• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Електронна и печатна форма на книгите

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 6
15 Юли 2014 10:56
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 25
Електронна и печатна форма на книгите #92582

hameleona писа: писа:
Свободния достъп повишава успеха само на добрия продукт. :-)

Странна логика - въпросната книга е ново ревизирано издание на "Екзорсистът" от Уилям Питър Блати, преведена от Любо Николов. Роман и писател със световна значимост. Като се замислиш, това е добър продукт.

От друга страна, сещам се успеха на Коелю в Русия. Сигурно при мен нещо не е наред, ама неговите книги не ми се струват добри продукти :wink:

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

15 Юли 2014 10:58
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Електронна и печатна форма на книгите #92583

Branimer писа: писа:

hameleona писа: писа:
Свободния достъп повишава успеха само на добрия продукт. :-)

Странна логика - въпросната книга е ново ревизирано издание на "Екзорсистът" от Уилям Питър Блати, преведена от Любо Николов. Роман и писател със световна значимост. Като се замислиш, това е добър продукт.

От друга страна, сещам се успеха на Коелю в Русия. Сигурно при мен нещо не е наред, ама неговите книги не ми се струват добри продукти :wink:

Ами, може би проблема идва от "ново, ревизирано издание" още :wink:
И от Замунда, всъщност. Сваляния =/= четения.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

15 Юли 2014 11:12
Cliff_Burton's Avatar
Cliff_Burton
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 22
Електронна и печатна форма на книгите #92584
Забелязвам една често повтаряна грешка - 2000 свалени копия на книга в Замунда не означават 2000 човека, които биха си купили книгата на хартия, ако книгата я няма в Замунда :-) Още повече щом продажбите и преди това са били лоши... Конкретно за този случай ми е интересно колко време след излизането на книгата на хартия е изтекла в Замунда.

И накрая пак да припомня, че в България се издават хиляди книги годишно, цените са високи спрямо стандарта ни, а по сергиите на букинистите се намират много добри заглавия на цени до 5 лева.

И още нещо - не мисля, че хората тук сме някакво малцинство, което пазарува книги на хартия, които са ни харесали в електронен вид. Напротив смятам, че това мислене става все по-масово (или поне сред познатите и приятелите ми де...). Все пак читателите не са глупави и им е ясно, че ако искат автор, който им е харесал да продължи да пише е добре да получи възнаграждение за труда си.

PEACE & LOVE

15 Юли 2014 12:12
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Електронна и печатна форма на книгите #92587

Cliff_Burton писа: писа:
Конкретно за този случай ми е интересно колко време след излизането на книгата на хартия е изтекла в Замунда.

Книгата излиза на 13.06.2012, в Замунда се появява 17.09.2012 - три месеца по-късно.

Cliff_Burton писа: писа:
И накрая пак да припомня, че в България се издават хиляди книги годишно, цените са високи спрямо стандарта ни, а по сергиите на букинистите се намират много добри заглавия на цени до 5 лева.

Така е. И факторите са комплексни: цените са високи, на старо се намират добри евтини книги, като цяло четящите са 10% според статистиската (аз бих добавил - а купуващите още по-малко), пак според тази статистика средният българин чете по половин книга на година, все повече хора си теглят безплатно от читанката и дотам, страшно много хора се ориентират да четат директно в оригинал (на английски, руски и т.н.), пишещите се увеличават постоянно, изборът е огромен а тиражите малки... Странна работа :hi:

15 Юли 2014 12:22
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 791
Електронна и печатна форма на книгите #92589
А бре задавам си въпроса - как аджеба Авторът ще знае колко е-книги е продала книжарницата, за да си вземе полагаемото.
При хартиените имаме някакви бройки все пак, а при електронните - един файл :-) И пак ли се взема такъв висок процент от книжарниците?

knigi-igri.bg/shop/

15 Юли 2014 12:28
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Електронна и печатна форма на книгите #92590

kiril_ps писа: писа:
А бре задавам си въпроса - как аджеба Авторът ще знае колко е-книги е продала книжарницата, за да си вземе полагаемото.
При хартиените имаме някакви бройки все пак, а при електронните - един файл :-) И пак ли се взема такъв висок процент от книжарниците?

Това е въпрос, който ми хрумна и на мен вчера малко след като ме извести, че двете ми книжки са пуснати електронно... Ще питам и ще се интересувам.

15 Юли 2014 12:52
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1097
Електронна и печатна форма на книгите #92592
Всяка продажба през онлайн магазин се отчита, включително и файл да е.

За примера на Бранко: Опитваме се да ви пробутаме нещо което вече имате, що аджаба не го купувате?
Хората свалят новото, сравняват със старото и кот видят че ревизията е в корицата или един два абзаца преценяват че няма смисъл да купуват.

Напълно прав е хамата че свободното пускане в мрежата помага само на добрия продукт. Преди време четох някакво проучване, може и на форума да го имаше, как са пуснати няколко хамерикански книжки цетирам по памет:
книга 1 - 7 000 продажби преди свободното пускане за 1-вия месец
книга 1 - 15 000 продажби след свободното пускане за 2-рия месец
книга 2 - 20 000 продажби преди свободното пускане за 1-вия месец
книга 2 - 45 000 продажби след свободното пускане за 2-рия месец
книга 3 - 7 000 продажби преди свободното пускане за 1-вия месец
книга 3 - 7 500 продажби след свободното пускане за 2-рия месец
...
книга n - 10 000 продажби преди свободното пускане за 1-вия месец
книга n - 19 000 продажби след свободното пускане за 2-рия месец

Jова са продажби на хартиените копия при свободен за сваляне целия текст на книжката. Извода беше, че книгата с малко продажби, която е добра след пускането има бум на продажбите, книга с малко продажби която е калпава има срив на продажбите. Като цяло имаше едно две заглавия които бяха им се скапали продажбите след свободното им пускане.

За цените:
При корична цена на книжното тяло от 10+ лева аз не бих дал повече от 5-6 за електронен файл. Всъщност като цяло там някъде ми е психологическата граница за електронна книга. Ако мога да си намеря книгата на старо за 1/2 цена защо аджаба да давам същите пари за електронна? Друг е въпроса че електроните са много удобни. Идеалния вариант за мен би бил, да си купя книгата на корична цена на хартиен носител и към нея да получа и електронно копие, както ми е кеф така да си го чета.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

15 Юли 2014 13:08
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Електронна и печатна форма на книгите #92594

Вилорп писа: писа:
За примера на Бранко: Опитваме се да ви пробутаме нещо което вече имате, що аджаба не го купувате?
Хората свалят новото, сравняват със старото и кот видят че ревизията е в корицата или един два абзаца преценяват че няма смисъл да купуват.

Да речем в случая превода е бил съвсем нов, от един от най-добрите български преводачи, че превода е правен по новото издание на романа, който Блати ревизира изцяло по случай 40 години от излизането за пръв път на Екзорсиста, и т.н. Но както и да е.

15 Юли 2014 13:12
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Електронна и печатна форма на книгите #92595
Амиии да ти кажа, от превод до превод особена разлика няма що се късае до сюжета. За справка виж Пътя на тигъра форумното разиграване и Пътя на тигъра от ИККИ. Има различни имена, но нинджата все трябва да отиде до колоните и да спре гадовете.
Ако пича е написал нови глави това вече би било нещо ново, но пък дали си заслужава да се дават пари като за цяла книга за няколко нови глави е спорен въпрос.

Цвят за модериране

15 Юли 2014 13:38
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Електронна и печатна форма на книгите #92598

Вилорп писа: писа:
Амиии да ти кажа, от превод до превод особена разлика няма що се късае до сюжета. За справка виж Пътя на тигъра форумното разиграване и Пътя на тигъра от ИККИ. Има различни имена, но нинджата все трябва да отиде до колоните и да спре гадовете.
Ако пича е написал нови глави това вече би било нещо ново, но пък дали си заслужава да се дават пари като за цяла книга за няколко нови глави е спорен въпрос.

Не съм съгласен. За справка може да сравниш новото Куджо, чиято корица е в сигнатурата ми и да го сравниш със старото, което е и в Читанка. Разлика си има. Но темата се поразводни...

15 Юли 2014 13:42
Cliff_Burton's Avatar
Cliff_Burton
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 22
Електронна и печатна форма на книгите #92600
Работата много офтопик отиде, но ще си позволя да не се съглася с Вилорп. Имало е случаи, когато преводът ме е отказвал да чета нещо, както и други случаи, когато преводът прави дадена книга дори по-добра от оригинала. Доколкото познавам таланта на Любо Николов като преводач мисля, че случаят ще клони към вторият тип :-)

То ако става дума за сюжети още от древногръцките митове насам сюжетите са си все същите, но от голямо значение е как е написана дадена книга :P

Ако авторът или преводачът си е оставил ръцете работейки по книгата ще я зарежа дори и при готин сюжет. Докато ако разказва увлекателно съм готов да му простя някои дребни прегрешения :wink:

PEACE & LOVE

15 Юли 2014 14:05
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Електронна и печатна форма на книгите #92601
И ето тук идва дигиталното копие на книгата, което би показало дали ще ти хареса текста/превода или не.
Специално за претчет имаше една такава книжка в която една нова преводачка се беш хванала без дори да погледна как до сега е вървяла поредицата и половината и още толкова от героите, местата и събитията не можеше да се познаят. Имаше и бая рев да се пусне нов тираж с читав превод а Вузеви да изкупят брака...

Та ако новото куджо е по-добро от старото, то не виждам проблем да се продава по-добре, ако Превода на Любо и в пъти по добре от предишния също. При нов превод на едно и също произведение обаче има шанс да засегнеш феновете на старото издание и въобще доста пипкава история. Пак като пример новия превод на тигъра от Коцето.

Цвят за модериране

15 Юли 2014 15:13
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 261
Електронна и печатна форма на книгите #92606
Няколко неща ми направиха впечатление:

1. Как така някой продава книгите на Бранко в електронен формат, а той дори не знае?
Не би ли трябвало да получат разрешение от него, след което да го уведомят когато това вече е факт? А и нали после ще трябва да отчетат неговия процент от продажбите. Най-малкото е трябвало да се договорят на колко възлиза той в случая.

2. Какво е това безумно ценообразуване?
Как може хартиеното копие да струва 12 лв. (на събития и в някои on-line книжарници е около 10 лв.), а електронното 9.50 лв.? Наистина не знам колко са хората като Кирил, които биха си купили книгата при тези обстоятелства. Даже ми хрумва еретичната идея, че щеше да бъде по-добре да му преведе паричките на Бранко, а той да му я изпрати на електронната поща. Това си е директно подпомагане на автора :dance:

3. Това, че само 10% от населението на България чете книги според мен не е реално. Другата статистика относно половин прочетена книга средно на човек и аз съм я срещал многократно. Мисля си обаче, че това е нещо, което трудно може да бъде изчислено и изложено достатъчно меродавно. Учил съм статистика и с голяма степен на сигурност мога да твърдя, че едва ли някой е вложил достатъчно средства, за да направи национално представително статистическо изследване.

Намерих една интересна статия по въпроса. Според нея четящите са около 60% от населението, от които само ½ „четат активно“ (не знам какво се разбира под този термин). Отново се застъпва и тезата за половината книга средно на човек. Тук излиза друго противоречие. Ако населението е от 7 млн., то 60% са 4.2 млн., а 50% от тях прави 2.1 млн. активно четящи. Ако е вярно, че се пада по ½ книга средно на човек, то имаме 3.5 млн. прочетени книги. Какви са тези активно четящи, които са прочели малко над 1.5 книги за цяла година? :unsure:

Ето и линк към статията, която е 2007 година:
e-vestnik.bg/856

15 Юли 2014 15:28
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Електронна и печатна форма на книгите #92607
Специално преводите на Пратчет и Вузеви, с бавенето на новите книги, бяха края на купуваните от мен преведени от английски книги.

Аз клоня към мнението, че пускането на книга безплатно няма да повиши купуването на хартия, както и че хората купуващи хартиени книги ще намаляват по принцип. Но, също така съм на мнение, че купуването на книга на хартия автоматично трябва да ти даде достъп до електронен вариант, без доплащане. И обратно, купувайки си електронна книга, би трябвало да имаш отстъпка от хартиената. Подозирам, че подобен модел вероятно работи някъде по света, но не съм се интересувал достатъчно.

Roger, roger!

15 Юли 2014 15:36
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Електронна и печатна форма на книгите #92608

comics_ross писа: писа:
Няколко неща ми направиха впечатление:

1. Как така някой продава книгите на Бранко в електронен формат, а той дори не знае?
Не би ли трябвало да получат разрешение от него, след което да го уведомят когато това вече е факт? А и нали после ще трябва да отчетат неговия процент от продажбите. Най-малкото е трябвало да се договорят на колко възлиза той в случая.

Издателят има разрешение за електронно издание, заложено е в договорите, който сме подписали за двете книги. Електронните издания трябваше да излязат по-рано, малко след хартиените, просто човекът е прекалено зает и затова се получи това забавяне. Извести ме същия ден, малко по-късно от Кирил. Всичко е договорено между нас, разбрали сме се, ти за това не бери грижа :wink:

comics_ross писа: писа:
2. Какво е това безумно ценообразуване?
Как може хартиеното копие да струва 12 лв. (на събития и в някои on-line книжарници е около 10 лв.), а електронното 9.50 лв.? Наистина не знам колко са хората като Кирил, които биха си купили книгата при тези обстоятелства. Даже ми хрумва еретичната идея, че щеше да бъде по-добре да му преведе паричките на Бранко, а той да му я изпрати на електронната поща. Това си е директно подпомагане на автора :dance:

Обясних на лично съобщение на Клиф доста подробно, понеже ме пита същите неща. Не знам до каква степен съм повлиял на неговите виждания и нагласи в случая, нямам идея дали и при теб ще се получи. Ако искаш, ще ти препратя на лично моите отговори на същите му въпроси. В случая само ще кажа две неща: първо, отвори Амазон и потърси произволни книги, ще се натъкнеш на доста заглавия, които в електронен формат струват повече отколкото на хартия. Второ, едно е да си потребител, читател и консуматор, друго е да издаваш книги за забавление, трето и четвърто е да се занимаваш професионално с това и да живееш само от парите, изкарани от продадените книги, с които да плащаш храната, дрехите, сметките, заемите и разходите по децата.

3. Това, че само 10% от населението на България чете книги според мен не е реално. Другата статистика относно половин прочетена книга средно на човек и аз съм я срещал многократно. Мисля си обаче, че това е нещо, което трудно може да бъде изчислено и изложено достатъчно меродавно. Учил съм статистика и с голяма степен на сигурност мога да твърдя, че едва ли някой е вложил достатъчно средства, за да направи национално представително статистическо изследване.

Намерих една интересна статия по въпроса. Според нея четящите са около 60% от населението, от които само ½ „четат активно“ (не знам какво се разбира под този термин). Отново се застъпва и тезата за половината книга средно на човек. Тук излиза друго противоречие. Ако населението е от 7 млн., то 60% са 4.2 млн., а 50% от тях прави 2.1 млн. активно четящи. Ако е вярно, че се пада по ½ книга средно на човек, то имаме 3.5 млн. прочетени книги. Какви са тези активно четящи, които са прочели малко над 1.5 книги за цяла година? :unsure:

Ето и линк към статията, която е 2007 година:
e-vestnik.bg/856

Единственият ми коментар в случая е от информация от сайта на НСИ. През 2007-а в България са издадени около 6000 книги в общ тираж близо 5 млн бр. През 2013-а броят издадени книги е същия, само че общия тираж този път е 3,5 млн. Друг е въпроса колко от това, което е издадено е продадено.

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 6
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Time to create page: 0.087 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (т... (23 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Meriadoc
    • Today 22:29
    • Игрочетене в бар Абордаж - Пеледгатол: Последната ... (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от turbobobi
    • Today 14:19
    • Професия Ченге (22 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от George-AL
    • Yesterday 12:21

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg