• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Стратове
/
Проекта ми за книга-игра

Проекта ми за книга-игра

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
20 Ян 2012 00:57
Reinold
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Topic Author
Проекта ми за книга-игра #42843
Здрасти на всички !!!
Днес по-рано се регнах в този форум (понеже до сега не знаех за съществуването му).
От няколко години все си мислех да правя книга-игра, но понеже нямаше с кой да я играя така и не започнах. Днес като влязах в този форум и видях, че все още този жанр има своите почитатели се надъхах отново и този път даже започнах :)
Та значи играта е в стил "Стратегическа КИ"
Като цяло идеята е да се играе от повечко играчи и да има доста възможности за действие.
Пролога може да ви се стори недодялан, но все пак е чернова.
Смятам да я ползвам докато завърша играта, а после ще я доизпипам и чак тогава ще я напиша като официална книга (до тогава ще е просто една тетрадка).За историята съм използвал някои богове от реални езически религии, а други съм измислил.
Също все още не съм сигурен за заглавието, но поне подзаглавието ще си остане. Първо малко подробности по играта:

Заглавие - Лореал: Кристалът на Знанието

Жанр - Стратегическа Книга-Игра

Варианти на играта:
[offtopic]а) Кристалът на знанието
Играе се от един или повече участника. Целта на играта ще е по историята й (да убиете няколко боса след което да намерите малко обелиски и от руните по тях да сглобите древна карта, после да стигнете до кристала и от там на татък е изненада)

б) Обречен свят
Играе се от двама или повече участника. Целта на играта е да разрушите покварения от демони кристал и да разбиете легионите от демони и немъртви нашественици ( кое ще направите първо е от голямо значение).

в) Война за власт
Играе се от неограничен брой участника. Целта на играта е да елеминирате противниците си като можете да сключвате и мирни договори или временно премирие. Разликата с останалите варианти е, че се играе не само с личния ви герой, но и с армията която успеете да съберете.

г) Пътищата на съдбата
Играе се от неограничен брой играчи. За този вариант има няколко вида цели които ще запазя за изненада. В този вариант се играе само с личните герои.[/offtopic]

Раси:
[offtopic]Расите за сега са:
Хора - Норди, кралство Калдора, Империята.
Джуджета - клан на Сребърния Чук, клан на Черната Брадва.
Елфи - Избраните от Ареа, Горската Стража.
Тъмни Елфи - култа на Ашанте, кралство Сиера.
Орки - клан на Сивия Вълк, клан на Червените Нокти, клан на Черните Бивни.
Тролове - племе на Черното Копие, култа Ваг'амет, племе на Зуло'дан.
Гоблини - племе на Пещерните Гоблини, племе на Горските Гоблини.
Немъртви - култа на Забравените, Зората на Мрака.
Демони - Легион на Хаоса, култ на Огнения Камшик.

Норди
Нордите не били от най-мирните народи. Обидинени под знамето на крал Торвал Ериксон, те живеели мирно помежду си. Жаждата им за приключения и пътешествия обаче избивала чрез набезите им на юг. Нордите били свободолюбив народ и се страхували единствено от позорното робство. Като едни от най-примерните езичници, те вярвали в доста грубовати богове и според тях единствено великите воини ги очаквал добър задгробен живот. За тях най-важното за един нордически войн била честа му.
Те също били изкусни мореплаватели, ковачи и търговци.

Калдорейци
В миналото си кралство Калдора било разделено на множество градове-държави.
Те били в мир помежду си, но това не им пречело да се избиват от време на време.
Когато дългата ръка на империата посегнала към земите им, те се обидинили в едно цяло кралство под железния юмрук на крал Карлос Харингот. Чрез новосъздадената военна сила Харингот успял да спаси народа и земите му. Калдорейците били добри в шиенето на красиви дрехи и животновъдството.
Те вярвали само в един бог "Арон" и под негово покровителство се сдобили с доста знания в сверата на магията и гадателството.

Империята
Преди много време в гората Едалира се появило човешко племе, което никой не бил виждал досега.
Те харесали плодородните гори и в сърцевината им сложили начало на тяхното село. Минавала година след година и селото се превърнало в преуспяващ град. След време търгуващите с града околни села разбрали че жителите му наричат себеси Варгери.
Варгерите вярвали в един бог "Крулус" (от cruel - жесток ). Те смятали че техния бог е владетел на всички светове и същества и че всеки трябва да му се кланя. По заповед на тогаващния им водач започнали да нападат околните земи и села докато един ден не ги поробили. Малко по малко територията им се увеличавала и на края се превърнали в могъща империя. След смърта на водача им (понеже бил много стар), на трона се качил един от великите им генерали Маркус Флавий. Той бил кръвожаден фанатик и всеки месец нареждал да се пренасят човешки жертво приношения и се молел на Крулус да стовари гнева си върху неверниците и врагвете на империята (които сами си създавали).
Варгерите били хитри политици, изключителни стратези и алчни за власт хора които не се спирали преднищо за да постигнат целите си.

Клан на Сребърния Чук
Джуджетата живеели в планината Трогод от незапомнени времена. Те вярвали в същите богове в които и нордите и това ги правело добри съюзници на северняците. Джуджетата били най-добрите ковачи и търсачи на ценни метали и често снъбдявали нордите с метал или готови оръжия и брони.
Водача им бил Торгилс Айрънберд, уважаван от народа си и от нордите жрец на върховния бог Один.
Джуджетата били изключително издръжливи и имали способноста да се пригаждат към всеки климат.

Клан на Черната Брадва
Тези джуджета някога били част от клана на сребърния чук. Те били по-войнствено настроени и жадували за пътешествия и тръгнали към източните земи да търсят късмета си на чело с Тиркир Рейвънсон. След дълго пътуване решили да се установят в Ледените планини където започнали да копаят в търсене на метали и се обявили за отделен клан. Година-две по-късно Тиркир и хората му попаднали на лабиринт от тунели пълни със съкровища и кокали. Тиркир изпратил няколко от начетените си жреци да проверят какви са тези тунели и се установило че са осквернили древна тролска гробница. Джуджетата веднага върнали всичко взето, но вече било късно. Разбирайки за осквернителите тролските племена започнали да изникват изпод земята и да нападат клетите джуджета. Започнала борбата им за оцеляване и вечната вражда между клана на черната брадва и подземните тролове.

Избраните на Арая
В началото елфите били една цяла общност живееща в горите на древните (Ентите). Те живеели в хармония с природата и изучавали силата й. Елфите не били в добри отношения с кравожадните тъмни елфи и често се налагало да защитават гората си от набезите им. Проклет бил деня в който водача на култа на Ашанте се срещнал с една от елфските благороднички - Арая.
Той я подкупил с обещания за магическите знания на народа му срещу това тя да му помогне да разгроми ефските друиди. Арая заслепена от жаждата за знания и власт се съгласила и скоро събрала голяма армия от предатели които да я последват. В голямата битка Тъмните елфи и избраните на Арая били разгромени от елфите и най-вече от моща на млад друид на име Маларас. Друида призовал на помощ горските зверове и могъщите енти. В настаналия хаос тъмните елфи и предателите започнали да бягат във всички посоки и скоро битката приключила с тотален разгром за нападателите. Арая и малкото от оцелелите й избрани били принудени да избягат далеч от родното им място в гората Лоториен където продължили да изучават и да вярват единствено в безграничната сила на магията.

Горската Стража
След голямата битка за гората на древните, елфите провъзгласили Маларас за върховен друид и жрец на богинята Ева (Майката природа). Те построили своята столица в короната на огромно дърво в сърцевината на гората и я нарекли Еледрасил. Опасявайки се от опасноста от ново нападение, Маларас сложил началото на съюз с Джуджетата, Нордите и Калдореиците. Маларас знаел че култа на Ашанте нямало да се откажат така лесно и за това изпратил посланници при нордите, джуджетата и калдорейците с предложение за съюз. Те приели и така когато настанели тъмни времена за някой от народите щели да могат да разчитат на приятелска помощ.

Култ на Ашанте
Тъмните елфи вярвали в двете богини Ашанте и Ашандриел. Ашанте била гобинята-магьосница, а Ашандриел богинята-лечителка. Ашанте била жадна за кръв и зрелища за това в нейна чест се принасяли жертвоприношения и се провеждали гладиаторски битки. Жаждата за кръв на богинята се увеличавала с всяка изминала година и накрая тя се явила на един от благородниците на име Хередар.
Тя му казала че елфите от гората на древните сквернили името й и трябвало да си получат заслуженото.
Отначало Хередар бил недоверчив към казаното от Ашанте, но веднага след като изключително красивата и кръвожадна богиня му предложила да се омъжи за него и да го дари с безгранична влас той приел. Когато съвета на кралство сиера се събрал за да обсъди исканията на Хередар, жриците на богинята Ашандриел обявили че това са поредните прищявки на Ашанте и че нямало начин да тръгнат на война с елфите. Хередар напуснал залата ядосан и събрал тези които били верни на него и Ашанте.
Скоро напуснали родните си земи и се заселили в черното блато за да са по-близо до врага и да могат да го нападат изневиделица, а блатната тиня щяла да затрудни елфите да отвърнат на удара. Ашанте изпълнила своята част от зделката и се омъжила за Хередар, но за да бъде сигорна че няма да бъде измамена тя дала на тъмните елфи едновременно благословия и проклятие. Тя ги обрекла на вечна жажда която щяла да убие всеки който не се храни с кръвта на жертвите си. Така Хередар и тъмните му елфи получили своята сила или проклятие, а малко след това Ашанте дала на водача на култа огромна магическа сила с която той станал почти непобедим.

Кралство Сиера
Изумени от кръвожадноста на богинята Ашанте, тъмните елфи от кралство Сиера се отрекли от нея и разрушили всичките

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

20 Ян 2012 11:38
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 485
Проекта ми за книга-игра #42853
Здравей, мен ме заинтригува. Радвам се, че в този форум се появи още един човек, който има интерес към стратегическите игри не ги смята за "абсолютен провал".

Това, което си дал е прекалено малко за сериозни коментари и оценки. Мен лично ме заинтригува.
Веднага обаче виждам един проблем (не недостатъци, а вероятни затруднения) - замислил си изключително сложна игра с много правила и възможности, която искаш да комбинираш с приключение. Това може да те вкара в много опасен капан! Едно време аз влязох в него и нямаше измъкване после :cry:
Ако позволиш един съвет. Не смесвай типове игри. Напиши отделно приключенията, ако има такива и реши дали ще бъдат само встъпления или самостоятелни игри с епизоди.

Опитай се да опростиш системата като групираш в отделни независими части всички тия безкрайни възможности.

Обезателно измисли удобен начин за преглеждане на правилата по време на игра. В никакъв случай не го прави по начина, който използвахме едно време. Не е удобно.

Reinold писа: писа:
И много други неща които ме марзи да напиша или постоянно ми изкачат от акъла...
Това по-добре не си го и помисляй! Започнне ли да ти "изкачат от акъла" ще се оплетеш и нищо няма да стане!

20 Ян 2012 12:14
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Проекта ми за книга-игра #42860
Само да вметна, в случай, че не знаеш, gbm е Георги Миндизов (Джордж М. Джордж / Силвестър Голд). Така че, ако ти се прави страт и искаш да споделиш идеи и получиш коментари - попаднал си на правилното място (както каза Уейн).

Аз самият имах идея за страт, но в един момент ми стана скучно и спрях да го пиша. Харесвам КИ с повече литература.

20 Ян 2012 13:46
Reinold
Асасин
Асасин
Скрий Още
Topic Author
Проекта ми за книга-игра #42872
Попринцип преди не бях от най-големите фенове на книгите-игри.
Това се промени когато попаднах на две доста добри стратегически книги-игри.
И двете бяха ваши творения уважаеми gbm.
Първата беше "Анибал срещу рим" и втората "Лорд и Магьосник"
Втората така ме грабна че сигорно съм я играл поне 50 пъти.
Имах възможноста да се поуча от вас за което искрено ви благодаря.
От малък имам доста голямо въображение и вашата книга "Лорд и Магьосник" допренесе за развитието му. Попринцип се занимавам със създаването на браузърни MMORPG-а (вид компютърни игри), но да си призная смятам че те са за хора лишени от въображение и с нужда да виждат какво се случва (понеже не могат да си го представят). Лично аз предпочитам книгите-игри (понеже си дадох сметка че това което бих научил от една книга е доста повече от една компютърна игра) и бих се радвал да чуя мнението ви и съветите ви.
Ще едитвам поста и ще описвам по-подробно всяко нещо към играта и с радост ще чета коментарите ви и вашите критики.

Имам и два въпроса към вас:
Мога ли да издам няколко екземпляра на книгата ми без да я разпостранявам?
Хрумнаха ми поне 3-4 идеи как да направя картата, но не искам да е рисувана с молив или принтирана на отделни листи и залепена... какво ще ме посъветвате ?

20 Ян 2012 14:31
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 485
Проекта ми за книга-игра #42876
Първото, което ще те посъветвам е да изоставиш официалните обращения. Тук сме да се забавляваме.

Можеш да издадеш единични бройки. Излиза скъпо, но не чак непосилно. Зависи от обема.

Стандартния печатен лист за много от дигиталните машини за печат е 35 х 56 см. Има и по-големи, но мисля че предното ще ти стигне. Помисли доколко ще е удобна толкова голяма карта и как ще се съхранява. Ако е залепена на картонена подложка, ще може да бъде на отделни части и да се подрежда при игра по различни схеми.

20 Ян 2012 15:12
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Проекта ми за книга-игра #42879
Само на мен ли ми звучи доста повлияно от LoL, Heroes 3 и Disciples 2? И въпреки това, успех.

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

20 Ян 2012 18:59
Reinold
Асасин
Асасин
Скрий Още
Topic Author
Проекта ми за книга-игра #42894

Bloucester писа: писа:
Само на мен ли ми звучи доста повлияно от LoL, Heroes 3 и Disciples 2? И въпреки това, успех.

Искам да ти кажа че играта не е повлиана от Worold of Warcraft, Heroes или Disciples.
Това че има неща които ги има и в тези игри не означава че е повлияно от тях (ако всички мислим така то значи че ако в една игра има обсади на замъци то в другите не трябва да има за да не копират).
И за протокола ще спомена че битките за замък при Heroes и Disciples са пълна скръб (никакъв реализъм).
Понеже няма достатачно инфо и за да не ви прилича на някоя компютърна игра ще напиша повечко подробности. Ако сметна да променям нещо ще променя и поста.

20 Ян 2012 19:32
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1617
Проекта ми за книга-игра #42897
Здравей Reinold и добре дошъл. Ако харесваш книги-игри то тук ти е мястото. Както и на мен и на всички останали наоколо. Аз също харесвам стратегически книги-игри и съм играл всичките стратове, които излязоха на времето. А "Лорд и магьосник" си е култов направо.

Ако ти трябва помощ за твоя проект то тук е мястото да я получиш. То тук май всеки движи нещо. Много сме креативни.

Приятен престой във форума.

:)

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

20 Ян 2012 20:42
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Проекта ми за книга-игра #42902
Да знаеш, че ще имаш пълната подкрепа на минимум един човек от братството на настолните игри в България - Аз :D

Ще се радвам да бъда твой тестър и помощник в трудните моменти :)

Избери своето приключение

20 Ян 2012 20:53
koziq
Посетител
Посетител
Проекта ми за книга-игра #42903
Добре дошъл и от мен!
Поздравления за идеята ти! Пиши си я както намериш за добре, но имай пред вид, че се залавяш с нещо невероятно обемно . Аз самият навремето започнах една такава игра и още не съм я довършил; просто постоянно "изникват" разни неща, постоянно искаш да направиш нещата все по-перфектни и реалистични... Пожелавам ти успех... и ще чакаме един добър резултат накрая!

21 Ян 2012 10:18
Reinold
Асасин
Асасин
Скрий Още
Topic Author
Проекта ми за книга-игра #42945
Ако имате някакви идеи които бихте искали да използвам може да споделите :P
Може да помагате с имена на замъци, градове, божества, предмети, митични същества и други.
Попринцип нямам проблем с въображението и мога и сам да си измислям, но някое от вашите може да ми хареса повече :)
Може да предложите босове с кратка история или описание и така на татък.
Най-долу ще пиша какъв е прогреса в проценти.
По план ще тестваме играта към 14 май (може и по-рано).
След теста ще я дооформя и ще се опитам да намеря издателство което да ми направи няколко копия.

22 Ян 2012 19:09
Reinold
Асасин
Асасин
Скрий Още
Topic Author
Проекта ми за книга-игра #43044
Обнових поста.
Добавил съм пояснения за някои от възможностите и исторя за повечето от расите.
Ще очаквам коментарите ви :)

22 Ян 2012 19:41
Coblin King's Avatar
Coblin King
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Проекта ми за книга-игра #43045
Три бързи забележки:
1. На твое място първо бих си оправил правописните грешки. Ако ти не си вземаш проекта насериозно, не очаквай другите да го правят.
2. Тия раси са си директно свити от Warcraft-а. Малко оригиналност не пречи.
3. Много голям обем работа е това. Даже е несериозно голям обем. Започни с нещо просто. Създай нещичко, което да става за игра и после добавяй нещата, където има нужда. Само защото в Warcraft има дънджъни, рейдове, босове, фракции и крафтинг, не значи, че трябва да наблъскаш всичко вътре още от първия ден.

My deviantART page.

22 Ян 2012 20:00
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Проекта ми за книга-игра #43046
Досега си дал неща от проекта, като главното нещо, което ни даваш е историята на света, расите и какви битки ще има. Няма лошо в това, но.....
Чакам кога ще почнеш да описваш начините на провеждане на самите битки между армии, защото от описаното досега усещам, че една битка може да продължи доста дълго, при което ако са трима или повече участници на останалите ще им омръзне да ви чакат.
Виждам, че искаш да направиш нещо наистина огромно. То в това лошо няма стига играчите да имат въпросното време.

Ще изчакам да пуснеш механиката за игра. Точно тогава ще се включа със сериозните коментари и препоръки. :)

Избери своето приключение

22 Ян 2012 22:33
Reinold
Асасин
Асасин
Скрий Още
Topic Author
Проекта ми за книга-игра #43057

Coblin King писа: писа:
Три бързи забележки:
1. На твое място първо бих си оправил правописните грешки. Ако ти не си вземаш проекта насериозно, не очаквай другите да го правят.
2. Тия раси са си директно свити от Warcraft-а. Малко оригиналност не пречи.
3. Много голям обем работа е това. Даже е несериозно голям обем. Започни с нещо просто. Създай нещичко, което да става за игра и после добавяй нещата, където има нужда. Само защото в Warcraft има дънджъни, рейдове, босове, фракции и крафтинг, не значи, че трябва да наблъскаш всичко вътре още от първия ден.

1. Прав си за правописните грешки. Признавам си че допускам такива и ви моля ако забележите такива да ги посочите за да си взема поука.
2. Не разбирам защо ме обвиняваш че съм крал раси от Warcraft... и може би имаш предвид WoW (world of warcraft което е съвсем различна игра) защото в Warcraft нама дънджъни и райдове.
После ще ти направя едно сравнение ( не ми се сърди просто искам да ти докажа че не съм крадец).

Това са расите в Warcraft:
Human - хора
Orc - орки
Undead - немъртви
Night Elf - нощни елфи

Можеби си имал предвид WoW. Ето ги расите от тази игра:
Human - Хора
Dwarf - джуджета
Gnome - гноми
Night Elf - нощни елфи
Dranei - дранеи (не нам тея как се пишат на БГ)
Worgen - тези би трябвало да са върколаци
Orc - орки
Troll - тролове
Tauren - таурен (нещо като минонтавар)
Goblin - гоблини (таласъми)
Undead - немъртви
Blood Elf - кървави елфи

Така... сега ще посоча колко раси нямам и кои имам от изброените по-горе ...
нямам : Гном, нощен елф, дранеи, върколак, таурен, кървав елф.
Имам: Човек, Джудже, Орк, Трол, Гоблин, Немъртъв. (всяка от тези раси я има в почти всяко едно фентази така че няма как да крада от warcraft при положение че нямам повечето от расите им)
После искам да кажа, че съм сигурен, че Blizzard не са измислили първи расите които съвпадат с моите.
Мисля че съм вложил доста оригиналност, както в разновидностите на расите така и в исторята на всяка една от тях. Според мен ти би трябвало да вложиш малко толерантност и да направиш поне едно малко сравнение преди да започнеш да ме критикуваш. От това което написа единственото смислено беше за правописните грешки (за които се извинявам) и за това че проекта е с голям обем.
После искам да ти кажа че дънджъни, рейдове, босове, фракции и крафтинг има в още поне 20 игри ;)

3. Да голям е обемът, но нека поне опитам... може и да стане ;)
"Започни с нещо просто. Създай нещичко, което да става за игра и после добавяй нещата"
До сега не бях чувал за издадена книга, било то за масово разпостранение или само в 5 егземпляра към която да е било добавяно нещо (каквото и да е то). Искам да направя играта с много възможности и ще се опитам, а ако се проваля ще ти стисна ръката. След това ще пробвам пак и ще избегна старите грешки.

Не си мисли, че се заяждам. Просто ти посочвам къде не си прав (според мен) и защо мисля така.
Ще се радвам, ако след като прочетеш написаното от мен не изгубиш интерес (ако си имал такъв).
Все пак правя това за забавление.

П.С. Не съм сложил механиката на играта, понеже исках първо историята да е готова.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Стратове
/
Проекта ми за книга-игра
Time to create page: 0.109 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Размисли за писането на критика за книги-игри (34 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Rahvin
    • Today 00:15
    • Код за достъп (47 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от hyper_
    • Yesterday 19:35
    • Търг - Пътят на Тигъра "Изкупител" (8 Мнения)
    • в Книжна борса / Търгове
    • от Efix7
    • Yesterday 18:51

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност