• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Майкъл Майндкрайм
/
Хлапето

Хлапето

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 7
20 Мар 2011 01:02
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Topic Author
Хлапето #4366
Някой трябваше да го направи. :D
Може би най-стойностната поредица в книгите-игри. Не беше точно забавна, а тежка и доста трудна (особено ако се търси трудна игра). И естествено - крайно противоречива.

Защо я смятам за толкова добра?
Според мен малко или много пресъздава начина по който би могъл да протече живота на един престъпник. Ако оцелее за да стигне до върха на хранителната верига. В същото време обаче затъва в блатото на порока все по дълбоко, до момента от който няма връщане. Даже да му се иска.

Ако "Сърце от камък" ме подразни след като я преразгледах в по-зряла възраст, не мога да открия фундаментални пукнатини в сюжета на "Хлапето" (освен може би идиотския му късмет и издръжливост). От "лошо момче" той полека-лека си се превръща в това което е всеки закоравял престъпник - чудовище.

Дали книгата има "морален проблем"? Доколкото е разумно да се подават истории за престъпления, убийства и наркотици на подрастващи - има. Ама зспоред мен тази история е за възрастни. Не виждам никакво насаждане на фалшив морал (както несправедливо го изкара Любо в една статия, бтв.) - Джейсън Торн е престъпник, и историята за него е история за това какво да не правят порядъчните хора. А, и историята също така разказва къде привървшат земния си път повечето мафиоти рано или късно, както и по какъв начин.

Дали книгата има "игрови проблем"?... Според мен лично недомислиците са прекалено малко, за да им се обръща внимание. И основно от ситуационен характер. Получихме постепенна градация на играта - интерактивна новела, същото но с няколко тактически ситуации, и съвсем усложнен вариант в последните две книги. След първата част имаше и степени на трудност, което винаги ми е било приятно допълнение.

Ще се радвам да прочета вашите мнения, но моля да се аргументирайте - мисля че поредицата заслужава повече от "Б***и тъпотията" или "Велико!" в единични постове.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

23 Мар 2011 10:13
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Хлапето #5013
Поредицата за "Хлапето" е сред любимите ми книги-игри. За разлика от Мръсния Лари, никой няма илюзии, че Джейсън е нещо различно от чудовище, което се сблъсква с други чудовища, така че за какъв морал можем да говорим? Единственият морално-практически урок е "не се опитвайте да бъдете като тези хора, не се сближавайте с тях, просто не ви трябва".
Колин просто не харесваше книги с анти-герои, което е негово право, но аз нямах този проблем и ми беше интересно.
А интересното в случая е, че играта като игра е доста малко, но беше интересно да се наблюдава моралното му падение. Очевидно авторът познава "сетинга" си доста по-добре от този на викингите, да речем, което си личеше и се отразяваше позитивно на цялостното качество.

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

23 Мар 2011 10:44
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Хлапето #5020

Асен писа: писа:
Очевидно авторът познава "сетинга" си доста по-добре от този на викингите, да речем, което си личеше и се отразяваше позитивно на цялостното качество.

Хахахаха, относно Викингите не вярвам някой да знае по-добре за сетинга, освен някой норман от онова време. :mrgreen:

А за сетинга на Хлапето си адски прав - почти повярвах че Майкъл е преживял първа ръка всичко което описва. :mrgreen:

Според мен отношението на Любо не беше съвсем правилно - и особено начина по който я прекъснаха в МЕГА. От там изкарваха едва ли не че четвъртата част е най-добрата, покваряваща и не знам какво още, а всички знаем че развръзката не беше такава.

01 Апр 2011 21:25
Pavel
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Хлапето #7071
Най-недооценената поредица от книги-игри, но и най-провокативната 8-) :!: :!: :!:

02 Апр 2011 03:14
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Хлапето #7167

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:

Асен писа: писа:
Очевидно авторът познава "сетинга" си доста по-добре от този на викингите, да речем, което си личеше и се отразяваше позитивно на цялостното качество.

Хахахаха, относно Викингите не вярвам някой да знае по-добре за сетинга, освен някой норман от онова време. :mrgreen:

А за сетинга на Хлапето си адски прав - почти повярвах че Майкъл е преживял първа ръка всичко което описва. :mrgreen:

Според мен отношението на Любо не беше съвсем правилно - и особено начина по който я прекъснаха в МЕГА. От там изкарваха едва ли не че четвъртата част е най-добрата, покваряваща и не знам какво още, а всички знаем че развръзката не беше такава.
За викингите има един куп хора, на които им е специалност да знаят по-добре. Което нямаше да е проблем, ако беше фентъзи, само че имаше претенции за историческа игра.

Обратно на Хлапето, напълно съм съгласен, че отношението на Колин не беше правилно. Голямото възражение - Хлапето използвало бокс, за да пребие някого, беше смешно. Ами да, по-добре децата да знаят, че това се случва, и да не се правят на отворени, отколкото да си мислят, че уличния бияч ще се бие честно и да ходят по болници.
Въпрос на подход към литературата, предполагам!

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

02 Апр 2011 16:51
Jack of Shadows
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Хлапето #7229
Сигурно ще прозвуча еретично за доста от вас, но може би най-добрите си книги-игри според мен Майндкрайм написа под псевдонима Стюарт Dark (май той му даваше някаква нова творческа свобода). За съжаление останаха недооценени и събудиха множество смешни спорове и морално-етични дискусии. Някак повечето хора забравяха, че реално това беше животът покрай нас онези години. Наистина, имаше преувеличаване и повлияване от страна на някои филми, не липсваше и митологизиране на лошите. Но като те задминат 5-6 S класи със затъмнени стъкла и дебеловрати водачи на път към училище, а пред блока ти пребият човек с бухалки и го натоварят в багажник на кола, доводите на Колин яко издишат. Като цяло забележките ми към Хлапето и Лари са единствено относно неадекватните на моменти ек6ън сцени (нахлуванията със сак оръжия в стил евтин ек6ън по Диема след 12 вечерта). Като цяло и литературната част беше на доста високо за Майкъл ниво (особено ми допадна Сърце от камък тогава).

04 Апр 2011 15:19
RudeBoy
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Хлапето #7473
Като малък четох само първата. Онзи ден рейднах Камен Каменов и в шкафовете изнамерихме някой от знаковите книги, сред които 3та и 4та част за хлапето, последната издадена от Плеяда. Някой добър човек би ли ми намерил втората, за да мога и аз да прочета тази поредица ще съм му много благодарен. Изглежда отстрани готина, а и явно залага на историята, което лично мен ме кефи.

04 Апр 2011 15:20
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Хлапето #7475
Ни в клин, ни в ръкав - някой успял ли е да направи 40 точки резултат на първата? :s Мисля че Майкъл се беше пообъркал нещо тук...

05 Апр 2011 01:51
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Хлапето #7716

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
Ако "Сърце от камък" ме подразни след като я преразгледах в по-зряла възраст, не мога да открия фундаментални пукнатини в сюжета на "Хлапето" (освен може би идиотския му късмет и издръжливост). От "лошо момче" той полека-лека си се превръща в това което е всеки закоравял престъпник - чудовище.
Моето мнение е тъкмо противоположното. Книгите за Хлапето (с изключение на екшъна в края на втората и един-два избора в четвъртата) изобщо не ми допадат. "Сърце от камък" я четох в по-зряла възраст и ми се стори по-добра. Екшънът там е по-добре от зле направения опит за животопис на един престъпник в "Хлапето". И двата сюжета са банални, но този в "Хлапето" е и нелеп в доста моменти.

10 Апр 2011 18:38
Moore
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Хлапето #8385
Някой може ли да ми драсне следните страници от Хлапето се развихря.
Стр 114 и 115, стр 118 и 119, стр 122 - 123, 126 - 127 Не са отпечатани в моя екземпляр, а не искам да купувам или да търся нова бройка. Става и с телефон да ми ги снимате. Ще прежаля литературата, стига ми да ги има препратките.

11 Апр 2011 08:15
mauris
Трошача
Трошача
Скрий Още
Хлапето #8533

Ayreon писа: писа:
По стечения на обстоятелствата, след края на Мега ми попадна файла с последната част на Хлапето.
Прочетох я и ми настръхна косата. Стана ми ясно защо Пепи Станимиров категорично отказа да я издаде.
е от какво ти настръхва косата бе човек...
имало било насилие. и в Том и Джери има.
насилие има и в Илиада и Одисея, които се учат в часовете по литература, просто децата не разбират архаичния стил (което е нормално) и не се замислят по въпроса, но Омир доста подробно описва кървищата на бойното поле, хвърчащите отрязани крайници, счупени кости и т.н...
В това отношение Майкъл е достатъчно лаконичен. Може би на Пешо не му е харесало, че героя се самоубива накрая, но това далеч не е толкова страшно и стряскащо, като пасажа от Илиада, в който Ахил 10 дена влачи трупа на Хектор (е6а си пи4а - това ако не е мега брутално пък, на...). Точно на този пасаж в училище даскалиците по л-ра винаги ни караха да правим задълбочен анализ. На същите тези даскалици, ако им дадеш да прочетат хлапето, ще кажат че е "лоша книга", макар че насилието в нея е много по-малко, отколкото в Илиадата, която се смята за класическо произведение и за т'ва не я критикуват.
т'ва беше просто пример.
Майкъл е написал нещо различно (което не е перфектно - но к'во от т'ва), за да ни е по-интересно, и веднага: ууууу, долу.
нормално за страна, в която хората вместо със здравей, се поздравяват с "к'о прайте бе, педерас'и", сакън някой да не се окаже нещо повече от другите.
на българина добро не можеш да му направиш.

Сим: "Винаги съм искал да ме питат, вярвам ли, че всичките ми книги ще бъдат издадени? И отговарям, твърдо да, до една ще бъдат напечатани!"

11 Апр 2011 08:54
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Хлапето #8534
Имам впечатлението че повечето от останалия екип на МЕГА по това време е трябвало да "говори в тон" по определени въпроси. :evil:

Завършека на четвърта книга е единственото което оправдава първите три и е неделима част на историята. Действително, без наличието на тази книга всички оплювания по поредицата биха били основателни - само накрая става ясно какво и защо се случва с хора като Торн.

Прочее, съмнявам се идеологически причини да са станали причина за отказа на МЕГА за "Хлапето се завръща", доколкото си спомням "Хлапето се издига" беше къде-къде по-зловеща, но никой нямаше проблем с това. Сигурно е абсолютно съвпадение, че по това време Майкъл и Станимиров като че не се разбираха много-много за възнагражденията, както става ясно от издания на списанието. :mrgreen:

11 Апр 2011 09:38
mauris
Трошача
Трошача
Скрий Още
Хлапето #8539

Сигурно е абсолютно съвпадение, че по това време Майкъл и Станимиров като че не се разбираха много-много за възнагражденията, както става ясно от издания на списанието.

Еми, ясно тогава. :)
защото да ти настръхнат косите от последната книга за хлапето, звучи меко казано нелепо. :D

Сим: "Винаги съм искал да ме питат, вярвам ли, че всичките ми книги ще бъдат издадени? И отговарям, твърдо да, до една ще бъдат напечатани!"

15 Апр 2011 15:35
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
Хлапето #9386
Това ми е най-любимата поредица или една от най-любимите. Със сигурност (4-тата) е единствената книга-игра, която ме е разплакала.

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html

17 Апр 2011 01:50
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Хлапето #9711
Поредицата не ми допадна особено, но финалът на историята е добре измислен и сякаш тъкмо последната книга беше най-сполучливата. Така че МЕГА наистина са сбъркали.

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 7
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Майкъл Майндкрайм
/
Хлапето
Time to create page: 0.071 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (51 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от ringlas
    • Yesterday 17:40
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • Yesterday 10:52
    • Търся да купя Ледената Цитадела (3 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от logus
    • 20 Мар 2023 17:31

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg