• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Котарака и Светът на Крея
/
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 11
04 Апр 2011 14:49
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 603
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #7457
И мен това ме притеснява. Ама има начин да се заобиколи. Някой садист не си ли свърши работата да каже получава ли се кодова дума? Щото ако има, веднага във втората книга се пита "имаш ли кодова дума "садист"" и ако нямаш се появява.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

04 Апр 2011 14:50
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 137
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #7458
Тове е не-каноничния край. :mrgreen:
Както в Jedi Knight, нали, можеш да го изиграеш и светъл и тъмен Джеда - ама за продълженията се приема че си го играл добър (тук следва че освен че си опънал мацката, си я отървал и от преследвачите).

А пък, "орел" не се ли получаваше при "тъмния" избор?

Саше, чу ли? Чакаме си втората част! :mrgreen:

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

04 Апр 2011 15:14
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #7471

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
Както в Jedi Knight, нали, можеш да го изиграеш и светъл и тъмен Джеда - ама за продълженията се приема че си го играл добър
Да - и между другото този похват ме дразнеше. Нещата си дойдоха на мястото с Мас Ефект - там сейвовете се прехвърлят към втора част и играта помни какви избори си правил - страхотно е. Това обаче харчи страшно много ресурс.

04 Апр 2011 15:59
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2342
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #7495
Няма да е като в Jedi knights - продължението "n" ще се базира на кодовите думи от предните книги-игри (1 дo n-1), като ще има опция за тези, които не са играли първите части, да изберат необходимите решения в началото на книга "n" (или ще има default версия, която ще е максимално неутрална).

За малко да ме накарате да издам какво ще има и няма да има в "Абаносовият Дракон". Мисля че е рано за preview :)

04 Апр 2011 17:40
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #7552

Meriadoc писа: писа:

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
Както в Jedi Knight, нали, можеш да го изиграеш и светъл и тъмен Джеда - ама за продълженията се приема че си го играл добър
Да - и между другото този похват ме дразнеше. Нещата си дойдоха на мястото с Мас Ефект - там сейвовете се прехвърлят към втора част и играта помни какви избори си правил - страхотно е. Това обаче харчи страшно много ресурс.
В Драгън Ейдж 2 можеш или да си прехвърлиш сейва от ДАО или да избереш един от трите вида финали.

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.

04 Апр 2011 20:42
Moore
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #7602
Хайде и аз да напиша коментар за Котарака.

Книгата е много сполучлива и успя да се пребори с моя скептицизъм, че игра от този тип може да е интересна дори и след няколко прочитания. Кодова дума "паткан" май най-красноречиво говори за това - бях убеден че Хрисам е предател, а предателите заслужават смърт. Минал съм я два пъти и при втория все още имаше кодови думи, за които ме питаха и които нямах - мисля че бяха пет или шест. Не мога да преценя дали липсата е поради това, че съм взел правилно решение (без кодова дума) или съм пропуснал част от историята.

за историята
за жаргона /не съм вярвал че един крадец може да говори като Шекспиров герой, така че грубия език е по-скоро ОК поне при мен/
за таратора / :D :D :D :D :D :D :D :D :D /
за механиката с кодовите думи

Нали се сещаш че няма да има само хвалби? Казвам го от позицията на човек, който не е писал книги игри - пробвай да усложниш малко нещата. С това което си написал попадаш при Колин - повечето хора /даже и другите писатели на книги-игри/ го нареждат при големите имена на жанра в БГ. Аз не споделям това мнение.....За да спечелиш мен трябва да има не само литература ами и доста игра с различни показатели под формата на точки. Това да кажем би поставило героя ти в интересна ситуация....да знаеш кое е правилното решение, да искаш да го направиш, но да не можеш. Пример: искаш да влезеш в някаква кула, но знаеш че няма да може да влезеш през главния вход, обикаляш и виждаш това което търсиш - някакъв камък, който не е много високо. Имаш ли Ловкост 4+? Не знам дали цитирах правилно "Вълшебната арфа"...

04 Апр 2011 20:58
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 66
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #7608
Здрасти,

първо, поздравления за книгата - време беше някой да напише такава. Наскоро научих за сайта и от него за нея, а днес я изиграх... и съм с особено мнение. По-нататък следва известно количество спойлери, така че сте предупредени! ;)

Историята ми допадна, макар че като цяло е с една идея по-незряла, отколкото би ми харесало наистина. Но отчитам, че тя би трябвало да минава за детско-юношеска и да се цели в някаква тийнейджърска аудитория... При всяко положение "Котаракът" е над средното ниво от 90-те (доколкото си го спомням, де - не съм чел друга книга-игра от години). Въпреки това играта страда от основните проблеми с... - поради липса на по-добра дума, механиката, които си бяха разпространени тогава. А много ми се искаше да ги няма - несериозно ми изглежда да не се тества всичко, ако искаш да предложиш професионален продукт.

Няколко примера:

Към началото, решавам да излъжа капитана, който ме разпитва. За да ме накара да говоря истината, той ми обяснява, че Тано също е задържан. Минавам към откровеност и след като разказвам цялата история, повторно научавам за неговото арестуване :mrgreen:.

На епизод 122 си записвам кодовата дума "клюн". Оттам минавам на епизод 108 и... пак си записвам думата "клюн".

Накрая получавам някакъв мехлем от овчарчето и въпреки че съм го използвал и съм се оттървал от проследяващата руна, ми се налага да бъда намазан с друг мехлем малко по-късно! :lol:

Имаше и по-дребни недоразумения, които ги забравих, а сигурно има и други - тези видях за една игра (и проверка на две-три разклонения отделно).

Чисто сюжетно, в историята има поне една огроомна дупка. Всеки опит на героя да се отдалечи от имението дори за малко е спиран моментално покрай магическата руна и въпреки това той прекарва цяла нощ, размотавайки се из града и околностите му, без никой да забележи. А би било логично, ако тръгне да бяга, да е точно през нощта и онези, които не искат това да стане, най-малкото да го проследят и да видят какво прави.

За стила ми е по-трудно да говоря - няма много фрапиращи грешки и има видим потенциал, но при все това е още по-видима липсата на редактор. Ей такива неща ме дразнят:

В увода героят обяснява как е следвал стриктно инструкциите на чичо си. В следващото изречение научаваме, че е чакал по-дълго, отколкото му е заръчано - на практика ги е нарушил :mrgreen:.

В някакъв момент той затаява "въздух". Не можеш да направиш това - човек затаява дъха си.

В друг някой му говори "със строг, но спокоен тон". Също ужасяваш избор на думи. Строг и спокоен може да е гласът, тонът върви с други прилагателни - нисък или висок обикновено. (Най-малкото понеже е музикална мярка. Пробвай да изсвириш строг тон на пиано, например!)

В епизод 100 героят почуква и когато Елинор му отвръща, влиза. От изречението става ясно, че той е почукал и после тя е почукала след него :mrgreen:. Едва ли такава е целта на автора.

И още доста!

При все това, като за първи опит не е зле. При всички положения ще си купя втората книжка, ако излезе, for old times sake. Но дотам, ако отново ги има същите проблеми. Все пак именно многото грешки ме отказаха от жанра на 13, на 26 очаквам доста повече ;). Успех!

P.S: Иначе препратките бяха наред, изборите - логични, а резултатът ми - 90, така че ще се наложи да изкарам и последните 10 точки някой ден :D.

04 Апр 2011 21:08
Moore
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #7612
аТоро със сигурност бие доста начални книги на БГ авторите - дори и моя любимец не ме грабна с Изпитанието /чак когато избяга от фентъзи жанра успя да ме спечели/. 2то начало на книгите-игри е поставено по-високо от това през 90те и съм по-скоро благодарен на него. Затова и не търся критика, защото това дали ще има книги-игри или не все още се държи на косъм и желанието на аТоро и Уейн не стига.

04 Апр 2011 22:01
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #7636
Личното ми мнение и ревю е кратичко:

Книгата е хубава и добре издържана. Проблемите бяха посочени преди няколко поста, та няма да ги повтарям, а на мен лично книгата страшно ми напомни Сина на Пустинята и Небето ви чака, но с много по-голям сандбокс, което е само и единствено едно голямо предимство.

Истински проблеми са:
Двойния "клюн" (просто прави лошо впечатление) и Двойния "цяр".

Но иначе, всичко друго е много добро, не ми направиха лошо впечатление нито един от всички компоненти на книгата. Признавам, че картинките бяха много добри и ме зарадваха, дори при положение, че не съм фен на стила им (честно ако не подхождаха така на книжката, щях да им тегля една - просто този стил не ме радва).

И да, чакаме продължението с нетърпение.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

04 Апр 2011 22:08
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #7640
И аз изкарах два пъти "клон", но голяма работа - това да е проблемът. Книгата с настоящата си структура за мен е перфектна. Дано си остане такава.

04 Апр 2011 22:11
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #7643
Ей, това са наистина дребни неща, просто не мога да не се заям за нещо. А и повечето сме така. Аз през цялото време като я четох си мислех за "Небето ви чака". Не знам защо толкова ми напомня за тази книжка Котето :)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

04 Апр 2011 23:18
julleto
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #7682
Страшно ми хареса книгата, истинско удоволствие беше да я прочета. Ако следващата книга беше готова, щях да я започна веднага след затварянето на първата. Личи си, че авторът е вложил много старание, писал е дълги и интересни епизоди, които е приятно да четеш. Не забелязах никакви дразнещи дефекти в системата на игра или пък липса на логика при изборите. На мен не ми се падна нито един клюн, камо ли пък два :D . Всичко много ми хареса и се надявам авторът да продължи в същия дух и в другите части

05 Апр 2011 02:29
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2342
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #7717
Мерси на всички за добрите думи и също толкова за критиките :)

Moore писа: писа:
За да спечелиш мен трябва да има не само литература ами и доста игра с различни показатели под формата на точки.
След седмица тествайте "Котаракът и Спасението на Аврея". Там има избор на умения и предмети, но все още няма точки и зарове.
Както казах по-рано, ще усложнявам системата на игра постепенно докато намерим златната среда (макар че като говорим това за вкус на 1000 човека това понятие е леко имагинерно).

Радо ни е разконспирирал добре, текущата ни ролева система би била около 700-800 страница само правила, ако се дозавърши и се свали на формата на Котарака. Но както казах по-рано, за тази част - по-късно. Нека да кажем само, че най-лесното ми е да направя по-сложна система с битки, умения, статистики и проверки. Цял живот това правя :)
Освен това очакваме един нов автор скоро, който ще бъде ориентиран точно към този стил - яка игра, предмети, умения, различни герои и т.н. и малко по-малко сюжет и литература. Очаквайте скоро CENSURED (*BEEEEP*).

*** SPOILERS ***

1. Героят се оставя да бъде намазан два пъти съвсем умишлено. Не знам защо това е посочено като невъзможно или нелогично, може би някой ще ми обясни :) Дори има ситуация, в която единият мехлем не му върши работа. Самият текст - да, мога да вкарам различни описания и епизоди спрямо това, дали вече е намазан, но тази техника си има ограничения, знаете, не мога да описвам всяка ситуация в различни епизоди в зависимост от всички възможни пътища до момента, когато на практика не се налага. В определени моменти се прави обединяване на различните пътища, иначе структурата ще е много дървовидна.

2. Това за Тано не го разбрах - не виждам връзка между това, че главният герой знае, че е там, и това, че в последствие ги пускат да разговарят

3. "Клюн" я има два пъти, което не е бъг или проблем на играта (приемам, че щеше да е по-четливо), а проблем на книгата - то не е част от книгата, а само от играта :) . Аналогично е с "цяр". Съвсем спокойно мога да използвам различни "кодови думи" за едно и също нещо, според моите виждания кодовите думи са игрална механика за автора, която има една задача - запазване на структурата на книгата и историта. Нямат никакво отношение спрямо читателя, т.е. в случая си изпълняват на 100% перфектно функцията.
Но щом проявявате такъв интерес към тях, ще ви давам различни кодови думи и ще ги кръщавам така, че да не са сходни (примерно бобър и видра).

Чисто сюжетно, в историята има поне една огроомна дупка. Всеки опит на героя да се отдалечи от имението дори за малко е спиран моментално покрай магическата руна и въпреки това той прекарва цяла нощ, размотавайки се из града и околностите му, без никой да забележи. А би било логично, ако тръгне да бяга, да е точно през нощта и онези, които не искат това да стане, най-малкото да го проследят и да видят какво прави.

4. Това е wild guess на много нива :) Освен това не е вярно - не е спиран моментално.
Предлагам следния вариант: Изкъсото следене е само през първия ден (първите няколко дни), за да се види дали не иска да избяга веднага. То не става чрез магия. Много ресурсоемко е такова плътно следене през целия му престой, а и в даден момент може "кукловодите" му да преценят, че няма да бяга.
За следенето на магическа следа е нужен опитен архимагьосник да бъде докаран на следата, а и самото следене отнема някакво време. Липсата на Котарака конкретната нощ може спокойно да остане незабелязано (а може и да не става така, но ако се върне навреме да преценят, че все още може да им е полезен, или пък забелязалите го да се успокояват, след като се връща и да не алармират към работодателите си (и т.н.)).
Така или иначе, това не е сюжетен проблем и мога да дам десетки варианти. Това, че главният герой и читателят не знаят за действията на останалите в книгата и света - това е реалността. Умишлено не съм ги обяснявал, защото няма как да ги узнае Котаракът, а мета-игралната информация не ми е по вкуса. Ако се чудите дали съм имал конкретна идея за действията и поведението на другите - да, мислех кога и как биха реагирали.

5. Другите забележки за въздуха и дъха и за почукването са интересни и не мога да ги отрека :). Това за "строгия и спокоен тон" е леко субективно. Думите не са противоположни и за мен не се изключват (поне не изцяло).

Мерси още веднъж, критиката изгражда и никога не я пренебрегвам.

Jully, мнението ти в ролята на представителка на нежния пол много ме радва, защото идва от женския пол, а се старая да обхвана и различните полове, както и различните възрасти.

Hameleon-е, "Небето ви чака" е страшен комплимент за мен, защото ми е от най-любимите. Може би името Елинор спомага асоциацията, помня че го имаше там. Иначе няма голяма прилика май май :)

И накрая да завърша този wall of text с прогнози за периоди на издаване. Иска ми се да седя и да пиша по цял ден вкъщи, но няма как. При това положение бих могъл да спазвам срокове между месец и два на книга, но ще умра гладен, както казах разходите ще минат приходите, да не говорим за печалба. При следващите книги ще е малко по-добре, понеже много неща са оптимизирани вече, други бяха еднократен разход и т.н., но пак няма как. Така че 3 до 4 годишно ще ми е максимума на този етап. За сметка на това, адашът има много какво да ви предложи, а и както разправям вече дълго време - някои от старите ще се върнат, ще се появят нови и т.н.
Все пак това ми е целта - възкресяване на жанра. За старите полагам основи, за новите ще направя същото.
Очаквайте скоро конкурс за откриване на нови таланти в книгите-игри (в случая разказите-игри) и постигане на някаква публичност. Идеите са ясни, детайлите не са, но е рано и за това.
С две думи - ако има фенове, ще има и книги-игри.

05 Апр 2011 10:04
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 66
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #7737
Хайде да обясня пак, че нещо не си ме разбрал :mrgreen:!

Проблемът с "клюн" не е, че я има на две места в две различни ситуации, но показваща какво е отношението ти с Реналд (май). Проблемът е, че я има на ТРИ места в двете ситуации - веднъж на епизод 86 при първия ви сблъсък (евентуално), втори път на 122 и оттам директно на 108. 108 е очеизваждаща грешка - още повече, че като прегледах цялата ситуация, съм почти убеден, че там е трябвало да стои "гард".

(И още по-подробно. Имаме: "Епизод 122: запиши си кодовата дума "клюн". Премини на 108". "108: запиши си кодовата дума "клюн"!" Understand?)

При Тано: не това е случката, която описвам. Пиша за поредицата от 24-14. На 24 разпитващият ти казва: "И той е на път за насам, не бери грижа за него, а за себе си!" (Научаваш, че са го хванали първи път.) На 14: "Оказа се, че някой е издал Скаридата още преди два дена и вече го водеха насам. Малко ми олекна, когато го рабрах." (Втори път.)

И да, малка грешка е, но е една от много такива и не е лошо да се внимава повече.

За тона, нямах предвид, че думите се изключват - те са си ОК заедно, а, че не звучи добре да вървят с "тон" (въпреки че се оказа, че подобни съчетания са си приети ;)). Не е нещо особено, де - по-литературното би било "глас".

Ще спра дотук!

05 Апр 2011 10:18
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 137
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #7739
Сашо, един съвет от мен - опитай се да запазиш механиката на игра в следващите части. Няма поредица, която да е прокопсала при смяна на системата, както и няма такава с единна система, която да не е обичана.

Валенсианските хроники са чудесни книги с един и същ главен герой, които обаче по никакъв начин не могат да минат за поредица - всяка книга си е със собствен игрален модел, и честно казано след "Небето ви чака" често нямам нерви да мятам шепи със зарове за "Ловците".

Кървав Меч и Пътя на тигъра, обратното, предлагат идентична механика на игра, която позволява "изиграване на един дъх".

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 11
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Котарака и Светът на Крея
/
Time to create page: 0.105 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• P(L)AY THE GAME: Залози с живота (5 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • Yesterday 11:44
    • Бележки от Саракт (77 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Лично творчество
    • от Count Monte Kristo
    • 13 Юли 2025 20:39
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (518 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • 13 Юли 2025 18:30

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност