• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
За дублирането на текст

За дублирането на текст

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 8
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
02 Апр 2013 22:46
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
За дублирането на текст #71573
Няма нужда от доказателство - животът не е художествено произведение, толкова е просто. Всичко е разхвърляно и в 99% от случаите безцелно и неструктурирано. Аз ще се радвам да ми дадеш пример от реалния бит за дословност на повече от 2-3 изречения от страна на някого, освен ако не разказва виц или предварително заучена история - което е горе-долу същото като примера на Анардил с текста.
Просто знам, че не можеш :)

Художествения текст - добър, лош, всякакъв, - и целите му, по реализация, нямат нищо общо с реалния живот и безцелието му. Така както няма да запишеш диалог в художествено произведение дословно от диктофон както си го чул, така няма да дадеш на разни герои едни и същи действия и реплики в различни ситуации.

Занаятчийски основи на писането

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

02 Апр 2013 22:46
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 241
За дублирането на текст #71574
Ами аз заради повтарящия се текст не преигравам не виждам смисъл да чета половината книга наново

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

02 Апр 2013 22:47
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
За дублирането на текст #71575

Trip писа: писа:
Художествения текст - добър, лош, всякакъв, - и целите му, по реализация, нямат нищо общо с реалния живот и безцелието му. Така както няма да запишеш диалог в художествено произведение дословно от диктофон както си го чул, така няма да дадеш на разни герои едни и същи действия и реплики в различни ситуации.

Много бих искал да разбера, какво точно ще ме спре?

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

02 Апр 2013 22:50
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
За дублирането на текст #71576

psicho_lg писа: писа:
Ами аз заради повтарящия се текст не преигравам не виждам смисъл да чета половината книга наново

Мисля, че за друго говорим :) Това, което аз се опитвам да кажа е, че не искам да чета повтарящ се текст, когато избирам неща, различни от тези в първото си изиграване.

Хам, нищо няма да те спре. Казвам какво работи и какво не според това хората как са се учили да четат. Никой няма да ти дочете не книгата, ами и страницата, ако пишеш диалог, дословно взет от реалния живот. Интересно ми е как ще ти реагират хора над 12, ако им изсипеш в някаква ситуация страница повтарящ се текст. Би било интересно да проверим кой от двата варианта се приема по-добре.

Иначе прави каквото искаш и не изпадай в някакви странни "ти уважаваш ли ма" състояния, плс :)

02 Апр 2013 22:54
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
За дублирането на текст #71577

psicho_lg писа: писа:

Мисля, че за друго говорим :) Това, което аз се опитвам да кажа е, че не искам да чета повтарящ се текст, когато избирам неща, различни от тези в първото си изиграване.

Хам, нищо няма да те спре. Казвам какво работи и какво не според това хората как са се учили да четат. Никой няма да ти дочете не книгата, ами и страницата, ако пишеш диалог, дословно взет от реалния живот. Интересно ми е как ще ти реагират хора над 12, ако им изсипеш в някаква ситуация страница повтарящ се текст. Би било интересно да проверим кой от двата варианта се приема по-добре.

Иначе прави каквото искаш и не изпадай в някакви странни "ти уважаваш ли ма" състояния, плс :)

Ми, еба ли го, с твърденията си в тази тема, сам осъзнаваш че разкарваш огромни сфери от различни видове игри, въртящи повече пари отколкото кой да е тука е виждал на куп... всяка година. Не че нещо, ама ще ме прощаваш, ако вярвам на нещо доказало се на практика, а не на някаква литературна теория, дето нито съм я чувал, нито ме интересува особено. Както хиляди пъти съм заявявал - КИ са два елемента сплоени в едно. И не мисля, че повтарящия се текст би отблъснал кой да е, стига да не е хиляди думи.

ПП: Единствената разлика в разказите, която съм забелязал между разказите за нещо реално сред хората е количеството ругатни и псувни, което се променя според аудиторията. Да го ебам, неконсистентности в разказите са един от основните методи за съмнение в нечии показания. Не виждам какво толкоз й се е случило на литературата, че да отрича човешки качества и способности.

02 Апр 2013 23:01
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
За дублирането на текст #71579
Аз говоря за игри, които са 95% текст. Някакви хора, дето пишат такива игри от къде 30 години, са говорили някакви неща, извлечени от опита им, а аз тия неща съм ги прочел. Та на това си базирам твърденията.

Не знам ти за какви многомилионни игри говориш въобще. А това, дето се е доказало на практика, се е доказало на практика деветдесетте години с 90% от аудиторията, хора на по 14-15 максимум. Това теория ли е според теб? И според това, как смяташ, настоящата аудитория с това ли ще я зарибиш? Ако ли да, давай спокойно и не ме слушай.

ПП-то ти не връзва много смисъл :(

02 Апр 2013 23:09
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
За дублирането на текст #71580

Аз говоря за игри, които са 95% текст. Някакви хора, дето пишат такива игри от къде 30 години, са говорили някакви неща, извлечени от опита им, а аз тия неща съм ги прочел. Та на това си базирам твърденията.

Не знам ти за какви многомилионни игри говориш въобще. А това, дето се е доказало на практика, се е доказало на практика деветдесетте години с 90% от аудиторията, хора на по 14-15 максимум. Това теория ли е според теб? И според това, как смяташ настоящата аудитория с това ли ще я зарибиш? Ако ли да, давай спокойно и не ме слушай.

ПП-то ти не връзва много смисъл :(

На първото питам - Кои са тез?
А за останалото:
Целия екшън-рпг жанр (да, тук влизат практически всички игри, в които героя има някакво влияние върху историята), който е много близко до КИ като същност не се страхува да повтаря неща, стига да се вързват логически репликите със ситуацията. Аз не съм видял до сега някой да не е прочел КИ заради повторения на текст - дори критикуващите тия повторения пак четат.

Много интересно нещо е това доказването на теория.

02 Апр 2013 23:18
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
За дублирането на текст #71582
Хората, участващи във форума intfiction.org, който е водещото англоезично къмюнити в интерактивната литература. Имам акаунт там и даже поставих въпроса ребром, за да получа по-фокусирани отговори, понеже отношението им е изразено в най-различни теми за CYOA литературата, а не на едно място. Естествено, винаги може да се зачетеш във форума или в блоговете на някои от по-уважаваните потребители там и сам да разбереш.

На горното му се вика фалсифицируемост и така се доказва теория, интересно или не. Всичко е там. Чети и виж. Повечето хора там са с повече опит от тези тук, с много повече опит, а някои пишат в Гамасутра, Rock Paper Shotgun и тем подобни сайтове. Пак питам, твоят опит, от който си извличаш практиката, колко читатели ти докарва и ще ти докара занапред?

И ми е интересно как сравняваш ситуации във видеоигри със ситуации, описани в текст. Един вид, няма значение медията каква е, нищо че уж КИ били комбинация от игра и книга?

02 Апр 2013 23:22
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
За дублирането на текст #71583
CYOA
nuff said.

Brain.sys has encontered a problem and needs to close. We are sorry for the inconvenience.

Цепиш, че CYOA едва ли има повече от 20 заглавия за аудитория над 10 години, рядко има епизоди описващи дори бегло подобни ситуации и освен това книгите им са пълни с тъпизми от божествено ниво?

02 Апр 2013 23:23
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
За дублирането на текст #71584
Не, цепя, че на текстовите игри с изрични избори, включително геймбуковете, на Запад, където са измислили тия жанрове, им викат CYOA, по името на поредицата-първопроходник. Земи гугълни някакви неща за минута и половина, преди да се цепиш ти, окей?

02 Апр 2013 23:27
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
За дублирането на текст #71585

Не, цепя, че на текстовите игри с изрични избори, включително геймбуковете, на Запад, където са измислили тия жанрове, им викат CYOA, по името на поредицата-първопроходник. Земи гугълни някакви неща за минута и половина, преди да се цепиш ти, окей?

Ми, няма.

До сега съм видял следните неща от западната школа:

Истории достойни за 13годишни.
Сетинги достойни за Тетрис в добрия случай.
Персонажи изградени от 5 тропи на кръст, развити в 12 до 22 реплики.
Небалансирани системи, безумно тежки системи или направо необмислени системи, достойни за Върджи.
О, и КИ по Хамлет.

Отказах се да наблюдавам конкуренцията на запад преди повече от година. Пред тях АнП е божествено творение.

02 Апр 2013 23:32
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
За дублирането на текст #71586
Това е щото западната школа никога не се е вълнувала особено от хартиени КИ в творчески план. Не виждам как това обаче ги прави по-нисши от нашите епични автори, издаващи на целулоза. И също тъй не значи, че в електронен формат няма да намериш доста CYOA-та. (Повтарям, че може да си джапнал здраво вече, това се е превърнало в името на жанра, не e само на ретардираната поредица.)

02 Апр 2013 23:35
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
За дублирането на текст #71587

И също тъй не значи, че в електронен няма да намериш доста CYOA-та. (Повтарям, че може да си джапнал здраво вече, това се е превърнало в името на жанра, не на ретардираната поредица.)

Стига ми да прочета нещата на Уиндхамъра, за да се откажа. Може и да има някой и друг незабелязан гений на запад, но се съмнявам.

Това е щото западната школа никога не се е вълнувала особено от хартиени КИ в творчески план.

Не мога да разбера, как тогава мнението им е релавентно?

02 Апр 2013 23:35
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 189
За дублирането на текст #71588
Трип изброй книги игри от чужди автори на които да обърнем внимание, за да си сверим часовника.

Избери своето приключение

02 Апр 2013 23:41
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
За дублирането на текст #71589
Хам, не знам на ударен ли се правиш, или сериозно не разбираш какво казвам, когато говоря за електронен формат. За да е по-ясно, нямам предвид дигитализирана КИ с хиперлинкове на мястото на числцата, обозначаващи номера на епизоди. Всъщност, би трябвало чудесно да знаеш какво имам предвид, след като сме говорили по темата на скайп.

А мнението им е релевантно, защото си мисля, че разговарям с човек, на когото електронният формат не му е ЕРЕС в гледището за КИ. Кажи ми, ако съм се объркал. А с какво е релевантно мнението на ... колко? ... човека тук? Половината, по-малко?

Ta, Taнер, ако питаш за неща тип Уиндхамър, не мога да ти дам такива. Ако ли не, мога, но първо ми кажи.

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 8
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
За дублирането на текст
Time to create page: 0.073 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

502 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• (Нов) търг за „Пътят на тигъра #7 - Изкупител!“ (15 Мнения)
    • в Книжна борса / Търгове
    • от Златаров
    • Today 01:28
    • СИГНАЛНО ЖЪЛТО!! - неновините за жанра "книга... (216 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Yann Gamgee
    • Today 01:16
    • Чудотворната икона/Тайната на гръцкия огън (16 Мнения)
    • в Книги-игри / Работилница
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 21:31

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност