• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Бъдещи материали
/
Проект - Чиракът на Алхимика

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
12 Дек 2015 22:52
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
Topic Author
Проект - Чиракът на Алхимика #110649
Второто произведение в списанието ще се казва Чиракът на Алхимика.
Писател е Джон Евънс, който освен това е и гейм дизайнер.

Историята се върти около хлапе, който е най-малкият син от многодетно фермерско семейство. Когато навършва пълнолетие баща му го изритва от фермата, заявявайки, че неговите братя и сестри му помагат достатъчно в селската работа и му дава шанс да отиде до близкото градче и да се пробва да стане чирак на някой.
Единствен, който го взима е алхимичката, която му дава куест да събере съставки и да направи колкото се може повече от тях, за да прецени дали е способен да постъпи като чирак.

100 епизода. Над един час игра, като Монев успя да я завърши за 3 часа чист геймплей.

За момента се чудим дали заглавието да бъде: Чиракът на Алхимика или Чиракът на Алхимичката, тъй като Алхимичката е жена.

Избери своето приключение

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

13 Дек 2015 10:17
titi_2001
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Проект - Чиракът на Алхимика #110652
Не съм много сигурен, че алхимичка е истинска дума.

"Въображението е по-важно от знанието."-Алберт Айнщайн

13 Дек 2015 10:21
Сара Дженит's Avatar
Сара Дженит
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Проект - Чиракът на Алхимика #110653
Граматически и двете стават. Като звучене на мен повече ми харесва "Чиракът на алхимика", а вътре и без това се разкрива, че става дума за жена.

Иначе ако не ви харесва да избирате между граматичните родове, вероятно може леко да се преформулира заглавието: примерно "Чирак в алхимията", "Чиракът-алхимик" или дори "Чиракът на дамата-алхимик". :grin:

Edit: Сега като се замисля, "Химик" (и съответно "алхимик") май е от професиите, които си нямат женски род. Чувала съм разни хора да говорят за учителката по химия като за "химичката", но това винаги ми е звучало много странно. "Баба Гицка е химик" някакси звучи много по-нормално от "Баба Гицка е химичка".

Гледам и не вярвам на ушите си!

14 Дек 2015 11:05
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
Проект - Чиракът на Алхимика #110689
всички съществително в българския език са в мъжки род - кмет, директор, шампион и т.н. това че журналистите използват думи като кметица, директорка и т.н. е извращение на книжовният език. Като пиша молба пиша за отпуск в нея пише "До Директора на отдел... госпожа...."
Възможно заглавие е и "Чирак - алхимик" или "чирак в алхимията".

Дама звучи много префърцунено. Дами е имало само във Великобритания и никъде другаде. В Испания на всяка по по-почитаема гожспожа и викаи "доня", Във франция има "мадам" и "мадмозеал".....в България е имало основно селянки след 14 век и са им викали "ма".
"Чирака-алхимик" е добре, ясно е с какво се занимава и че е аматьор в професията.

Истината ще те направи свободен

14 Дек 2015 11:16
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1309
Проект - Чиракът на Алхимика #110690

Сара Дженит писа: писа:
Edit: Сега като се замисля, "Химик" (и съответно "алхимик") май е от професиите, които си нямат женски род. Чувала съм разни хора да говорят за учителката по химия като за "химичката", но това винаги ми е звучало много странно. "Баба Гицка е химик" някакси звучи много по-нормално от "Баба Гицка е химичка".

Абсолютно съм съгласен. Така и не разбрах спора между Стефан (автора на "Зъби") и редакторите в ПГ дали вампирката да е "ловджийка" или "ловкиня". И двете думи не вървят според мен. Най-добре звучи, че тя е "ловец".

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

14 Дек 2015 11:28
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 792
Проект - Чиракът на Алхимика #110691
[offtopic]Еманципацията е виновна за всичко. Вижте какво става вече и в Саудитска Арабия...[/offtopic]
Иначе Благодаря на всички за мненията. Надявам се да ви хареса и произведението.

14 Дек 2015 11:32
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Проект - Чиракът на Алхимика #110692
ловкиня бе термин, въвен за първи път от Джордан, за Файле, преди това не съм го срещал никъде. Като ловджийка съм чел да превеждат Артемида в древногръцките легенди, още преди петнайсетина години, но не е правилно. Разбира, че трябва да е ловец. няма значение, че е жена. Има си такава длъжност - ловец на вампири. Във филма Блейд - троица има жена, която бе ловец. в "Флавия" пак се говореше за ловците, въпреки че има две жени. ловкиня звучи нелепо. ловецът на вампири - Севет еди коя си...

хахахахахахахахах Да цели 16 жени ще могат да гласуват в Саудитска арабия от 40 милиона и цели 40 жени могат да се кандидат за депутати....ако мъжете им позволят.но иначе не е позволено да излизат от домовете си без придружител, нито да карат коли....абе....сексуална революция.... :grin:

14 Дек 2015 12:02
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 989
Проект - Чиракът на Алхимика #110693

nixata писа: писа:

Сара Дженит писа: писа:

Абсолютно съм съгласен. Така и не разбрах спора между Стефан (автора на "Зъби") и редакторите в ПГ дали вампирката да е "ловджийка" или "ловкиня". И двете думи не вървят според мен. Най-добре звучи, че тя е "ловец".
Аз мисля, че думата Ловкиня си е добре. Имаме думи, като богиня, слугиня, сервитьорка :wink:

kiril-ps.itch.io/

14 Дек 2015 12:36
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Проект - Чиракът на Алхимика #110695
сервитьорка е също измислена дума. Правилната дума е келнер която не предполага друг род освен мъжкия, или сервитьор. Слугиня като дума също е нововъведение казва се слуга, без значение дали е мъж или жена. вече ако конкретизирате какъв е слугата - например домакиня или чистачка - тогава има изключения.
От трите изброени по-горе думи само за богиня наистина има женски род, обаче това е от изключенията. Пък и богиня не е професия. Професиите са в мъжки род. масово навлязоха думи които са измислени като РАДИЯ. няма така дума - има радио и радиочестоти. Мн. число за радио няма, то е едно. Също се отнася и за видео. не може да се каже ВИДЕА, но журналистите го правят, редно е да се кажа имам два вида видео задръстихме се с измислени думи.
Въпреки че правилоното е ловец, ловджийка мога да я приема защото постоянно описват Диана/АРтемида с тази дума и тя вече се е наложила за последните десетина година. Но ловкиня? адски неправилна дума. Никъде другаде не съм я срещал освен за Джордановата Файле. за 33 години сега я срещам за 2-ри път, а що книги съм изчел - над 10 000.
Въпросът бе друг, дали е редно да се каже "алхимичка". Смятам, че трябва да се бяга от подобни термини както казах професиите са в мъжки род, ако някой толкова държи да не са в мъжки род може да изпозва неутрално определение "чирак в алхимията".
Разбира се - авторът си решава, тук пиша, само защото бе поискан съвет.

14 Дек 2015 14:02
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1309
Проект - Чиракът на Алхимика #110698

George-AL писа: писа:
Въпросът бе друг, дали е редно да се каже "алхимичка". Смятам, че трябва да се бяга от подобни термини както казах професиите са в мъжки род, ако някой толкова държи да не са в мъжки род може да изпозва неутрално определение "чирак в алхимията".

То вече може да очакваме и "Чирачка в алхимията" (ако заспорим с Кирчо) :lol: 8-)

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

14 Дек 2015 14:44
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 792
Проект - Чиракът на Алхимика #110699
Ти мани, но дори авторът е оставил вратичка, че историята може да се играе и от момче и от момиче - няма значение..но за удобство при превода - на български героят е 16 годишно момче. Извинявам се предварително на всички дами!

14 Дек 2015 16:29
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1186
Проект - Чиракът на Алхимика #110708
Пиши го Алхимикът и ще чопнем корицата на Коелю =)

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

14 Дек 2015 18:29
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 262
Проект - Чиракът на Алхимика #110711
[offtopic]

George-AL писа: писа:
За 33 години сега я срещам за 2-ри път, а що книги съм изчел - над 10 000.

Това много ме впечатли. Сигурен ли си в цифрите? Да предположим, че си започнал да четеш на петгодишна възраст. Това означава, че за период от 28 години си прочитал по 1 книга дневно :oops:[/offtopic]

14 Дек 2015 19:12
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Проект - Чиракът на Алхимика #110712
[offtopic]по едно време бях проверил само книгите в къщи над 3000 са, а имам още толкова в мазето. имам пълни стая с книги при баба би, изхвърлихме още една стая с книги като почина другата баба в Кърджали. - и там имаше някокостотин книги. от 6 годишен чета - най напред четях Работническо дело, който купуваше баща ми - нямаше друг вестник - и разни детски книжки. После минах на Астрид Линдгрен и Карл Май, изпасах го целия Карл Май както и цялата детско-юношеска литература. ОЩе във втори клас видях че има осем препоръчителин произведения и ги прочетох и осемте, сега в главата ми е любимото - Оцеола - и Без Дом. Никой друг не бе прочел и едно но може би влияние оказва, че съм от семейство на историци.
ИЗчел съм почти цялата Читанка - всички любовни романи и цялото фентъзи,всички уестърни, само ужасите ги избягвам, но от Стивън Кинг съм чел не едно и две произведения -ТО, мъртвата зона, Подпалвачката, Томичукалата, Черната кула - 7 части, Мъглата.....[/offtopic]

14 Дек 2015 19:30
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Проект - Чиракът на Алхимика #110713
[offtopic]за тази година прочетох 4 книги, а намалих темпото, навремето четях по 10-20 книги на година през 2006-2007 изчетох ВСИЧКИ ЛЮБОВНИ РОМАНИ В ЧИТАНКА - над 150 мисля че бяха. изчел съм и новите. Темпото ми е 100 страници на час. Властелинът го взех за 11 часа, Спомен за светлина за 14 часа, Алхимикът на Коелю и Петата Планина - за по 2 часа всяка - 200 страници. Онзи ден за час минах Зъби и Убежището, после още за час минах Вълча дупка и "Зомбитата" общо.
Миналата година съм Прочел вампирът Лестат, Кралицата на прокълнатите, книга 8 на Глен кук, Леви Строс - тъжните тропици - 400 страници. То и другите са горе - долу толкова Освен това прочетох още пет книги на Тангра тана кра, една от 130 страници. Прочетох и Светът....на Мартин
Тази година прочетох вече цялата трилогия на П. Брет точно за два месеца - можех и за две седмици ама нямаше да ми стигнат парите. Сега се сещам че миналата година изчетох том първи на Живите кораби, тази година изчетох и том втори, с което съм прочел всички книги на Хоб, които са излезли на български.....
та така.... Живите кораби - 7-8 часа ми отнеха, даже по-малко Като ги хванах към 18,30 часа до към един през нощта бях свършил, като само спрях да хапна един час.[/offtopic]

[offtopic]П.С. само моите книгите игри които съм прочел са поне 200. И още поне 700-800 книги имам художествена литература, които са ми лични и са вкъщи. научната е поне два пъти повече. Научната на майка ми и баща ми - три пъти повече. Книгите в мазето нямат брой. Книгите при баба ми заемат цялата всекидневна, най-малко 500-600 са. Чел съм по читални, чел съм в читанка. Купувал съм антики неща които не могат да се намерят, дори съм изхвърлял книги, за да освободя място за още книги - например Ласитър изхвърлих всичко, просто нямаше смисъл има го в читанка, но навремето купих почти всички книга докъм 30 брой. Още пазя 3-4 броя на Дъга, навремето ги бях купил почти всички, само първите ги изпуснах.

при много бърз оглед установих че само в стаята си имам над 300 книги, без да слагам броевете на Мегаигра - имам всички без 9 и 11. ИМам и всички 15 конана на Барда, няколко на ЕЛф, имам почти всички Пратчет, Имам СТрата, чел съм всичко на Пратчет....... чел съм всичко на Мартин..... чел съм всичко на Джек слейд, но имам и още сума ти уестърни. чел съм целия Карл май, имам още поне 5-6 издания на Майн рид.....мога много да изброявам
п.с. сега се сетих, че съм виждал ловкиня и на още едно място - в поредицата на Хоб, Лоръл е ловкиня и там си помислих колко неправилно звучи. Това значи е вторият случай след Файле, На Стефан е третият.
П.П.с. като съм казал за 33 години, съм имал предвид, че сега съм на 33 години, защото чета от почти пет-шест годишна, възраст няколко години не са от значение.[/offtopic]

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Бъдещи материали
/
Time to create page: 0.087 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Поредица "Приключенията на Лорън" (2 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • 08 Юли 2025 13:35
    • Fighting Fantasy от 80те на Puffin и други (25 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • 07 Юли 2025 15:22
    • "Мината на Орките" е вече налична за сва... (19 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • 02 Юли 2025 21:11

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност