Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Всичко това би било донякъде вярно, ако приемем, че тиражът на електронната книга е равен на този на хартиената, т.е. отпечатваш ХХХ бройки на хартия, имаш точно ХХХ бройки за електронна продажба. От друга страна, при печат на ХХХ бройки, ти плащаш предварително самия печат на тези бройки и чакаш примерно година, докато си възвърнеш този разход. При електронно разпространение нямаш този разход, дори напротив разполагаш с парите за инвестиране на момента. Разходите по електронното разпространение от своя страна се разпределят върху всички заглавия на издателя и реално не са толкова големи, освен това приходите от продажба също са налични веднага, вместо да трябва да си ги вземеш от разпространителите с месеци закъснение.Това, което е написал Branimer по-горе съвпада с това, което съм виждал и аз като статистика. Tim O'Reilly твърди в едно интервю, че при тях 15% от коричната цена отиват за печат, транспорт и склад. Всичко друго са разходи, които са еднакви за електронното и за печатното издание (права, редактор, писателски хонорар и т.н.). Същевременно електронното разпространение си има свои разходи. Например в техния случай (на O'Reilly), те поддържат oreilly.com, което означава разходи за разработка, поддръжка, help desk и т.н. Освен това те са случай, в който няма DRM. Ако някой реши да ползва DRM, това е отделно перо и може да бъде скъпо удоволствие (по обективни причини, към момента няма безплатна DRM система). Така накрая наистина може да излезе така, че електронната книга е по-скъпа от хартиената.
Отделен въпрос е доколко разумни са въпросните общи разходи (например колко трябва да вземе разпространителят), но това важи както за хартиеното, така и за електронното копие.
xsmind, аз не защитавам позицията, че електронната книга трябва да е скъпа. Това, което твърдя е, че:Всичко това би било донякъде вярно, ако приемем, че тиражът на електронната книга е равен на този на хартиената, т.е. отпечатваш ХХХ бройки на хартия, имаш точно ХХХ бройки за електронна продажба. От друга страна, при печат на ХХХ бройки, ти плащаш предварително самия печат на тези бройки и чакаш примерно година, докато си възвърнеш този разход. При електронно разпространение нямаш този разход, дори напротив разполагаш с парите за инвестиране на момента. Разходите по електронното разпространение от своя страна се разпределят върху всички заглавия на издателя и реално не са толкова големи, освен това приходите от продажба също са налични веднага, вместо да трябва да си ги вземеш от разпространителите с месеци закъснение.
Предлагам, да не си говорим небивалици, как разпространението на хартия и електронното е с еднаква цена, и как "електронните книги залежават по рафтовете".
В този ред на мисли, дали това не е по-добрият вариант за някои от книгите-игри?
2. Това е по-скоро добавка към досегашната дискусия. Ако е вярно, че при корична цена от 10 лева, 5 лева отиват за разпространителя, интересно ми е дали наистина има смисъл въобще да се използва разпространител. Казано по друг начин, наистина ли Хеликон, Пингвините и пр. успяват да продадат толкова книги-игри (или други книги), сравнено с продажбите през форума (или сайта на Крея и т.н.), че да си струва да се направи този компромис?
Вилорп,
виждал съм из вестници (и онлайн) реклами на книги, предполагам и те са някакъв тип разход?
Някой знае ли колко струват рекламите на книги в различните медии?
Вилорп,
виждал съм из вестници (и онлайн) реклами на книги, предполагам и те са някакъв тип разход?
Някой знае ли колко струват рекламите на книги в различните медии?
Ами Рос, как да ти кажа... При положение, че Конан Варварина, първата книга на Орфия е продал 100 000 бройки, биографията на Пако Рабан 300 000, а за слаб тираж се е считал 20 000 бройки на някое неизвестно криминале... При положение, че Николай Светлев в рамките на един месец, наемайки 1 квадрат на Славейков е продал лично 7000 бройки от първата си книга "Всичкият Блясък на Злото", а дебютният сборник "Орбитата на Сизиф" на Петър Кърджилов излиза в 50 000 бройки тираж и с хонорара от нея авторът си купува апартамент в София... Мога да давам още много примери, но да, аз сериозно поддържам тезата, че тогава се е четяло повече. Тогава бяхме към 9 милиона, а не 7; книгите бяха далеч по-евтини; компютри нямаше. Туйто.Иначе ще излезе, че в началото на 90-те когато тиражите са били просто безумни, хората са четяли десетки пъти повече от сега.
Иначе ще излезе, че в началото на 90-те когато тиражите са били просто безумни, хората са четяли десетки пъти повече от сега.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas