• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Предпочитан сетинг за книги игри

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 8
17 Май 2011 22:22
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 149
Topic Author
Предпочитан сетинг за книги игри #13278
Привет,

По повод една творческа дискусия с Ян ми дойде на ум да ви запитам за вашите предпочитания относно сетинга в който предпочитате развитието на примерна история. За всички е ясно че силната книга е силна по принцип, но ако е фантастика хората недолюбващи жанра ще посегнат към нея само след препоръка, нали? ;)

Успях да се сетя за 17 по-популярни сетинга, като някои са просто обособени вариации на други, но с отчетлива разлика. Надолу съм се опитал да разяснения какво точно имам предвид, в анкетата е заложена опция да дадете гласа си за всеки отговор, ако ви се струва удачно.

Само моля да не си правите майтап като "нацвъкате" всичко - целта на темата е да събере информация за вашите вкусове. :D В случай че в отговорите липсва нещо което много искате да споделите маркирайте "друго" и добавете в отделен пост какво имате предвид.

Също така моля да не се забиваме в бистрене на особеностите на даден сетинг - ако има нужда, може да пуснем отделни теми. :)

Вашето мнение е важно за нас!

Лирическо фентъзи (По-приказния вариант на фентъзи история)

Типичен представител - Замъкът на таласъмите, Водопадът на дъгата, Последната врата. Очарователния разказ "Драконите на Кавано". Пъстра история, с много приказни същества и малко отрязани крайници.

Меч и магия (Героично фентъзи)

По-героично фентъзи. От порядъка на Варварския Бог например. Или историите за Ринглас, ако предпочитате. Реката от която никой не се завръща. Систематизиран свят, в който се знае кои са добрите, кои са лошите и като цяло мечовете не ръждясват по ножниците.

Приключенски (книгите за Дик Ченси)

Всякакви приключения в Инди (и не-само) стил. Най-типичен пример са историите за Дик Ченси (Тайната на светещия мъх, черното огледало). Други подобни са Джонатан Харпър, и отчасти "Операция звезден гост". Като цяло, съвременна история при необичайни обстоятелства.

Близкоизточен сетинг (Арабски нощи; не голям, но обособен дял от приключенския)

Синът на пустинята. Новите 1001 нощ. Кървав Меч 3. Блясък на ятагани и търкалящи се чалми.

Исторически (визиращи даден исторически период по-стриктно)

Тук рядко има силно изявен представител. Например, Конника на апокалипсиса / Сянката на Сатаната, доколкото и двете не са и приключенски, например. Двете книги за Викингите на Майкъл са много добър пример.

Уестърн (истории с индианци, каубои и подобни)

Номера на Хю / Мрачното слънце. Също така книжките на Джордж - Духа на прерията и Войната на понтиак. Въобще, истории за типита, скалпове и томахоци!

Пиратски (истории за пирати или за Великите географски открития)

Много малко представители. Страта КАРАМБА! е идеален пример. "Барабан на смъртта" - също. В по-малка степен "Златния оракул" (фантастични джаджи) и "В бездната сред мъртъвците" (разни смахнати магьосници). Жанр с огромен потенциал според мен.

Екшън, военна (включително и шпионска)

Стратовете "Рейнджър" и "Командос", също "Звездни Бойци" на Джордж са много типични примери. Полицейските книги на Майкъл също могат да влязат тук. Пари и Гангстери също. Всяка книга, където в дневника фигурира конвенционално въоръжение. "Битка под Вълните" на Николов е добър пример за шпионска, според мен. Поредицата за Хлапето...

Бойни изкуства

Стратовете "Смъртоносна битка", "Сенки на мрака", "Проклятието на меча", всичките "Арени" - книги в които се акцентира на тупалките. Не съм сигурен дали да причисля и "Майстори на меча" тук. Трилогията Шангри. etc.

Научна фантастика (високо технологично бъдеще)

Какво ли не, където има полети в космоса, лазери, бластери, телепортации, кинетични импулсатори и каквото си щете още.

Кибер-пънк (не голям, но обособен дял на фантастиката)

Просто не можах да го забия в общата фантастика. Джони-Мнемоничното бъдеще има собствен пулс и визия. Тук включвам и всякакви MATRIX-wannabe изпълнения.

Постапокалиптично бъдеще (нискотехнологично бъдеще след високотехнологично настояще)

"Номад" е добър пример. "Боец на Колела" - също. Fallout и Лудия Макс - най-вече. О. Това не бяха книги-игри... :oops: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Стиймпънк (джудже, въоръжено с брадва и ръчен топ, елф-снайперист)

Не се сещам за подходящ пример. Може би "Войната на Спондж". Може би "Полета на Грифона" - още не съм я прочел. Схващате идеята.

Хорър, трилър, ужаси

Прокълнатата книга от Любо Николов е единственото заслужило заглавие, според мен. "Олтарът на тъгата" също. Някои казват за "Нощта на върколака", ама аз не вярвам. :mrgreen:

Комедия (включително пародия)

Това - ясно. Ясно е също, че само Блонд пише каквато и да е добра игра, която в същото време е и комедия.

Спорт

Още по-ясно.

Друг (посочете в пост)

Моля напишете вашите предпочитания. Примерно, не съм включвал "Драма" или "Романтична история" като под-жанр, просто защото са нетипични за аудиторията на книгите игри. Ако предпочитате - моля пишете. :)

ВАЖНО - Одобрявате ли комбинация от горните? Пример - фантастика и хорър.

Особено държа да разбера до каква степен одобрявате "смесването" на различни жанрове. Естествено, от вещината на автора зависи то да е успешно. :)

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

17 Май 2011 23:34
invincible
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Предпочитан сетинг за книги игри #13282
В повечето от посочените от Пешката варианти, намерих любими заглавия. При гласуването леко се ограничих, за да не затлачвам анкетата. Поради което стигнах до истина, която отдавна съм разбрал за себе си и която опира до последния въпрос в нея, а именно - одобрявате ли смесването на жанрове? Лично аз в последните 5-6-7-8 години, да кажем, харесвам книгите, чийто жанр е трудно да се определи. Някои му викат "модерен роман". Не знам такъв ли е, по друг начин ли се нарича, но не харесвам нито любовни, нито криминалета, нито фентъзи, нито исторически, нито-нито... Може би само фантастиката и мистерии, но в съвременен сетинг (това понятие "сетинг" в този форум го видях за пръв път, тук разбрах, що годе, какво би трябвало да означава :) ) изключвам от общото правило. Но, доколкото вече успях да се убедя от двумесечното ми присъствие в този форум, съм някакво различно разклонение от общия типаж, характерен за един фен на книги-игри. За справка: на минифорумна среща в Стара Загора, накарах koziq и Лисичков да ми обясняват какво аджеба е ролева игра и как се играе. След като разбрах, само мога да им благодаря за широкоскроения начин, по който приеха незнанието ми. :) Т.е., мисля си, че моето мнение няма да е от най-меродавните.

<!-- w --> www.cherepov.free.bg <!-- w -->
... e=youtu.be

17 Май 2011 23:57
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Предпочитан сетинг за книги игри #13286
Благодаря на Непобедимия за бележката. :)

Още веднъж, приканвам всички които се случат в темата да дадат глас в анкетата, тази информация може да се окаже много полезна за бъдещи начинания.

18 Май 2011 02:28
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Предпочитан сетинг за книги игри #13293
Гаден пешак, що няма отговор всички бе? Караш ме да цъкам като луд на 17 неща :D

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

18 Май 2011 03:59
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Предпочитан сетинг за книги игри #13301
Уестърните и спортните ме интересуват слабо. Разбира се, и при тези, които харесвам, всичко зависи от изпълнението. Колкото повече харесвам жанра, толкова повече не харесвам слабите му представители !

Пешка, като пример за стиймпънк ще ти дам "Зелена кръв". Мисля, че отразява жанра по-добре ;) .

Добавих и "друг" жанр, за да отбележим "меч и планета", "меч и сандали", "южноамериканско фентъзи", "митично фентъзи", "вуксия" и ако някой може да се справи, "трансхуманистична фантастика", "екологична космическа опера" и "философски екшън" :mrgreen: . Разбира се, последното е специалитет точно на двама украински автори и не мисля, че лесно може да бъде написано, а адаптацията му за книга-игра ще е допълнителна трудност. Всъщност, предпочитам никой да не пробва, отколкото да чета лоши подражатели. За справки вижте забележката ми за харесваните от мен жанрове и слабите им представители :twisted: !

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

18 Май 2011 13:21
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Предпочитан сетинг за книги игри #13329
Полетът на грифона е и Истинска магия си е постапокалиптично бъдеще. Първата е след опадъка, когато вуздушните кораби са немислим лукс и дори противниците рядко правят такива, а втората се развива след като някакъв астероид е бастисъл планетата, и като интересен факт, главния герой може да направи същото още веднъж =Р
Подсещам се сега че и Реката на Любчо също е постапокалиптично, да се чете нахлуване на орди чудовища.

Тъй че най-добре се получават смесените жанрове стега да е добре направено. Добре де ако нещо е направено добре жанрът не е определящ, поне за мене, дори спортни чета =Р.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

18 Май 2011 14:05
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 644
Предпочитан сетинг за книги игри #13341
Мнението ми е, че фентъзито е най-удачният жанр за книги-игри. Проблемът обаче е, че 90% от всичко издадено беше фентъзи и на мен ми омръзна. Любимите ми жанрове в литературата са научната фантастика и хоръра, но за да се направи качествен сайънс фикшън си трябват много научни познания и идеи, непосилни за повечето автори, а и самата концепция на книгата-игра не би паснала добре. Затова гласувам за хорър. Гримоар ми е една от най-любимите книги и просто е жалко, че е единствена при книгите-игри.

18 Май 2011 14:11
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Предпочитан сетинг за книги игри #13342
Само от любопитство, а не като заяждане - защо не фантастика? Имаше няколко прилични фантастични книжки едно време :)
А фентазито наистина се изтърка в един момент.

18 Май 2011 14:25
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Предпочитан сетинг за книги игри #13343
И моя проблем с фентъзито е подобен на този на Мери. Книжките на Роуз Естес ми се сториха страшно увлекателни (те са си), но после вече се давех в подобни заглавия (като история). Другия толкова експлоатиран жанр е научната фантастика (но на нея си оставам заклет фен). Просто исках да видя кои от другите "пренебрегнати" ще са интересни за читателите.

18 Май 2011 14:37
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Предпочитан сетинг за книги игри #13346
Една от най-добрите фантастични книжки, да не казвам най-добрата е Свръхразум. Фентазито наистина почва да идва в повечко на моменти. Пак обаче искам да каже че добрата книга си е добра, независимо то жанра, просто по трудно би изпъкнал от общата маса.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

18 Май 2011 14:46
Moore
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Предпочитан сетинг за книги игри #13347
СПОРТ и май нямам две мнение по тази тема

За мен на преден план е винаги ИГРАТА - сметки под всякаква форма, които те поставят в различна ситуация /употребата на зара е задължителна като модификатор на приключението/. Убедил съм се че трудно се получава добра механика, когато гледаш да върви историята. Винаги когато съм давал шанс на литературата съм се разочаровал и най-голяма ми болка е Реката на Колин.

Очаквам ответна реакция от Уейн - това което подготвя изглежда добре издъжано от към механика. Да видим...

18 Май 2011 14:56
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Предпочитан сетинг за книги игри #13351
Е, иде реч по-скоро къде, а не как, но - мерси ;)

18 Май 2011 15:01
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 644
Предпочитан сетинг за книги игри #13352

hameleona писа: писа:
Само от любопитство, а не като заяждане - защо не фантастика? Имаше няколко прилични фантастични книжки едно време :)
А фентазито наистина се изтърка в един момент.
Научната фантастика е много труден жанр. Водещите заглавия в жанра се пишат от хора с огромни познания по физика и астрономия, дори с научни степени. Фантастика от сорта на Стар Уорс може да се прави в книги-игри, но на мен не ми допада, наивна е.

18 Май 2011 15:08
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Предпочитан сетинг за книги игри #13354
Не е нужно да си физик или астроном, за да я пишеш. Нужно е просто да си слушаш консултантите :D
А другото си е Спейс Опера, която е идеална за КИ.

18 Май 2011 17:21
Вонамарак
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Предпочитан сетинг за книги игри #13365
"Физико-астрономическата" фантастика is so 60s.

edit: Между другото, съществува едно такова схващане, благодарение на Arcanum, като първопроходец на стиймпънка по места където не е дошъл от другаде, че стиймпънк означава "магия + техника" или "фентъзи + техника". Това схващане е фундаментално грешно, макар че голяма част от модерните стиймпънк елементи наистина се реализират заедно с доза фентъзи.

Have you sought fortune evasive and shy?

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 8
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Time to create page: 0.136 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

494 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Поредица "Приключенията на Лорън" (3 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Златаров
    • Today 04:14
    • В ЛАБИРИНТА НА ВРЕМЕТО (45 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Любомир Николов
    • от AverageHomeBoy
    • Yesterday 14:36
    • Пъстра никса 2025 (8 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от ringlas
    • Yesterday 09:19

За контакти