• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Как се пише Хорър... Игра!

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
28 Сеп 2012 18:22
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Как се пише Хорър... Игра! #61959
Най-страшната книга-игра за мен беше "Кълбото на омразата", както и да се определят стилът, жанрът, тематиката. Това, че омразата е чудовище, което буквално поглъща обществото, става все по-силна и дебне на всяка крачка е по-ужасяващо от всякакви вампири, зомбита, вещици и други митологични твари.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

28 Сеп 2012 19:10
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Как се пише Хорър... Игра! #61960
Може би двете неща, които са ме наплашили най-много в жанра, са първата част на Тъмната страна на Земята и онзи разказ-игра на Колин с полицая-върколак. И двете ги прочетох в списанието като доста малък, вероятно затова са ми се отразили така. Иначе книгата-игра с най-страшна атмосфера за мен е трилогията за Реката, колкото и да не ви се вярва.

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

28 Сеп 2012 22:06
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 137
Topic Author
Как се пише Хорър... Игра! #61965

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
По същество концепцията за печеливша игра противоречи на принципа за създаване на напрежение в читателя - в играта правилния избор трябва да води до успех. Как може тръпката от "срещата с неизвестното" да се запази, дори когато играча е сигурен че държи "всички козове"?

е проблема, който виждам с хорър игрите по принцип.

Вещицата и вампира са хоръри, доколкото засягат темата. Вещицата за мен е по-сполучлива, защото го докарва на психо-трилър, вампирът пък има една приятна мракобесна атмосфера. Проблема и в двете е типа игра с "не информиран избор",който изпробва Джордж. Малко дразнещо е, защото резултатите от изборите са напълно непредвидими.

По същата логика в много хорър филми героите правят разни напълно случайни неща, и в края на краищата оцеляват, но не виждам как може да се интегрира това в играта - "хоръра" трябва да остане като фон според мен.

П.С. Ако ще обсъждате специално КИ за зомбайовци и подобни, пуснете отделна тема, тази отиде "навсякъде".

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

29 Сеп 2012 02:43
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Как се пише Хорър... Игра! #61970
Пешка, няма никаква връзка между правилния избор, водещ до успех и "играчът да държи всички козове". Може да правиш правилните избори и въпреки това да те влача наполовина изяден и преследван от глутница върколаци през 200 епизода. Какво очакваш, като направиш 5 правилни избора и да те изберат за президент? Не, може да продължаваш да си в скапаната напрегната атмосфера, просто все още жив и здрав, с разсъдък и няколко крачки по-близо до изхода. Но понякога преди изхода е най-тъмно.

Един пример от близкото минало на книгите-игри, "Черния нарцис". В кой момент от книгата почувства, че държиш козовете?

Това е напълно валидно и в нормалната литература. Понякога въпреки читавите избори на главния герой, нещата се скапват все повече и повече, което си е дори стандартното за прозата.

29 Сеп 2012 07:48
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Как се пише Хорър... Игра! #61973
Обяснявам още веднъж.

За да имаш добра игра трябва да имаш информирани избори. Т.е. да дадеш достатъчно информация на играча, така че играта да има смисъл (да не е прекалено лесна, изборите да не са очевидни) и в същото време да е възможно да се отсеят неправилните (изборите да не са слепи). Справка, статията на Хамелеон.

Самата концепция за хорър е внушаването на несигурност и неизвестност, от което следва опасност. Т.е. ако се опиташ да изградиш добра игра върху това, което прави хоръра хорър, как точно ще го съчетаеш с горната концепция? Как така играча хем ще може да прецени кое би представлявало опасност за него, хем ще чувства несигурност и напрежение? Къде точно ще бъде риска в ситуация, в която можеш да прецениш, че трябва да оставиш играча да наблюдава прозореца на таванската стая, а не на верандата, защото вече можеш да прецениш, че от там очакваш нападение?

Нямам ни най малка представа защо ми даваш за пример "Черния Нарцис" - въпреки, че не успях да разгадая ролята на нито един персонаж освен Елинор и Митъл чак до края, аз не се почуствах несигурен, вероятно защото не си имал такава цел. Някак обаче схванах, че най-важно е да спечеля благоволението на Елинор, просто защото като собственик на имението има най-много потенциална власт и ресурс, с които да си послужа после (така и стана).

29 Сеп 2012 09:04
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Как се пише Хорър... Игра! #61974
Това с жанровете е доста субективно. В същото време, всички знаем за най-типичните градски фентъзита, хоръри и т.н.

За Тъмната Страна - това й е уникалното. Започва със случка, през която всички са минавали (най-вероятно), преминава през градско фентъзи, след това през класическо фентъзи... и накрая през героично. Системата пък варира през цялото време. Изобщо е един голям експеримент, който на мен лично много ми харесава.

Дали една история е страшна си зависи от четящия (най-вече). Някой би се вживял и тогава страховете на героя ще се предадат на човекът с книга в ръка. Друг би се кефил, че се е излегнал на дивана и е в коренно различна ситуация. Трети би се ядосал, че не са успяли да го изплашат.

Доста съм далече от хоръра. Любимият ми филм е Завръщането на Живите Мъртви (не мога да се сетя коя серия), гледах го през една нощ, в която бях доста тъжен. Филмът ми подейства успокояващо. Сигурен съм, че това е последното нещо, което някой би очаквал от жанра :).

Самата концепция за хорър е внушаването на несигурност и неизвестност, от което следва опасност. Т.е. ако се опиташ да изградиш добра игра върху това, което прави хоръра хорър, как точно ще го съчетаеш с горната концепция? Как така играча хем ще може да прецени кое би представлявало опасност за него, хем ще чувства несигурност и напрежение?

Нищо не пречи читателят да взема решения в сегашната ситуация и след като оцелее авторът да му поднесе поредната доза гадости. Освен това, нищо не пречи на верандата да трябва да се бориш с вампир, в мазето да те чака зомби, примерно.

29 Сеп 2012 11:30
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Как се пише Хорър... Игра! #61978
Пешка, не мога да видя никаква логика в думите ти, за първи път. Няма никаква връзка между сюжетна неизвестност+атмосфера и информираност на избор. Това, че имаш неизвестност за някои неща да не означава, че имаш неизвестност за всичко?! Не знаеш какво ще те нападне и дали през прозореца или верандата, но имаш избор какво да говориш на Тончо за да го успокоиш, дали да излезете да потърсите помощ или да се барикадирате и т.н. Въобще, безкрайно неправ си :)

29 Сеп 2012 11:34
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Как се пише Хорър... Игра! #61979

Ал Торо писа: писа:
Пешка, не мога да видя никаква логика в думите ти, за първи път.

Не мога да ти помогна с нищо повече.

30 Сеп 2012 09:49
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 152
Как се пише Хорър... Игра! #61997
Вижте - това с информираността на изборите е нещо, с което трябва да се внимава и не смятам, че е подходяшо за всеки тип книги-игри. Има голяма опасност играча да стана твърде информиран и едва ли не да излезе, че автора му подсказва - това не е добре за играта. Така че информиране избори - да, но когато е подходящо и с мярка.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Time to create page: 0.063 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (509 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 09:30
    • Пълен списък книги-игри - Нова Вълна (209 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Вилорп
    • 17 Юни 2025 15:20
    • Дигитализирани заглавия (36 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от ringlas
    • 16 Юни 2025 21:47

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност