• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Как се пише Хорър... Игра!

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
14 Май 2012 21:00
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 512
Как се пише Хорър... Игра! #54439
Взирам се в този пример за "Много изчистено описание":

Събуждаш се от някакъв страшен кошмар. Сънуваш как от пода и стените на апартамента ти израстват десетки лигави пипала и улавят пищящата от ужас Лора. Пипалата бавно задушават момичето, докато ти обезсилен от някаква магия можеш само да седиш и да наблюдаваш. През целия този кошмар някой или нещо силно удря по вратата и буквално тресе всичко.

В първото изречение се събуждаш. Във второто сънуваш.
Колко пипала са необходими да задушат едно момиче? Понеже от този текст оставам с впечатление, че всички пипала вкупом го правят.
Как разбираш, че нещото, дето тресе всичко, удря по вратата?

Нататък не става по-добре. Препъваш се и падаш върху нещо, а няколко мига по-късно си седнал.

Това също е ужасно:

Намират те да седиш сред жестоко обезобразени остатъци с явно "кръвожаден вид".

От момичето да речем, че е нормално да има "остатъци", ама за да е яко клишето, те трябва да са "жестоко обезобразени", сякаш е възможно да има друг вариант, когато вместо момиче получаваме остатъци.
Кавичките трябва да обхващат и думичката "явно", сами трябва да се сетите защо.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

15 Май 2012 06:27
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Как се пише Хорър... Игра! #54472

В първото изречение се събуждаш. Във второто сънуваш.

Не знам дали има някакъв смисъл, но ми се струва, че в първото изречение нашия човек сънува, че сънува. После се събужда от 2-рия сън и сънува, че пипалата душат Лора. Накрая се събужда съвсем и се спъва в нея.

Нататък не става по-добре. Препъваш се и падаш върху нещо, а няколко мига по-късно си седнал.

Не е ли нормално, след като си се спънал в нещо, да станеш или поне да заемеш седнала поза?

Майкъл, пак стигаме до момента, че щеше да е добре да има редактор. Световната практика е такава.

15 Май 2012 07:02
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 6
Как се пише Хорър... Игра! #54474
Майкъл... лош си. :(

:D

15 Май 2012 09:17
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Как се пише Хорър... Игра! #54476
Това, дето сънуваш, че сънуваш... тц. Никакъв смисъл няма нито в цитирания от теб текст, нито в твоя опит за обяснение. Просто авторът не е бил наясно със съгласуването на времената. Бил съм се бил напил и т.н.

Нахлуването на полицаите става веднага след спъването, така че като си се спънал с тътрещите си се, разтреперани крака, просто няма как да се озовеш седнал. А това, дето падаш върху купчинка... кое от теб пада върху купчинка? Понеже вече има една достатъчно голяма купчинка от жестоко обезобразени остатъци, в която да се спънеш. Това момиче бая материал трябва да е оставило...

Отваряш очи и стреснато се оглеждаш. Разбира се, няма никакви пипала, но блъскането по вратата продължава. Ставаш и с разтрепервани крака се помъкваш към входа. Препъваш се в нещо лежащо на пода и падаш върху някаква мокра и топла купчинка. Вратата отхвръква разбита и в квартирата ти нахлуват няколко тежковъоръжени полицаи. Осветяват те и един от тях моментално се обръща и шумно се освобождава от закуската си.

Ето ти още един хубав пример за некадърно писане. Като изключим второто изречение, всички други са от типа: става това И това. Сигурно и аз съм писал такива неща. Особено в самото начало, бях много зле. Но поне съм научил достатъчно, за да си видя грешките и не съм толкова упорит, че да не си ги признавам.

Нали бях редактор в МЕГА. Доста автори минаха през мен, нито един не си взе поука от моите забележки. Цитирал си абсолютно некадърно написан текст и всякакви опити да бъде редактиран биха довели автора до депресия. Те толкова се мъчеха да скалъпят някаква книга в нормален срок... кажи им, че трябва да отделят още седмица-две за редактиране на очевидните ужаси, пък после да заповядат на втора редакция... На всички ни липсваха базови умения, с изключение на Любо. Но някои от нас се понаучиха на нещо, други и до днес са си същите.

Бях писал доста за първия епизод на Асасините, където между многото други проблеми в съвсем кратък текст, се среща и безсмисленото определение "най-вътрешната одая". Да не би Уейн да разбра колко му е зле текста?
Е, точно така постъпиха двамата с Блонд навремето, когато дойдоха да говорят в МЕГА с Пепи, след като бяха предали текст за списанието и аз им го бях редактирал. Така постъпи и Елена Павлова, както и един друг автор, когото Пепи беше довел.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

15 Май 2012 09:45
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Как се пише Хорър... Игра! #54477
В едно интервю казваш, че Джордж е човек, който се е вслушвал в това, което му казваш като редактор. Честно казано, ако знаех, че ще се стигно до тук, изобщо нямаше да продължавам. Сериозно се замислям дали да не ти скрия последния пост. Съдържа интересна информация, но и класификации, които не съответстват с форумните правила.

Интересно е, че вчера обясни, че нямаш време да се връщаш към твоите неща. Малко след това започна да обясняваш какво не им е наред на текстовете на Леидрин и Джордж. Предполагам ти е по-лесно да критикуваш чуждите неща. Твоя си работа, право на всеки потребител е да казва това, което иска.

Горното мнение не съдържа обидни квалификации по адрес на друг потребител, или личност не регистрирана на форума.
Пешката

15 Май 2012 09:57
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Как се пише Хорър... Игра! #54479
Аз не разбирам какво е това тук... някакъв дамски курс по добро държание в обществото?! Казвам си съвсем откровено смислени неща. Не е като да се изкарвам великан.

Вероятно и аз щях да се почувствам зле, ако някой ми беше нашарил Изпитанието, както аз мога да си го нашаря сам сега. Само дето никой не си мръдна пръста да го направи нито за първата, нито за следващите ми книги-игри. Единственият опит да бъда редактиран в МЕГА завърши с крушение. Жената беше посочила съвсем малко на брой проблеми, повечето от които бяха безсмислици и за мен, и за Пепи (там стана драмата да ми поправя револвер на пистолет). И той реши, че няма смисъл да й плаща за такава продукция.

За Джордж едва ли съм казал, че се е вслушвал в моите редакторски съвети. Според мен нещо не си разбрал, понеже аз просто никога не съм редактирал Джордж. С него можеше да се говори човешки, това е всичко.

Всъщност, просто видях цитиран от теб текст. Не знаех на кого е. Не разбирам кое му е толкова интересното на това, че не искам да анализирам своите Викинги, дето са две книги, но в същото време съм намерил време да напиша какво мисля за два текста, всеки от които е от по няколко параграфа.

Hater

15 Май 2012 10:03
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Как се пише Хорър... Игра! #54480
Нека темата се върне към хоръра, тъй като всички вече знаем, че редактори не е имало при старите книги-игри.

Избери своето приключение

15 Май 2012 11:06
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 138
Topic Author
Как се пише Хорър... Игра! #54485
Не е дамски, а джентълменски, и освен това Рони малко се е объркал :)

А по темата... Ако ще е хорър игра, трябва да е един от двата варианта
- Или е сървайвъл, в който си броиш патроните и аптечките
- Или подобно на "Пълнолуние" е направена с избори водещи до неясен резултат

Не виждам друг вариант за постройка на игра около подобна история

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

15 Май 2012 13:18
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 6
Как се пише Хорър... Игра! #54490

Рони# Мейдей писа: писа:
... Предполагам ти е по-лесно да критикуваш чуждите неща...
Вие се радвайте, че има желание да пише и да дава мнение. Това, че критикува (в случая с пълно право) може да е само плюс.

... огромен плюс.

#ПоТемата - Щайнер, кога ше правиме с тебе тоя проджект, къде си говорихме у парка? :twisted:

28 Сеп 2012 00:32
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Как се пише Хорър... Игра! #61931
Темата е отцепена от viewtopic.php?f=55&t=280&start=1720
А сега как ще си развържеш езика?

Два въпроса и от мен, може и извън протокола:

1. Имаме ли КИ със зомбита (освен ненаписаната на Джордж)?
2. Е как може така??

28 Сеп 2012 00:35
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Как се пише Хорър... Игра! #61932
В Тъмната Страна на Земята има зомбита, в замъка на Могарон. За друга не се сещам.

28 Сеп 2012 00:40
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Как се пише Хорър... Игра! #61933
Във Вкусът на кръвта също се срещат зомбита. :)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

28 Сеп 2012 01:14
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Как се пише Хорър... Игра! #61934
Е, със сигурност и в доста БиБитки (Битки Безброй) има. Мисълта ми беше, че няма книга изцяло със зомбита. Може би щото у нас не е чак толкова популярен жанр - но иначе е.

Тук се отвличам малко, но с Жорко (Пешката) последно си говорихме, че почти нямаме КИ в хорър жанра. Щото като подаряваме на фестовете и питаме кой какъв жанр предпочита, фентъзи, фантастика, приключенски, криминален, исторически - и последно ни казаха "хорър". :O Добре, че имахме Олтара на масата (Тъмната страна - не, а що остава за Гримоара), но май дадохме една от паралелните на Джордж (защото мислех, че са хорър, макар че Жорко нещо се съмняваше). Но други май няма, макар някои от преводните да са доста дарк фентъзи с примеси на хорър. А и цитираните български са смесица. Та с Жорко извадихме доста интересна теза за несъвместимостта на КИ с хорър, което обяснява донейде остсъствието на такъв поджанр.

Но подробности, ако той като стане отцепи това в отделна тема. :mrgreen: Най-малкото Рони ще се включи. И Бранко.

Иначе аз за щастие имам доста напреднал хорър проект (ИР - щото има много силна история), че и със зомбита при това. 8-) На чийто фон Олтарът на Тъгата съвсем не е толкова страшен (въпреки че се убиха да ми обясняват на последния фест хорицата колко страх са брали с него като са го чели като малки на тъмно. :twisted: ).

28 Сеп 2012 09:44
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Как се пише Хорър... Игра! #61935
Темата е отцепена. Не съм съгласен с теорията за несъвместимостта на КИ с хорър. Една от най-популярните ББ на запад е именно такава - The House of Hell. От Тин Ман ще я преиздават, за да я свържат тематично с най-новата КИ на дядо Ливингстън (която излезе на хартия тази година) - The Blood of the Zombies (която пак се очертава да се появи и като апликация). На Уиндхамъра също има "ужасяващ" участник - The Massacre in Black Scythe. Правено е на запад, напрегнатата атмосфера и неочакваните (ужасяващи) случки допринасят за удоволствието от четенето. Друг е въпроса, дали Адската Къща и Клането имат много други плюсове.

От българските, Часът на Вещицата е доста близо (дори има зомбита... даже и върколак), макар че последно май решихме, че е градско фентъзи... въпреки че има някои доста "твърди" сцени. Аз самият съм имал идеи за КИ с немъртъв главен герой, но ми се струва доста екзотично. А и сцените с насилие (които би трябвало да са задължителни за жанра) не са ми много по вкуса.

28 Сеп 2012 10:07
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2372
Как се пише Хорър... Игра! #61936

Ейдриън Уейн писа: писа:
Та с Жорко извадихме доста интересна теза за несъвместимостта на КИ с хорър, което обяснява донейде остсъствието на такъв поджанр.
В сборника, който ще излезе, ще опровергая на практика теорията ви.
Макар нещата да са повече grindhouse отколкото horror.

ПП:

и последно ни казаха "хорър". Добре, че имахме Олтара на масата (Тъмната страна - не, а що остава за Гримоара)

Апропо Гримоар е БАШ horror, особено първите му слабо-интерактивни части, които помня от Мегаигра. Стилът е точно класически, бавен и бих казал Лъвкрафтски. Не се бъркайте от съвременните ужаси, в които умират по 100 човека на филм, въобще не е нужно нещо подобно да се случва, за да е horror. Олтарът също е horror за мен, макар че Medieval-dark fantasy също не е далеч от истината

Относно Тъмната страна на земята, в случай че се чудите за жанра му, това е dark-fantasy, в началото dark-urban.

За зомбита, имаше една преводна книжка "Островът на бродещите мъртви" , която намирах за много добра като малък. Наскоро я препрочетох и ми е лемава сега, но си остава приличен mystery-horror в чиста форма.

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Time to create page: 0.082 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) (38 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Radko
    • Today 05:50
    • "Връх на стрела", из „Полетът на гарвана... (18 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Radko
    • Yesterday 13:28
    • Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи комен... (223 Мнения)
    • в от ИК "Книги-игри" / Книги-Игри Класика
    • от stnmrmnv
    • 04 Дек 2025 21:39

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност