• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Как се пише Хорър... Игра!

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
28 Сеп 2012 10:20
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 152
Как се пише Хорър... Игра! #61938
Хорър...Веднаж да приключа с тоя хуаранг и да се върна към продълженията на Часовете...
Хорър да искате...

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

28 Сеп 2012 12:18
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Как се пише Хорър... Игра! #61942
Oh, the horror... of topics about a boring stile..

Ок, първо, може би е добре, вместо да се правите на професори (аха, Торо, точно към тебе е насочено) да дефинирате какво, аджеба е хорър за вас, че да могат хората като мене да решат става ли това за КИ или не. Май трябва да уточня, че в 9/10 от случаите тоя жанр (или поне произведения самоопределящи се в него) ми е скучен и нелогичен. Тук-там се намират неща, които са ме накарали да изтръпна ( Светът на призраците на Саймън Грийн ) но книга не е успяла да ме изплаши. Всъщност, това май е единствената емоция, която книга не може да предизвика в мен. А не е като да не изпитвам страх и не е като книгите да не ми разбъркват емоционалното състояние.

Та, ако някой изреди "какво прави едно произведение хорър" ще ми е интересно да се включа с мнение възможен ли е или не е. :)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

28 Сеп 2012 12:22
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Как се пише Хорър... Игра! #61943
viewtopic.php?f=55&t=2307&hilit=%D1%85%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%80

Тано е направил доста добра класификация там

28 Сеп 2012 12:24
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Как се пише Хорър... Игра! #61944

Рони# Мейдей писа: писа:
www.knigi-igri.net/forum/viewtopic.php?f...BE%D1%80%D1%8A%D1%80

Тано е направил доста добра класификация там

Тогава, боя се, че отговора е простичък - да, може, нищо сложно.

28 Сеп 2012 12:40
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 12
Как се пише Хорър... Игра! #61945
А защо трябва да е със зомбита? Какво толкова страшно има в тия зомбита? Нещо много банални ми се виждат.
Мен нито Олтара, нито Тъмната Страна, нито Гримоар ( макар, че там съм чел само първите пет части прокълнатата книга в Мегаигрите) са успявали да ме уплашат, а всичките съм ги чел като малък.

28 Сеп 2012 14:12
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2487
Как се пише Хорър... Игра! #61947

hameleona писа: писа:
Oh, the horror... of topics about a boring stile..

Ок, първо, може би е добре, вместо да се правите на професори (аха, Торо, точно към тебе е насочено) да дефинирате какво, аджеба е хорър за вас, че да могат хората като мене да решат става ли това за КИ или не. Май трябва да уточня, че в 9/10 от случаите тоя жанр (или поне произведения самоопределящи се в него) ми е скучен и нелогичен.

Та, ако някой изреди "какво прави едно произведение хорър" ще ми е интересно да се включа с мнение възможен ли е или не е. :)
Хам, ако темата беше дефиниция на Horror или се подразбираше, че ти или някой друг иска да се запознае с нея и при все наличието на интернет има желанието от мене точно да го чуе, щях да се опитам да го обясня. Не виждам защо трябва да се обяснява какво е хорор "за някого", като това е общоприет термин, макар разбира се като при всяко изкуство жанровете да се комбинират и размиват под всякакви форми. Не знам къде съм ти прозвучал като професор, може би защото съм убеден в истинността на изказването ми? Както и да е, ще ти помогна с google:
bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0% ... 0.B2.D0.B5
en.wikipedia.org/wiki/Horror_fiction

В кратце моята дефиниция, специално за теб - един от трите поджанра на фантастиката, в който фантастичните елементи в сюжета са така заложени стилово, да се изгради такава атмосфера, че да се постигна (основно) усещане за страх, напрежение, ужас в читателя/зрителя.

На мен определено ми е от любимите жанрове, което не променя статистиката, която даваш - 9 от 10 са нетърпими бози, което апропо важи и за фентъзи и научна фантастика. Просто спецификите им са такива, че много лесно малка неиздържаност може да провали цялата творба и допълнително е доста трудно да изградиш една едновременно оригинална, фантастична, интересна и логична концепция. Затова като са добри са много добри.

Иначе, като си говорим за "boring stile" аз пък не виждам нищо интересно в тема, избиваща към генерализми и дефиниции, още повече личните вкусове на някого дали жанрът му е безинтересен или любим.

28 Сеп 2012 14:24
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Как се пише Хорър... Игра! #61948
[offtopic]

Ал Торо писа: писа:
Относно Тъмната страна на земята, в случай че се чудите за жанра му, това е dark-fantasy, в началото dark-urban.

Дааааа... изобщо не се изразяваш професорски ;)
Особено, при положение, че цялата книга си е едва ли не азбучен пример за urban-fantasy, но благодарим за поучението.[/offtopic]

Как да е. По темата не научих нищо ново, освен "ако успее да те изплаши е хорър". Мнението ми си остава каквото и преди година: Принципно няма проблем, на практика ми се струва адско губене на време, макар че като знам колко фенове на тоя жанр се намират - може би си струва.

28 Сеп 2012 14:39
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Как се пише Хорър... Игра! #61949
Според мен комбинацията от хоръра ще се подсили перфектно от интерактивността - читателят трябва да го е страх още повече заради това, че е по-вътре в книгата, отколкото при нормална такава. (ПП - това вече го повтаряме от horror темата, посочена от Рони, може би трябва да се преместят повечето в нея, а само тези за зомбита да са тук - може би само първите 3).
Проблемът е, че нивото на литературата в досегашните книги-игри не е достатъчно за да създаде хорор усещане в читателя (вижте мнението на Сталк).
Иначе, не споря за urban елементите (както видя, дори съм го споменал), но хайде съгласи се, че като започнеш да обикаляш в подземията на джуджетата и света на злото, това е на 180 градуса от urban-а.
Или по-важното, не е horror, за което мисля и тримата сме съгласни (аз, ти и Уейн).

28 Сеп 2012 14:58
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Как се пише Хорър... Игра! #61950

Ейдриън Уейн писа: писа:
Върдж прави точно това с "Червено". Ако реши да я завърши, ще видим на практика как се продава такава книга-игра.
Up на темата + залог на 2 бири, че няма да видим нищо от "Червеното".

28 Сеп 2012 15:01
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Как се пише Хорър... Игра! #61951

Според мен комбинацията от хоръра ще се подсили перфектно от интерактивността - читателят трябва да го е страх още повече заради това, че е по-вътре в книгата, отколкото при нормална такава.

Предполагам. Слушайки основните елементи на една хорър история... не мисля че трябва да е трудно да се направи хорър КИ.

Иначе, не споря за urban елементите (както видя, дори съм го споменал), но хайде съгласи се, че като започнеш да обикаляш в подземията на джуджетата и света на злото, това е на 180 градуса от urban-а.
Или по-важното, не е horror, за което мисля и тримата сме съгласни (аз, ти и Уейн).

Основния момент е, че обикаляш, защото търсиш да измъкнеш любовния си интерес, отличаващ се единствено с ролята да бъде отвличан и тормозен, за да имаш причина да се бориш с едно или друго. Едва ли не крайъгълния камък на ърбън фентъзито. :lol:

28 Сеп 2012 15:02
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 152
Как се пише Хорър... Игра! #61952
Викаш...ред е на Зеленото.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…

28 Сеп 2012 15:22
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Как се пише Хорър... Игра! #61953
Върдж каза, че е доста напред с него. Разбира се, това беше отдавна. Искам да се върне пак във форума... или поне да отговаря на мейлите

28 Сеп 2012 15:47
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Как се пише Хорър... Игра! #61955

и последно ни казаха "хорър". Добре, че имахме Олтара на масата (Тъмната страна - не, а що остава за Гримоара)

Апропо Гримоар е БАШ horror, особено първите му слабо-интерактивни части, които помня от Мегаигра. Стилът е точно класически, бавен и бих казал Лъвкрафтски. Не се бъркайте от съвременните ужаси, в които умират по 100 човека на филм, въобще не е нужно нещо подобно да се случва, за да е horror. Олтарът също е horror за мен, макар че Medieval-dark fantasy също не е далеч от истината.
Относно Тъмната страна на земята, в случай че се чудите за жанра му, това е dark-fantasy, в началото dark-urban.
Хубав пост, само да поясня, че съм изборил въпросните КИ точно защото СА хорър (или имат елементи). :) Онова в цитата в скобите очевидно означава, че сме имали на масата само Олтара, но не и Страната, а що остава пък Гримоара, която е толкова рядка, че дори аз не съм я виждал, що остава да я има в Кампанията.

28 Сеп 2012 16:21
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Как се пише Хорър... Игра! #61957
[offtopic]

Основния момент е, че обикаляш, защото търсиш да измъкнеш любовния си интерес, отличаващ се единствено с ролята да бъде отвличан и тормозен, за да имаш причина да се бориш с едно или друго. Едва ли не крайъгълния камък на ърбън фентъзито. :lol:
Ти изкара половината филми на Стивън Сегал и Ван Дам ърбън фентъзи :hi:

Urban fantasy describes a work that is set primarily in a city and contains aspects of fantasy. These matters may involve the arrivals of alien races, the discovery of earthbound mythological creatures, coexistence between humans and paranormal beings, conflicts between humans and malicious paranormals, and subsequent changes in city management

По моята представа urban fantasy-то трябва да има повече от "нормалния свят" и човешкото ежедневие и отношения, а фантастиката е само щипка, подправка вътре, интересен ъгъл.
И по двете определения обаче само първата част на ТСнЗ може да се класира в това определение и с много уговорки втората, с вампира. Това със спасяването на мацката го има от драма през екшън, трилъри, мистерии, ужаси до всякакъв тип фентъзи, от героично до историческо и не сочи към конкретен жанр/поджанр[/offtopic]

28 Сеп 2012 16:47
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Как се пише Хорър... Игра! #61958

[offtopic]

Ти изкара половината филми на Стивън Сегал и Ван Дам ърбън фентъзи :hi:

Urban fantasy describes a work that is set primarily in a city and contains aspects of fantasy. These matters may involve the arrivals of alien races, the discovery of earthbound mythological creatures, coexistence between humans and paranormal beings, conflicts between humans and malicious paranormals, and subsequent changes in city management

По моята представа urban fantasy-то трябва да има повече от "нормалния свят" и човешкото ежедневие и отношения, а фантастиката е само щипка, подправка вътре, интересен ъгъл.
И по двете определения обаче само първата част на ТСнЗ може да се класира в това определение и с много уговорки втората, с вампира. Това със спасяването на мацката го има от драма през екшън, трилъри, мистерии, ужаси до всякакъв тип фентъзи, от героично до историческо и не сочи към конкретен жанр/поджанр[/offtopic]

[offtopic]бе и аз не правя голяма разлика между някои жанрове, но то и класификацията е малко заплетена. бтв, уикито не помага особено. Лично аз предпочитам дефиницията тук:
tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/UrbanFantasy
според която тъмната страна си е баш ърбън фентъзи. Естествено може и да бъркам :)[/offtopic]

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Time to create page: 0.082 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

496 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Форумна среща във Варна 17-18 май (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от snake_fang
    • Today 20:21
    • Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към покол... (15 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Yann Gamgee
    • Today 18:44
    • Пълен списък книги-игри - Нова Вълна (231 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • Yesterday 18:59

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност