• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Електронна и печатна форма на книгите

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 6
15 Юли 2014 15:46
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1047
Електронна и печатна форма на книгите #92611

Branimer писа: писа:

comics_ross писа: писа:
2. Какво е това безумно ценообразуване?
Как може хартиеното копие да струва 12 лв. (на събития и в някои on-line книжарници е около 10 лв.), а електронното 9.50 лв.? Наистина не знам колко са хората като Кирил, които биха си купили книгата при тези обстоятелства. Даже ми хрумва еретичната идея, че щеше да бъде по-добре да му преведе паричките на Бранко, а той да му я изпрати на електронната поща. Това си е директно подпомагане на автора :dance:

Обясних на лично съобщение на Клиф доста подробно, понеже ме пита същите неща. Не знам до каква степен съм повлиял на неговите виждания и нагласи в случая, нямам идея дали и при теб ще се получи. Ако искаш, ще ти препратя на лично моите отговори на същите му въпроси. В случая само ще кажа две неща: първо, отвори Амазон и потърси произволни книги, ще се натъкнеш на доста заглавия, които в електронен формат струват повече отколкото на хартия. Второ, едно е да си потребител, читател и консуматор, друго е да издаваш книги за забавление, трето и четвърто е да се занимаваш професионално с това и да живееш само от парите, изкарани от продадените книги, с които да плащаш храната, дрехите, сметките, заемите и разходите по децата.

Копни ги нещата направо тук и на мен ми е интересно пък е и по темата.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

15 Юли 2014 15:49
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 25
Електронна и печатна форма на книгите #92613
Само ако Клиф няма нищо против, това все пак си е лична кореспонденция между мен и него. Аз нямам против, ако и той няма - ще пусна.

Иначе от статистиката, която приложих - мисля, че отлично се вижда и половината книга на човек, и активно четящите. Не казвам, че ми харесва, просто... туйто :evil:

15 Юли 2014 15:50
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Електронна и печатна форма на книгите #92614
Е, не държа да го копираш, може и направо на Роската да отговориш тук. Просто ми е любопитно.

Цвят за модериране

15 Юли 2014 15:51
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Електронна и печатна форма на книгите #92615

Вилорп писа: писа:
Е, не държа да го копираш, може и направо на Роската да отговориш тук. Просто ми е любопитно.

Знам, че ти е любопитно, но ще потърпиш в случая - това не ти е фейса да плякаш каквото ти скимне по стените на хората :P

15 Юли 2014 15:53
Cliff_Burton's Avatar
Cliff_Burton
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 21
Електронна и печатна форма на книгите #92616
Нямам против, пускай :-) Аз покрай тези ЛС се присетих за темата, тъй че са си на място.

PEACE & LOVE

15 Юли 2014 16:06
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Електронна и печатна форма на книгите #92620
Ок, ето:

Cliff: Абе да те питам 9.50 за електронна версия на скорпиона при условие, че на хартия е 11.99 не е ли твърде много? Интересува ме личното ти мнение, ясно е, че там има и издателства и т.н...
Branko: На хартия е 11,90 лв, на щанда на панаира на книгата е с 20% отстъпка и тогава е пак 9,50 лв. В случая цената си я определя издателя, все пак. Питал съм го защо, обясни ми, обяснявам и аз. Ако някой си купи електронна книга, то няма да си купи хартиена. Да, за електронната не си плащал някои разходи от хартиената, но за хартиената те са платени и това трябва да компенсира, разбираш ли. На практика единственият разход, който ти е спестен в случая при реализацията това е печата на хартия. Другите разходи - за редактор, коректор, технически редактор, ДДС, процента на книжарницата... Те си остават, независимо дали книгата е електронна, или хартиена.
Cliff: Абе не го разбирам съвсем, защото
1. Издателят пуска електронна книга доста след хартиената, т.е. редактор и коректор вече са заплатени и не виждам голяма логика да се включват допълнително в тази цена.
2. ДДС-то и процента на книжарниците са ясни и са ми голям трън в задника, но не виждам никаква причина за е-книга да се плащат 40% на книжарниците, вместо Ибис да си пуснат е-книгите на техния сайт и е-цената да не е 9.50, а 5 лева примерно.
И наистина не разбирам как книгата се продава на хартия за 9.50 (говоря с отстъпката), а в е-вариант е пак 9.50. Все пак цената на печата надали е без пари :-)
Последно - книгата я имам на хартия, но примерно бих взел няколко бройки в електронен формат за приятели, ако не беше неразумната от моя гледна точка цена :-) Ипреди даже да си попитал за мен разумната цена на една е-книга гравитира около 1/3 от хартиената и цена.
Branko: Е, това са твои виждания по въпроса, като читател и потребител. Издателят като такъв има други, това е. За мен лично цена за електронна книга по-ниска от 50% от на хартия ми звучи несериозно. Не мисля, че ги пуска чак толкова много след хартиената - 2 години и малко за "Човека" и 7 месеца за "Скорпиона" - а и какво значи да не се включват редактори и коректори, но хайде, те и без това са сравнително неголям разход. Не забравяй, че книгоиздаването е кофти бизнес и там трябва да се оцелява - особено ако издателят е един от малобройните като Ибис, които се препитават само от продажби. Ако беше някой друг издател, който пере пари или има друг страничен по-доходен бизнес (веднага мога да посоча десетина издателства, които попадат в тези две категории, ама няма нужда) сигурно щеше да е друго, ама... Би могло да се работи в тази насока евентуално, но не забравяй, че продажбите на книги в България са малки, а на електронни книги - просто нищожни. Разбирам поне едното от двете да вървеше, ама то като ни едното, ни другото... Как да стане :-) Ибис решават да я пуснат по електронните книжарници, защото така ще е на повече сайтове, много повече хора ще я видят - на техния си сайт ходят немного хора, те все пак са основно профилирано издателство. А и да ти призная честно, това с електронните книги е по-скоро рекламен трик, да има и такива, по някакъв начин да дърпат продажбите на хартиената. Основно хората купуват на хартия и това е.

И последно, повтарям - толкова е отстъпа от цената на хартия, 20%, защото печата е единствения разход, който е спестен. На панаири и от мен също има отстъпка 20%, защото се спестява тогава пък от разпространителя, който дере. В крайна сметка обаче, книгата не е само хартия. В нея има и много труд: труд на автора, труд на издателя, на редактор, коректор, технически редактор, дизайнер, страньор и прочее. За да струва една електронна книга 4-5 лв, това означава да се икономиса от половината неща.

15 Юли 2014 16:13
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 214
Електронна и печатна форма на книгите #92622
не знам доколко е по темата,но с разни списания се продават книги за по 4-5 лева.Как става това??Преди ве седмици мисля в Лидл видях даже за 2/два/ лева.И не говорим за книги от по педесет страници.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

15 Юли 2014 16:24
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Електронна и печатна форма на книгите #92623

psicho_lg писа: писа:
не знам доколко е по темата,но с разни списания се продават книги за по 4-5 лева.Как става това??Преди ве седмици мисля в Лидл видях даже за 2/два/ лева.И не говорим за книги от по педесет страници.

В повечето случаи това са заглавия, които са залежали и не вървят, а склада на издателя вече прелива и трябва да се отърве от тях и ги продава на загуба само и само да се отърве (като кошниците с преоценени книги на панаирите на книгата).

15 Юли 2014 16:30
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 261
Електронна и печатна форма на книгите #92625
Изписано е страшно много и няма да копирам отговорите на Бранко, за да не разтегля темата още повече.

Съвсем накратко по точките:

1. Не ти бера грижа :wink: Просто ми стана странно, че ти не знаеш. Това, че впоследствие издателят те е уведомил няма как да ми бъде известно.

2. Аз си купувам доста книги (на хартия) от Amazon. Имам известен поглед върху цените. Електронна, която да струва повече от хартиеното копие е изключение. Случва се, но най-често е при драстично намаление на съответното paperback издание. В случая обаче говорим за съотношение спрямо коричната цена. В повечето случаи цената на електронната книжка е около 50% по-ниска. Има изключения разбира се, но има и страшно много заглавия, които струват по 0.99 паунда.

3. Да, тези данни са много показателни :thumbup: Но все пак да кажа, че от това не могат да се вадят изводи за четящите и за половината книга. Както „издадени“ и „продадени“ не е едно и също, така и „издадени“ и „прочетени“ са различни неща. Иначе ще излезе, че в началото на 90-те когато тиражите са били просто безумни, хората са четяли десетки пъти повече от сега.

Няколко примера за прочетени книги, които не влизат в графата „издадени през последната година“:
- Издадена през предходни години, но с неизчерпан тираж;
- Закупена втора ръка;
- Свалена от торент;
- Закупена в оригинал;
- Взета от приятел;
- Взета от библиотека;
- Взета от семейната библиотека (често става въпрос за книги, които са събирани от 2 поколения).

15 Юли 2014 16:40
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Електронна и печатна форма на книгите #92630

Иначе ще излезе, че в началото на 90-те когато тиражите са били просто безумни, хората са четяли десетки пъти повече от сега.

Ами Рос, как да ти кажа... При положение, че Конан Варварина, първата книга на Орфия е продал 100 000 бройки, биографията на Пако Рабан 300 000, а за слаб тираж се е считал 20 000 бройки на някое неизвестно криминале... При положение, че Николай Светлев в рамките на един месец, наемайки 1 квадрат на Славейков е продал лично 7000 бройки от първата си книга "Всичкият Блясък на Злото", а дебютният сборник "Орбитата на Сизиф" на Петър Кърджилов излиза в 50 000 бройки тираж и с хонорара от нея авторът си купува апартамент в София... Мога да давам още много примери, но да, аз сериозно поддържам тезата, че тогава се е четяло повече. Тогава бяхме към 9 милиона, а не 7; книгите бяха далеч по-евтини; компютри нямаше. Туйто.

15 Юли 2014 18:48
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1193
Електронна и печатна форма на книгите #92641

Branimer писа: писа:

Иначе ще излезе, че в началото на 90-те когато тиражите са били просто безумни, хората са четяли десетки пъти повече от сега.

Ами Рос, как да ти кажа... При положение, че Конан Варварина, първата книга на Орфия е продал 100 000 бройки, биографията на Пако Рабан 300 000, а за слаб тираж се е считал 20 000 бройки на някое неизвестно криминале... При положение, че Николай Светлев в рамките на един месец, наемайки 1 квадрат на Славейков е продал лично 7000 бройки от първата си книга "Всичкият Блясък на Злото", а дебютният сборник "Орбитата на Сизиф" на Петър Кърджилов излиза в 50 000 бройки тираж и с хонорара от нея авторът си купува апартамент в София... Мога да давам още много примери, но да, аз сериозно поддържам тезата, че тогава се е четяло повече. Тогава бяхме към 9 милиона, а не 7; книгите бяха далеч по-евтини; компютри нямаше. Туйто.

Ами да вметна и моите 50 стотинки по темата. В началото на 90-те идва "демокрацията" и е нормално да има бум на четенето на "западни автори" и на "нови неща". Все пак комунизма беше изградил едни навици за четене още от деца. Всички си спомняме задължителните списъци за лятната ваканция. Тогава и възможностите за забавление бяха много по-малко, така че е логично при наличие на много повече начини на забавление, които предлага съвременния живот, книгите да не са така интересно "забавление".

Относно електронните книги. Искаме или не искаме това е бъдещото. В другите държави този процес е много по-напред и ние както обикновено сме изоставащи. Цената на електронните книги, които купувам е обикновено около 50% от коричната им цена и за момента ми се струва висока, защото ако приемем, че един продукт включва в своята себестойност разхода за него, то за елктронното издание се формира много по-голяма печалба. А и с оглед пазаруването на книги от Амазон, което правя... само 6 месеца след излизането си "хитови заглавия" може да бъдат закупени на хартия за 30-40% от коричната си цена и то чисто нови. Това само идва да покаже, че все по-малко и по-малко хора купуват на хартия и се ориентират към покупка на електронни книги.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

16 Юли 2014 21:19
systemshock's Avatar
systemshock
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 44
Topic Author
Електронна и печатна форма на книгите #92745
Това, което е написал Branimer по-горе съвпада с това, което съм виждал и аз като статистика. Tim O'Reilly твърди в едно интервю, че при тях 15% от коричната цена отиват за печат, транспорт и склад. Всичко друго са разходи, които са еднакви за електронното и за печатното издание (права, редактор, писателски хонорар и т.н.). Същевременно електронното разпространение си има свои разходи. Например в техния случай (на O'Reilly), те поддържат oreilly.com, което означава разходи за разработка, поддръжка, help desk и т.н. Освен това те са случай, в който няма DRM. Ако някой реши да ползва DRM, това е отделно перо и може да бъде скъпо удоволствие (по обективни причини, към момента няма безплатна DRM система). Така накрая наистина може да излезе така, че електронната книга е по-скъпа от хартиената.

Отделен въпрос е доколко разумни са въпросните общи разходи (например колко трябва да вземе разпространителят), но това важи както за хартиеното, така и за електронното копие.

16 Юли 2014 21:52
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Електронна и печатна форма на книгите #92758
Като цяло основният утежняващ фактор във веригата са разпространителите, които прибират 20-60% от коричната цена. При това не купуват книгите, а ги държат на консигнация, ако се продаде продаде, ако не се продаде, здраве. Да не говорим, че досега не съм видял някаква рекламна кампания от страна на разпространител.

Цвят за модериране

16 Юли 2014 22:01
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 121
Електронна и печатна форма на книгите #92763

systemshock писа: писа:
Освен това те са случай, в който няма DRM. Ако някой реши да ползва DRM, това е отделно перо и може да бъде скъпо удоволствие (по обективни причини, към момента няма безплатна DRM система).

Простете невежеството ми, но какво е DRM?

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."

16 Юли 2014 22:04
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 261
Електронна и печатна форма на книгите #92765

Shin писа: писа:

systemshock писа: писа:
Освен това те са случай, в който няма DRM. Ако някой реши да ползва DRM, това е отделно перо и може да бъде скъпо удоволствие (по обективни причини, към момента няма безплатна DRM система).

Простете невежеството ми, но какво е DRM?

Защитата на електронните книги. Да не може да се копират, препращат, принтират и т.н.

P.S. Намерих подробно обяснение на термина в Wikipedia:
en.wikipedia.org/wiki/Digital_rights_management

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 6
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Time to create page: 0.101 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Код за достъп (7 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Лично творчество
    • от Etom
    • Today 22:33
    • Въпроси към Любо Николов (Колин Уолъмбъри) (184 Мнения)
    • в За книгите-игри / Въпроси към автори и художници
    • от Rahvin
    • Today 09:02
    • "Конникът на апокалипсиса"/"Сянката... (49 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Любомир Николов
    • от gishena
    • Yesterday 15:05

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg