Ако срещнеш Мика по пътя или в кръчмата, Мика няма да ти даде много по-различна информация за някои неща. Т.е. текста ще си е един и същ в определени случаи, но епизодите на които се повтаря ще са различни.
Заслужава ли си карането на читателя да си запише КД, да прехвърли няколко страници и после да провери КД и да прехвърли няколко страници, за да се спестят 100-200 думи повтарящ се текст?
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Абсолютно си заслужава, да. Особено е комбинирано с добра реализация на тоя принцип. Предпочитам, докато КИ е във формата на книга, да не ми отива съвсем по дяволите усещането, че чета някаква история. В противен случай ще си цъкам, както съм казвал преди, неща като Arkham Horror или като Вълшебната арфа (ако ставаше) - в последното поне отрано става ясно, че епизоди ще се повтарят нон-стоп, вкарано е в основните механики. "няма да ти даде много по-различна информация" е доста ключова фраза, бтв. Не ща да е много по-различна. Искам да не е със същите думи. Дървеняшко е и ми говори, че авторът си е сбъркал интерактивния поджанр.
Скачам към циклични системи, за да покрия И този вариант, не е като да е за сметка на другото - и за него говоря
![]()
А иначе може просто и четирите варианта (с по една КД всеки) да са в съседни епизоди или дори отделени някак един от друг в един и същ. Ти смяташ ли, че изкушението на читателя да прегледа всички възможни варианти е толкова игросчупващо? Щото той често го прави, така или иначе, а ако не ще, изрично няма да иска да гледа алтернативните варианти, дори да са в съседни епизоди.
Я да видим, други думи, а? Значи един човек ще даде Х отговора на простия въпрос "Как я караш?"? Или ще ми разкаже по различен начин за болестта на жена си, според това, че сме на "Стругарска" или на "Далматинска"? Интересно.
Идеята на цикличните схеми е спестяване на обем. Толкоз. Нищо повече, нищо по-малко. Изключение са т.н. "циклични" схеми, в които "цикълът" се изразява в минаването през един разпределящ епизод, който не винаги има логическа причина да е един и същ.
И тъй като аз съм от хората (и като читател и като дизайнер) за които парче текст може спокойно да се повтори в 10 епизода без да виждам смисъл от промяна в думите му. За мен изсмуканите от пръстите преразкази на оригиналния текст са ужасно нещо, на теб и останалите може и да ви харесват, не знам. Аз от добра литература не разбирам.
Също толкова ужасна е идеята да накъсваш игралния процес с излишни действия (като записването на кодова дума) за дребни неща.Има си разумни граници за чистенето и преразказването на повтарящи се моменти в различните крачоли на историята.
(Собствените ми разсъждения за повторенията са хубаво място да вметна, че въобще не разбирам как се вписва твърдението на Трип за интересната история в светлината на това, че – според него – „абсолютно си заслужава” определени повторения да бъдат заместени с механиката, предложена от Хамелеона. Механиката на Хамелеона – мисля, че и той го изтъкна някъде – по никакъв начин не разнообразява историята и не води читателя до това да прочете нещо по-различно – тя единствено пести от обем, без да изменя читателското преживяване при първи, втори и петдесети прочит.)
защото някой път имаш възможност да съкратиш Х думи (100-200), въвеждайки нов епизод. Но тъй като съкращаването им всъщност е общ епизод за У на брой пътя в играта, това изисква въвеждането на променлива - т.е. кодова дума или подобен похват - която да отчете на кой път е героя.
1.
Иван е в парка и отваря лаптопа.
Запиши кодова дума "Парк" и мини на 3.
2.
Иван си е вкъщи и отваря лаптопа.
Запиши кодова дума "Дом" и мини на 3.
3.
Иван чете мейл от люибимата си, в който тя обяснява колко го обича.
Ако имаш кодова дума "Парк" мини на 4.
Ако имаш кодова дума "Дом" мини на 5.
4.
Тъкмо затваря лаптопа и Иван вижда любимата му да се целува с друг. Иван е тъжен
5.
Иван затваря лаптопа и е щастлив, че е обичан.
Вариант А:
Епизод 1: Иван се прибра вкъщи, включи кафеварката и седна пред лаптопа. Имаше мейл от Мария. "Обичам те", пишеше там. Мини на 3.
Епизод 2: Иван седна на пейката в парка, чудейки се дали ще хване wi-fi. Хвана. Точно беше получил мейл от Мария. "Обичам те", пишеше в него. Мини на 4.
Епизод 3: Иван си изпи кафето.
Епизод 4: Иван свали очи от лаптопа и какво да види - отсреща Мария се целуваше с някакъв.
Вариант Б:
Епизод 1: Иван се прибра вкъщи, включи кафеварката и седна пред лаптопа. Имаше мейл от Мария. Запиши кодовата дума "дом" и мини на 3.
Епизод 2: Иван седна на пейката в парка, чудейки се дали ще хване wi-fi. Хвана. Точно беше получил мейл от Мария. Запиши кодовата дума "парк" и мини на 3.
Епизод 3: "Обичам те", пишеше в него. Ако си записал думата "дом", мини на 4. Ако си записал "парк", мини на 5.
Епизод 4: Иван си изпи кафето.
Епизод 5: Иван свали очи от лаптопа и какво да види - отсреща Мария се целуваше с някакъв.
1.
Запиши кодова дума "Парк" и мини на 3.
2.
Запиши кодова дума "Дом" и мини на 3.
3.
Ако имаш кодова дума "Парк" мини на 4.
Ако имаш кодова дума "Дом" мини на 5.
4.
Тъкмо затваря лаптопа и Иван вижда любимата му да се целува с друг. Иван е тъжен
5.
1.
Прочети 3, а после мини на 4.
2.
Прочети 3, а после мини на 5.
3.
4.
Тъкмо затваря лаптопа и Иван вижда любимата му да се целува с друг. Иван е тъжен.
5.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas