проблем - тяхна книга изтече в замундата като торент. Шефът му, естествено, веднага тръгна да им пише да я махнат, моя човек го спря - чакай, нека да пробваме. Така и така книгата на хартия е на загуба и продажбите са никакви, да я оставим там, да видим дали наистина ще повлияе на продажбите на хартия. Към сегашен момент въпросната книга е свалена към 2000 пъти, а на хартия продажбите й не са мръднали и грам.

Хора, замислете се. Реално погледнато, ако безплатните електронни версии на книгите тикаха нагоре продажбите на хартия, всички издатели щяха да ги пускат да се теглят свободно. Уважавам изключително това, че си купувате на хартия нещо, което ви е харесало след като сте го прочели електронно, но такива като вас са много, много малко.

15 Юли 2014 10:04
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 818
Електронна и печатна форма на книгите #92580
Спомням си как една книга, която много желаех изтече в Замунда. Предполагам, че издателят не е останал доволен, ако е разбрал. Ако не беше излязла там, може би щях да си я купя електронно (на хартия абсурд).

knigi-igri.bg/shop/

15 Юли 2014 10:21
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Електронна и печатна форма на книгите #92581
Свободния достъп повишава успеха само на добрия продукт. :-)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 6
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Time to create page: 0.076 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Синът на пустинята (62 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Блонд и Уейн
    • от Radko
    • Yesterday 21:22
    • Куиз: Книги-игри! (30 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Общи приказки
    • от Ал Торо
    • Yesterday 10:13
    • Пролетен панаир на книгата 2023 г. (4 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Вилорп
    • Yesterday 09:29

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg